Google відкрив 17 музеїв світу для віртуального відвідування

- 03.02.2011 00:00
Google відкрив 17 музеїв світу для віртуального відвідування

Google відкрив 17 музеїв світу для віртуального відвідування

Google Art Project - це сімнадцять музеїв з дев'яти країн, 385 виставкових залів, 400 художників і 1060 картин у HD якості. Будь-яка людина, у якої є вихід в інтернет, тепер може відвідати музей Метрополітен, Третьяковську галерею, Тейт і Ермітаж і розглянути їх експонати в таких подробицях, які не доступні навіть у реальності. Google зробив безцінний подарунок всім любителям мистецтва, пише Lenta.ru

До тих пір поки фахівці Google не сфотографували у високому дозволі знамениту картину "Жнива (Август)" Пітера Брейгеля-старшого, директор лондонської галереї Тейт не знав, що на ній зображена традиційна для Жирного вівторка гра, під час якої селяни кидають палиці в прив'язаного до жердини гусака. Реальні розміри фігурок цих людей на задньому плані не перевищують кількох міліметрів, тому розглянути їх на картині, що зберігається в музеї Метрополітен, практично неможливо. Вірніше, було неможливо до недавнього часу.

Google Art Project стартував півтора роки тому в звичному для компанії форматі: велику частину дня співробітники виконують свої обов'язки, але п'яту частину робочого часу їм дозволяється витрачати на сторонні проекти, які їх цікавлять. Так в якийсь момент всі любителі живопису в Google об'єдналися і вирішили використовувати наявні в їхньому розпорядженні технології для того, щоб зробити мистецтво доступнішим.

Багато музеїв та галерей і раніше викладали свої оцифровані колекції в інтернет, причому в набагато більшому обсязі. (Найбільш показовим з цієї точки зору є Нью-Йоркський музей сучасного мистецтва, який опублікував на своєму сайті абсолютно все, що у нього є - 34 тисячі робіт, багато з яких в самому музеї побачити неможливо.) Проте завдяки таким технологіям, як Picasa, App Engine і Street View, ентузіастам з Google вдалося створити щось нове.

По-перше, ще ніхто не збирав в єдину базу і не систематизував роботи з різних музеїв світу, створюючи щось більше, ніж просто набір репродукцій. По-друге, проект Google інтерактивний: можна скласти свій список шедеврів та поділитися ним з друзями. По-третє, Street View дозволяє буквально "пройтися" по залах знаменитих музеїв. Розглянути картини в такому режимі не вийде, натомість ніяких японських туристів і музейних доглядачів.

Окремої згадки гідні картини, сфотографовані у надвисокому дозволі. Зображення кожної з них складається з приблизно семи мільярдів пікселів, тобто їх вирішення в тисячу разів вище, ніж у простої цифрової фотографії. Завдяки такому збільшенню можна розглянути не тільки селян Брейгеля, а й самі тонкі мазки, найдрібніші деталі і тріщини у фарбі. Є й інші особливості - наприклад, картину "Не треба, жінка, не плач" з галереї Тейт можна подивитися в особливому "нічному" режимі, щоб побачити заховану її автором Крісом Офілі напис, яку видно лише в повній темноті.

Для російських музеїв така зйомка стала подарунком. Директор ГТГ Ірина Лебедєва розповіла, що їх "флагманську" картину - "Явлення Христа народу" Олександра Іванова - фахівці Google знімали цілий день. "Для того щоб самим так зробити, у нас немає технологій, немає таких можливостей", - додала вона. "Рівень зйомки такої, що навіть фахівцям цікаво, дослідникам і реставраторам", - приєдналася до неї представниця дирекції Ермітажу.

Само собою, у нового проекту вже з'явилися і критики. Так, журналіст The Daily Telegraph звинуватив Google Art Project у відсутності всеосяжністі. Наприклад, у проекті (поки що) не беруть участь такі великі музеї, як Прадо і Лувр, а колекції представлених музеїв відображені занадто вибірково. При цьому критика найбільше бентежить, що хтось вирішує за вас, які картини вам потрібно побачити, а які ні.

Інша, більш поширена претензія полягає в тому, що перегляд шедеврів живопису в інтернеті автоматично спрощує їх, позбавляючи контексту, і існує небезпека, що в майбутньому потреба відвідувати музеї взагалі відпаде. Крім того, Google здатний показати вам картину в таких подробицях, які неможливо розрізнити, дивлячись на неї в музеї. Якщо симулякр виходить настільки якісним, навіщо взагалі приймати реальність у розрахунок? І ця проблема, будучи по суті своїй філософській, насправді досить цікава.

Картини Google Art Project, доступні у високій якості

"Спальня художника в Арлі" Вінсент Ван Гог
"Зоряна ніч" Вінсент Ван Гог
"Мадам Мане в оранжереї" Едуар Мане
"Принцеса фарфорового царства" Джеймс Уістлер
"Франциск Ассізький в пустелі" Джованні Белліні
"Портрет Георга Гітца" Ганс Гольбейн-молодший
"Собор" Франтішек Купка
"Жнива (серпень)" Пітер Брейгель-старший
"Пляшка 'Аніс дель Моно'" Хуан Гріс
"Молодий лицар на тлі пейзажу" Вітторе Карпаччо
"Посли" Ганс Гольбейн-молодший
"Марія-Антуанетта з дітьми" Елізабет Віже-Лебрен
"Нічний дозор" Рембрандт
" Повернення блудного сина" Рембрандт
"Явлення Христа народу" Олександр Іванов
"Не треба, жінка, не плач" Кріс Офілі
"Народження Венери" Сандро Боттічеллі

Нещодавно швейцарський інтелектуал і письменник Ален де Боттон, відомий своїм прагненням нести в маси філософію, мистецтво, літературу і взагалі всі області, які традиційно вважаються долею високочолих знавців, заявив, що музеї взагалі повинні уникати своєї "музейності". Де Боттон наполягає, що, маючи в своєму розпорядженні великою кількістю дуже важливого з духовної точки зору матеріалу, музеї абсолютно не намагаються донести до публіки сенс тих чи інших творів, в той час як робити це необхідно.

На думку письменника, музеям потрібно докладати більше зусиль до того, щоб їх відвідувачі зрозуміли, про що, власне, картина, з'єднувати розмитість цінностей мистецтва з певністю цінностей християнської культури. Писати, наприклад, замість сухої історичної довідки на інформаційній табличці: "Подивіться на це полотно і згадайте про те, як важливо бути терплячим" або "Ця скульптура повинна надихнути вас на думці про те, як зробити світ справедливішим".

При номінальному відсутність зв'язку між ідеями де Боттона і Google Art Project вони насправді рухаються приблизно в одному напрямку. Справа в тому, що, якщо музеї і справді перемістяться в інтернет, зникне той самий контекст, який звичайної людини все частіше тільки заплутує. Піде і якесь мається на увазі за замовчуванням зобов'язання розуміти: коли картину можна просто перегорнути натисненням однієї кнопки, відповідальність випаровується сама собою.

Доповнивши ці онлайнові репродукції мотиваційними підписами в дусі де Боттона, ми отримаємо абсолютно новий тип музеїв. Їх відвідувачі перестануть відчувати незручність і, звертаючись до пояснювальним ремарок, ніколи не будуть сумніватися, що означає і до чого в їх душі апелює "Народження Венери" Ботічеллі або "Спальня художника в Арлі" Ван Гога. І не те щоб цю простоту можна було ввести в музеях в їх нинішньому вигляді (хоча це неймовірна перспектива), просто віртуальним виставкам вона відповідає куди краще.

Утримуючись від далекосяжних висновків, творці Google Art Project просто заявили, що дуже раді реалізації свого проекту і сподіваються в майбутньому розширити його, зробивши демократичним якщо не саме мистецтво, то хоча б доступ до нього. Нічого не залишається, як подякувати їм за це. Як не крути, те, що вони зробили, абсолютно разюче

Джерело: lenta.ru Переклад Портал Регіонів України


Ключові слова: Google музей

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

ецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48
Влада України відкинула причетність до теракту в Крокус Сіті Холл МЗС України назвало звинувачення у причетності Києва до теракту
- 27.03.2024 13:03
Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19

Всі новини