За 11 років перебування при владі Путін не врегулював конфлікт на Північному Кавказі

- 28.01.2011 14:11
За 11 років перебування при владі Путін не врегулював конфлікт на Північному Кавказі

Росіяни починають помічати очевидний факт: за 11 років перебування при владі "національний лідер" так і не врегулював ситуацію на Північному Кавказі, бо загроза нових вибухів абсолютно реальна, пишуть ЗМІ. Ні Медведєв, ні Путін не зацікавлені в критиці системи запобігання терактів, але теракти - це не стихійне лихо. Можливо, катастрофа для росіян - це горезвісна вертикаль влади?

Редакційний коментар в The Washington Post озаглавлений "Чому Росія не може зупинити терористів". По-перше, вважає видання, "російські спецслужби, на відміну від європейських і північноамериканських, не змогли виробити методи виявлення терористичних мереж, запобігання терактів і захисту громадських місць типу аеропортів і метро".

По-друге, "автократична форма правління Путіна і його імперіалістична політика щодо неросійських народів не дозволяють розв'язати корінну проблему, на грунті якої відбувається велика частина терактів. Ця проблема - неспокійні настрої у переважно мусульманських республіках Північного Кавказу". Жорсткі заходи у російської влади тільки стимулюють посилення мусульманських екстремістських організацій. Все це особливо турбує, оскільки зимова Олімпіада-2014 пройде в Сочі. Схваливши російську заявку, МОК поступив нерозумно, вважає американське видання.

Німецька Frankfurter Rundschau публікує інтерв'ю з російським експертом у сфері безпеки і спецслужб, журналістом Андрієм Солдатовим, в якому він розмірковує, чому Кремль щадить спецслужби після недавнього теракту.

Коментуючи рішення Медведєва звільнити після вибуху в Домодєдово начальника Управління на транспорті МВС по Центральному федеральному округу і жорстку критику на адресу керівництва аеропорту, Солдатов зауважив, що "ні Медведєв, ні Путін не зацікавлені в критиці системи запобігання терактів. Вони навмисно відволікають увагу громадськості. Не варто забувати, що саме Медведєв в 2008 році ліквідував відділення МВС, яке було відповідальне за боротьбу з тероризмом. Він кинув його співробітників на боротьбу з "екстремізмом", хоча в результаті терактів гине більше людей, ніж у ході вуличних демонстрацій ".

"Дивним чином ніхто не говорить про те, що спецслужби продемонстрували свою неспроможність. Медведєв, - продовжує Солдатов, - викликав до себе після теракту генпрокурора і главу СКП, але не керівника ФСБ. Це свідчить про бажання представити теракт в Домодєдово як свого роду природну катастрофу , що відбулася з волі випадку ". З точки зору Кремля, ФСБ має забезпечувати політичну стабільність, чим вона і займається, а "терористи-смертники політичної стабільності не загрожують, теракти - трагедія простих людей", відзначає експерт.

"До цих пір тероризм служив цілям Володимира Путіна і його клану, - стверджує оглядач Le Nouvel Observateur Венсан Жовер. - Одинадцять років тому вибух двох будинків у Москві призвів непомітного полковника КДБ у Кремль. У 2004 році захоплення заручників у Беслані дозволив президенту почати будівництво" вертикалі влади "і закріпити свою владу над усією країною. Але цього разу криза може обернутися проти нього".

"Росіяни починають помічати очевидний факт: за одинадцять років перебування при владі" національний лідер "не врегулював конфлікт на Північному Кавказі, скоріше навпаки. Його провал кидається в очі. Але це ще не все. Починаючи з літа, путінська влада неодноразово демонструвала свою неспроможність" . У серпні вона не змогла загасити пожежі, восени правоохоронні органи не впоралися з фанатами "Спартака", у грудні було викрито зрощення влади з кримінальними угрупуваннями, а перед новорічними святами десятки тисяч пасажирів застрягли в московських аеропортах, перераховує журналіст.

"Вертикаль влади - це катастрофа. І росіяни це усвідомлюють з кожним днем все виразніше", - резюмує Жовер.

Міліція розшукує передбачуваного організатора теракту в аеропорту Домодєдово - росіянина Роздобудько, керівника радикального угруповання "Ногайський батальйон", база якої знаходиться в Ставропольському краї, що межує з північнокавказькими республіками, повідомляє ABC з посиланням на "Комерсант".

Володимир Путін у середу заявив, що Чечня не має відношення до вибуху в Домодєдово, не сказавши нічого про інших північнокавказьких республіках, "де терористична діяльність останнім часом здійснюється набагато активніше, ніж Чечні", зазначає кореспондент. У той же час російський політолог Станіслав Бєлковський вважає, що "теракт буде використаний у корпоративній війні між аеропортами Домодєдово і Шереметьєво", додає ABC.

31 грудня в номері сумнівного мотелю на околиці Москви вибухнула потужна бомба, пише кореспондент Time Саймон Шустер, загинула одна людина - немолода чеченка, яку співробітники мотелю описали як некрасиву і непривітний. Три її супутника зникли. Але, може бути, ці зниклі спільники перегрупувалися і виготовили набагато більш велику бомбу, яку підірвали 24 січня в Домодєдово? - Запитує журналіст. На даний момент російська влада категорично заперечують, що мали відомості про планування вибуху в аеропорту, а Путін 26 січня заявив, що слідство не виявило чеченського сліду. Але, мабуть, змовники змогли продовжити свою справу, хоча видали себе першим вибухом.

За повідомленнями в російській пресі, загибла була вдовою вбитого радикального ісламіста Темерлана Гаджиєва, лідера терористичної організації "Ногайський джамаат", а її подруга Суюнової - дружина Анвербека Амангаджіева, який входить в ту ж організацію, а зараз в одному з московських СІЗО чекає суду за звинуваченнями в тероризмі.

На запитання часопису, чому розслідування вибуху в котеджі не спричинило за собою арешт передбачуваних організаторів до теракту в Домодєдово, Асламбек Аслаханов, президент Асоціації працівників правоохоронних органів Росії, заявив: "Оголошувати результати і бити по їх приводу у барабани? Спецслужби так не працюють, ні в Росії, ні в іншому світі ".

За матеріалами: Inopressa.ru


Ключові слова: Путін, політика Россії

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

ецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48
Влада України відкинула причетність до теракту в Крокус Сіті Холл МЗС України назвало звинувачення у причетності Києва до теракту
- 27.03.2024 13:03
Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19

Всі новини