Рік президентства Януковича: плюси та мінуси

- 27.01.2011 12:23
Рік президентства Януковича: плюси та мінуси

Пройшов майже рік, як «біля керма» Україна стала нова команда влади. Експерти підвели перші підсумки презідентсва Віктора Януковича. 

Природно, перший рік правління виявив як переваги, так і недоліки нової влади. Позитивною тенденцією, на думку політиків і політологів, стало те, що, нарешті, зрозуміло, хто керує країною, приймає рішення і несе за них відповідальність. Тобто, за неповні 11 місяців в Україні сформована чітка вертикаль влади. «Для мене сьогодні головне, і це очевидно, що влада публічно вибудувала сувору вертикаль. Сьогодні, вперше, очевидно, хто керує країною, хто приймає рішення і хто несе за них відповідальність », - зазначив народний депутат від Партії регіонів Вадим Колесніченко. На його думку, головне, що кризові ситуації вже подолані і з часом країна вийде з того тяжкого становища, в якому опинилася.

Частково цю думку поділяє і голова центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко. На його думку, Віктору Януковичу вдалося зняти конфлікт між гілками влади, що є позитивним для країни. «Головний політичний результат - сформовано новий, президентський, політичний режим. У цьому є один позитив - у країні немає конфлікту між вищими інститутами державної влади, в першу чергу між президентом і урядом », - підкреслив він.

Експерт нагадав, що конфлікт між попереднім президентом Віктором Ющенком і прем'єр-міністром Юлією Тимошенко «дістав усіх в Європі». Однак, на сьогоднішній день, за його словами, європейці також побачили і негативи такої концентрації влади в одних руках. «У пострадянських умовах, хто б не був президентом, це буде створювати ризики авторитарних тенденцій», - сказав Фесенко.

Крім того, позитивним експерт вважає той факт, що чинна влада взяла на себе відповідальність і почала непопулярні реформи на кшталт підвищення тарифів, пенсійного віку, нового Податкового кодексу та інших. «Ми знову опинились на роздоріжжі. Куди буде розвиватися країна? Однозначної відповіді немає. Один з головних плюсів - були оголошені і заявлені структурні реформи. Однак те, як вони готуються і як реалізуються - великий мінус », - зазначив він.

На думку Фесенка, тепер дуже важливо, щоб проведені непопулярні реформи дали перші позитивні результати. І краще, щоб це відбулося до моменту проведення парламентських виборів. «Найбільші ризики для влади - як реформи будуть здійснюватися. Чи вдасться отримати перший позитивний результат до парламентських виборів », - сказав він і додав, що від цього буде залежати доля як самого Президента, так і його команди.

Крім того, експерти відзначають, що Україна за рік стала прогнозованим гравцем на міжнародній арені. «Україна стала більш прогнозованою для всіх партнерів на закордонній арені, в тому числі для Росії та ЄС, а також Вашингтона», - зазначив директор української філії Інституту країн СНД Володимир Корнілов. Причому, за словами експерта, нинішня влада в цьому напрямку виправляє помилки попередньої. «Зараз відновлений діалог з цілою низкою держав, на які попередня влада взагалі не звертала уваги. Це, наприклад, країни Південно-Східної Азії, Середньої Азії, відсутність контактів з якими можна зарахувати в «провал» діяльності попередньої влади », - зазначив він.

Тим не менш, на думку Володимира Корнілова, Віктор Янукович робить помилку, не виконуючи свої передвиборчі обіцянки. Зокрема, щодо статусу російської мови. «На жаль, нинішня влада далека від виконання обіцянок перед своїми виборцями. Незважаючи на деяке пом'якшення преса на виборців Партії регіонів, на російськомовне населення, дискримінаційна політика щодо російськомовних зберігається. Парія регіонів провела п'ять виборчих кампаній, використовуючи це гасло, не зробила нічого в цьому напрямку. Але могла б зробити, навіть без зміни законодавства по цілому ряду параметрів », - вважає Володимир Корнілов. На його думку, якщо і далі затягувати це питання, Партію регіонів і особисто Президента Януковича чекають великі проблеми з російськомовними виборцями в майбутньому.

У той же час, в опозиції впевнені, що не одним російською мовою обмежуються невиконані обіцянки чинного глави держави. За словами народного депутата від БЮТ-Батьківщина Андрія Павловського, головні проблеми влади - популізм і проїдання кредитів. «Жодне соціальне обіцянку кандидата у Президенти Віктора Януковича не було виконано», - підкреслив він. За словами політика, навпаки, влада робить усе, щоб остаточно розорити своїх громадян. «Про що говорить тільки Податковий кодекс? Це ж податкове Гестапо », - зазначив він. Крім того, політик зазначив, що, незважаючи на всі обіцянки, підвищуються тарифи, зростають ціни на газ і продукти харчування.

Не зовсім задоволені політикою влади та комуністи. За словами народного депутата від КПУ Сергія Гмирі, зокрема, стосовно Податкового кодексу та пенсійної реформи, з комуністами домовленості не було. «Якщо в парламенті будуть намагатися продавлювати ці кодекси, ми будемо проти», - зазначив депутат і додав, що КПУ буде підтримувати політику Віктора Януковича лише в міру своїх сил і можливостей.
 


Ключові слова: рік президенства, Президент України, Віктор Янукович

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

ецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48
Влада України відкинула причетність до теракту в Крокус Сіті Холл МЗС України назвало звинувачення у причетності Києва до теракту
- 27.03.2024 13:03
Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19

Всі новини