WikiLeaks знайшли новий компромат на Україну

- 03.02.2011 09:40
WikiLeaks знайшли новий компромат на Україну

Вчора на сайті WikiLeaks була опублікована чергова порція депеш, в яких фігурує Україна. З документів випливає, що США дуже уважно стежили за ситуацією з нелегальним переміщенням по країні радіоактивних матеріалів, які могли б стати основою для створення "брудної бомби". У цих же документах повторно згадується про можливість протистояння між Україною і Росією в Криму.

На цей раз на сайті WikiLeaks було опубліковано відразу 10 документів, де згадується Україна. Дипломатичні депеші до Вашингтона було направлено з посольств США в Києві, Братиславі, Тріполі, Москві. Є серед них і 2 документи, складені в держдепартаменті Сполучених Штатів і розіслані до посольств. 

У першому документі, датованому 22 квітня 2009 року, міститься звіт, де є інформація про засідання українсько-американської групи щодо нерозповсюдження зброї (Nonproliferation Working Group, NPWG). На цій зустрічі обговорювалися питання ядерної безпеки, а також хід ліквідації Україною стрілецького озброєння, передбаченої програмою НАТО "Партнерство заради миру". Згідно з цією програмою, поділеної на 4 етапи і розрахованої до 2017 року, Україна зобов'язалася позбавитися надлишкового озброєння: 133 тис. т боєприпасів, 1,5 мільйона одиниць стрілецької зброї, 1 тис. одиниць переносних зенітно-ракетних комплексів (ПЗРК). Судячи зі змісту депеші, американці були далекі від ідеї, що Україна виконає всі взяті на себе зобов'язання. 

"В кінці дискусії Стівен Костнер (заступник керівника відділу держдепартаменту США з ліквідації та скорочення вооруженій.-ред.) Заявив, що у США немає заперечень проти того, щоб 'Укроборонсервіс' знищив 6 тис. т боєприпасів, - йдеться в документі від 22 квітня , після цього слід примітка: - Якщо з питання знищення боєприпасів не буде досягнуто згоди, США і НАТО закриють проект після того, як будуть витрачені наявні грошові кошти; таким чином, буде знищено 6 тис. т замість запланованих спочатку 15 тис. т ". При цьому Сполучені Штати запропонували збільшити суму коштів, що виділяються на ліквідацію надлишкового озброєння, за умови, що Україні ліквідує не 1 тис. систем ПЗРК, а більше. "Ніконенко (Олександр Никоненко, на той момент директор департаменту контролю за озброєнням і військово-технічного співробітництва МЗС, зараз посол України в Португаліі.-ред.) Відповів, що Україні не в змозі знищити ці системи, але може продати їх США", - йдеться у депеші.

На цій же зустрічі було піднято питання про взаємини України і Росії в Криму. Українська сторона поцікавилася думкою США про інформацію Кремля "з приводу загрози дестабілізацією накопичення зброї в конфліктних зонах". США ніяк не відреагували на цю інформацію, заявивши, що не мають у своєму розпорядженні підтверджують її документами. У той же час Україні висловила побоювання з приводу намірів РФ боротися із зазначеною дестабілізацією, яку, за словами пана Никоненко, "Росія могла використовувати проти України як привід для того, щоб розв'язати війну на захист російських громадян в Криму". 

Зв'язатися з Никоненко вчора не вдалося. При цьому джерело припустив, що таким чином Україна намагалася вести інформаційну кампанію проти планів Росії узаконити можливість збройного втручання, у разі якщо в якому-небудь з держав будуть порушуватися права російських громадян. Ідея ця в Москві народилася після серпневих подій 2008 року, коли відбувся грузинсько-російський військовий конфлікт, і втілилася в поправки до закону "Про оборону", підписані президентом РФ Дмитром Медведєвим 9 листопада 2009.

Депеша від 22 квітня, має гриф "таємно", стала другим повідомленням, яке свідчить, що Україні останні кілька років побоювалася протистояння в Криму. 13 січня на WikiLeaks була оприлюднена депеша, складена за підсумками відбулася у квітні 2008 року зустрічі лідерів країн Балтії. У розділі "Україна" цього документа наводиться виклад виступів датського дипломата Карстена Дамсгаарда і виконуючого обов'язки заступника держсекретаря США з політичних питань Деніела Фріда: "Обговорення з України було сконцентровано навколо питань тривалої політичної нестабільності, необхідність реформ і потенційної нестабільності в Криму ... Він ( Деніел Фрід.-ред.) також висловив побоювання з приводу можливих провокацій РФ в Криму ".

Окремий блок документів, датованих 2007 та 2009 роками, присвячений ядерної безпеки. США дуже чутливо ставилися до будь-якої інформації, присвяченій транспортуванні або продажу радіоактивних матеріалів. Особливо їх зацікавила спецоперація, проведена Службою безпеки України на початку квітня 2009 року, коли в Тернопільській області були затримані 3 особи, у яких вилучили контейнер з радіоактивною речовиною. Як розповів тоді голова СБУ Валентин Наливайченко, члени організованого злочинного угруповання намагалися за $ 10 млн продати речовина, яку можна використовувати в терористичних цілях для створення так званої "брудної бомби".

"Вашингтон запитує узгоджену відповідь з метою усунення інформаційних прогалин, - йдеться у депеші, підписаної держсекретарем Хілларі Клінтон і адресованій до посольства США в Україні .- Найбільш актуальне питання полягає в тому, чи є вилучений матеріал плутонієм-239, тобто чи підходить він для виготовлення ядерної бомби. Команда (посольство.-ред.) повинна привітати уряд України з проведенням спецоперації і виразити зацікавленість в отриманні подальшої інформації щодо розслідування, результатів подальшого аналізу матеріалу та ходу порушеної кримінальної справи ", пише Комерсант.
 


Ключові слова: Вікіликс про Україну, WikiLeaks про Україну

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Яким чином Флуконазол допомагає при усуненні грибкових інфекцій В аптеці ANC препарат доступний у кількох лікарських формах – капсулах, таблетках
- 24.04.2024 16:04
Практичні поради: як розкрутити Ютуб канал і залучити аудиторію Якщо у вас є аудиторія не лише на Ютуб, але й інших платформах, обов’язково використовуйте цей
- 23.04.2024 09:14
Рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48

Всі новини