Норма тонування вікон - які нормативи?

- 29.01.2011 10:06
Норма тонування вікон - які нормативи?

Штраф за тонування. Тонування автомобіля штраф: ГОСТ 5727-88 України, Закон про тонування
Тонування скла свого улюбленого «залізного коня» ускладнюється. Багато автолюбителів не знають точно, який ступінь затемнення (тонування) стекол дозволена за законом. Щоб інспектор ДАІ не зупинив Вас за порушення умов тонування автомобільного скла і не виписав Вам штраф за тонування, пропонуємо Вам ознайомитися з нормативними документами, регулюючими правила тонування автомобілів.
Закон України «Про дорожній рух» + роз'яснення норм тонування

Основні нормативні документи, які регулюють дорожній рух - це Закон України «Про дорожній рух» та правил дорожнього руху України. У правилах дорожнього руху України в пункті 31 «Технічний стан транспортних засобів та їх обладнання», у підпункті 31.4. сказано:

«Забороняється Експлуатація транспортних засобів згідно Із законодавством за наявності таких технічніх несправностей І невідповідності таким вимог:
...
31.4.7 ... в) встановлено на скло Додаткові предмети або нанесено покриття, які обмежуються оглядовість з Місця водія, І погіршують Його Прозорість.

Примітка. На Верхній частіні вітрового скла автомобілів І автобусів мо-жуть буті прікріплені Прозорі Кольорові плівкі. Дозволяється застосовуватись тоновані стекла (крім дзеркальніх), світлопропускання якіх відповідає вимог ГОСТ 5727-88. Дозволяється застосовуватись занавіскі на бокових Вікнах автобусів; ».

Таким чином, саме ГОСТ 5727-88 регулює ступінь затемнення скла автомобіля (див. рис. 1). Які ж вимоги висуває цей ДСТУ? Згідно з пунктом 2.2.4 цього ГОСТу: «Світлопропускання стекол, що забезпечують видимість для водія, має бути не менше:

75% - для вітрових * стекол;

70% - для скла, що не є вітровими, що входять у нормативне поле огляду П (рис. 2), що визначає передню оглядовість **.

Світлопропускання інших неветрових стекол не нормується. Скло зі светопропусканием менше 70% додатково маркуються знаком V. Вітрові скла, пофарбовані в масі і тоновані, не повинні спотворювати правильне сприйняття білого, жовтого, червоного, зеленого та блакитного кольорів ».
* - Вітрове скло - це скла, застосовувані для скління переднього прорізу транспортних засобів (ГОСТ 5727-88, додаток 2);
** - Передня оглядовість це оглядовість через переднє і бічні вікна кабіни, обмежена полем зору водія, рівним 180 ° в горизонтальній площині, при направленні лінії погляду з місця водія паралельно середньої поздовжньої площини АТС (ГОСТ 5727-88, додаток 2).


Тонування автомобілів: правила і норми
Малюнок 1. Тонування автомобілів: правила і норми


Розташування нормативних зон А і В переднього вікна і нормативного поля огляду


Малюнок 2. Розташування нормативних зон А і В переднього вікна і нормативного поля огляду П
1 - межа прозорої частини лівого бічного вікна; 2 - ліва бічна стійка переднього вікна, 3 - контур очищення переднього вікна, 4 - межа нормативної зони А, 5 - межа нормативної зони В, 6 - кордон прозорої частини переднього вікна; 7 - права бічна стійка переднього вікна, 8 - межа прозорої частини правого бокового вікна; 9 - сліди від площин, які є межами нормативного поля огляду.

При недотриманні вимог експлуатації автомобіля, в тому числі і вимог світлопропускання скла, встановлених за ГОСТ 5727-88, водій повинен нести відповідальність.

Відповідно до КпАП України, частиною 1 статті 121:

«Керування водіямі транспортними засобами, Що мают несправності гальмової системи, рульового Управління, тягово-зчіпного пристрою, зовнішніх світловіх пріладів (темної пори доби) чи ІншІ Технічні несправності, з Якими Відповідно до встановлених правил Експлуатація також їх Забороняється, або переобладнанімі з порушення відповідніх правил, норм І стандартів, або такими, Що своєчасно не пройшли державного ТЕХНІЧНОГО огляді, - тягне за собою накладення штрафу від двадцяти до двадцяти п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. "

Таким чином, штраф за тонування автомобіля, невідповідну нормам - це єдине правомірне покарання, а тому ні затримати автомобіль-порушник, ні зняти номерні знаки інспектор ДАІ права не має.

Як інспектор ДАІ перевірять відповідність тонування авто вимогам ГОСТу? "Просто так" зупинити авто і перевірити ступінь його тонування співробітник ДАІ не має права. Перевіряти ступінь светопропускания стекол автомобіля можна тільки при постановці автомобіля на облік, при проходженні техогляду, а також на стаціонарному посту ДАІ співробітником технагляду. Співробітник ДАІ також має право вимагати від водія проїхати до найближчого стаціонарного посту ДАІ, оснащеному мобільною лабораторією, або ж до спеціального пункту інструментального контролю для вимірювання ступеня світлопропускання скла автомобіля.

Для перевірки ступеня пропускання видимого світла (світлопропускання) використовуються спеціальні вимірювальні прилади. Ступінь світлопропускання скла визначається відповідно до ГОСТ 27902-88 при наступних умовах:

* Температура повітря - 20 ± 5 ° С;
* Тиск - 80-106 кПа;
* Відносна вологість повітря - 60 ± 20%.

Портативний прилад «Блик» є на сьогоднішній день найпоширенішим серед інспекторів Державтоінспекції тауметр (приладом для перевірки светопропуськной здатності скла). «Блик» підключається до електричного прикурювача і, відповідно до інструкції, дає точні свідчення при напрузі в 12 ± 6В. Прилад «Блик» показує скільки світлового потоку скло пропустило, а не навпаки. Умови експлуатації забороняють використовувати «Блик» у дощову або морозну погоду, але час доби на роботу приладу не впливає.

Водій має право вимагати у інспектора ДАІ всі необхідні супровідні документи на вимірювальний прилад. Згідно зі ст. 9 Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність», засоби вимірювальної техніки можуть використовуватися, якщо вони відповідають вимогам по точності, встановленим для цих засобів, у певних умовах їх експлуатації. Далі у цій же статті зазначено, що засоби вимірювальної техніки, на які поширюється державний метрологічний контроль дозволяється застосовувати, випускати з виробництва та ремонту і т.п. тільки за умови, що вони пройшли повірку або державну метрологічну атестацію.


Ключові слова: допустимі норми тонування

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

ецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48
Влада України відкинула причетність до теракту в Крокус Сіті Холл МЗС України назвало звинувачення у причетності Києва до теракту
- 27.03.2024 13:03
Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19

Всі новини