WikiLeaks: aнглійські таємниці потрапили до росіян

- 07.02.2011 11:31
WikiLeaks: aнглійські таємниці потрапили до росіян

Сайт WikiLeaks оприлюднив донесення американських дипломатів, згідно з якими Сполучені Штати погодилися надати Росії секретну інформацію про британському ядерному арсеналі, щоб переконати Москву підписати Договір про стратегічні наступальні озброєння (СНО).


Договір набув чинності після того, як у Мюнхені глава МЗС РФ Сергій Лавров і глава держдепартаменту США Хілларі Клінтон обмінялися ратифікаційними грамотами.

За даними британської газети The Daily Telegraph, інформація про ракети Trident, які США постачають Великобританії, буде дана Росії як частина угоди про контроль над озброєннями. Британські аналітики в оборонній сфері вважають, що такий крок американської адміністрації завдасть значної шкоди відносинам союзників, повідомляє Обозреватель.

Деталі закулісних переговорів США та Росії містяться в понад 1400 депешах американських дипломатів, в тому числі в 800 з них, які були відіслані до Вашингтона з посольства США в Лондоні. Як випливає з дипломатичних депеш, обіцяна американцями інформація про британський ядерному арсеналі в кінцевому підсумку підштовхнула Росію до підписання Договору про СНО. На закулісних переговорах Москва намагалася отримати якомога більше інформації про ракети Trident, які є у Великобританії.

У 2009 році Вашингтон намагався змусити Лондон дати дозвіл надати таку інформацію Москві, проте отримав відмову. Як розповів газеті професор Малкольм Чалмерс, хоча Великобританія і оголошувала про кількість ракет, якими вона володіє, у Росії раніше не було ніякого способу перевірити цю інформацію. Як відзначають експерти в оборонній сфері, тепер же серійні номери ракет, які США передадуть Росії, допоможуть Москві з'ясувати, чи є у Великобританії більше ракет, ніж повідомляється. У той час як США і Росія домовилися інспектувати ядерні арсенали один одного, Великобританія прагнула зберігати в цьому питанні таємницю.

Газета The Daily Telegraph стверджує, що американці скористалися деталями ядерних секретів Великобританії як "розмінною монетою" на переговорах, щоб переконати Росію підписати СНО-3, йдеться в статті в іншому британському виданні The Daily Mail.

У минулому році міністр закордонних справ Великобританії Вільям Хейг заявляв, що країна має до 160 боєголовок, які можуть бути задіяні в будь-який момент, але про загальну кількість ракет мови тоді не йшло.

Оприлюднені The Telegraph відомості можуть кардинально загострити відносини між США і Великобританією, оскільки обіцянку Вашингтона передати російським британські ядерні таємниці суперечить запевненням американської адміністрації діяти в інтересах союзників.

Офіційний представник Держдепартаменту Філіп Кроулі в листі до журналу Time назвав твердження Daily Telegraph "нісенітницею". Кроулі повідомив, що згідно СНО-1, США погодилися сповіщати Росію про передачу Британії балістичних ракет для підводних човнів, їх техобслуговуванні і модернізації, і це умова було перенесено в СНО-3 в осучасненій формі. "Ніякого таємного угоди не було, ніякого ризику для британських незалежних ядерних сил стримування немає", - заявив Кроулі.

Глава МЗС РФ Сергій Лавров і глава держдепартаменту США Хілларі Клінтон обмінялися в Мюнхені ратифікаційними грамотами Договору про СНО. Як заявила на прес-конференції держсекретар США Хілларі Клінтон, Росія і США протягом 45 днів повинні обмінятися всією інформацією про своїх ядерних арсеналах і об'єктах.

Глава МЗС РФ Сергій Лавров підкреслив, що новий договір про СНО між Росією і США вступив в силу саме в такому вигляді, в якому його підписували президенти двох країн. Лавров висловив думку, що успіх переговорів по ДСНВ пояснюється тим, що весь процес знаходився під особистим контролем двох президентів. Нагадаємо, президент РФ підписав закон про ратифікацію договору СНО 28 січня, а 1 лютого він поставив підпис під ратифікаційної грамотою.

Президенти Росії і США Дмитро Медведєв і Барак Обама підписали новий договір про обмеження СНО 8 квітня 2010 року в Празі. Сторони мають намір за сім років скоротити загальну кількість боєзарядів на третину - до 1,55 тисячі в порівнянні з московським договором 2002 року, і більш ніж у два рази знизити граничний рівень для стратегічних носіїв.

Віце-прем'єр РФ Сергій Іванов, виступаючи на Мюнхенській конференції з безпеки, заявив, що новий Договір про СНО є черговим кроком до повного ядерного роззброєння. При цьому російський віце-прем'єр зазначив, що умовами для подальшого скорочення ядерних арсеналів стануть нерозміщення ядерної зброї в космосі, обмеження нерівності в звичайні озброєння в Європі, відмова від розробки неядерних стратегічних ракетних систем, а також відмова від планів США по створенню системи протиракетної оборони в Європі.


Ключові слова: WikiLeaks, Вікілікс

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Яким чином Флуконазол допомагає при усуненні грибкових інфекцій В аптеці ANC препарат доступний у кількох лікарських формах – капсулах, таблетках
- 24.04.2024 16:04
Практичні поради: як розкрутити Ютуб канал і залучити аудиторію Якщо у вас є аудиторія не лише на Ютуб, але й інших платформах, обов’язково використовуйте цей
- 23.04.2024 09:14
Рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48

Всі новини