Прибуток без спрощенців: як його оптимізувати

- 26.01.2011 15:26
Прибуток без спрощенців: як його оптимізувати

З 1 квітня вступає у дію норма Податкового кодексу, що робить невигідною співпрацю юридичних осіб із приватними підприємцями-спрощенцями. 

 У результаті цього, на єдиному податку залишаться тільки спрощенці, кінцевими споживачами яких є фізичні особи. А підприємствам доведеться переглянути методи ведення бізнесу і зменшити кількість своїх контрагентів. 

 Старший юрист юридичної фірми 'ILF' Олена Пархоменко має свою думку про набуття чинності цієї норми (п.139.1.12. Податкового Кодексу). За її словами, норма безумовно ставить хрест на багатьох схемах, спрямованих на оптимізацію оподаткування. Разом з цим положенням, Податковий кодекс (п.139.1.13.) забороняє відносити на валові витрати та витрати, понесені у зв'язку з придбанням у нерезидента послуг з консалтингу, маркетингу, реклами в обсязі більшому, ніж 4% річного доходу від реалізації продукції ( робіт, послуг) або в повному обсязі (при роботі з компаніями з офшорним статусом). Тому оптимізаційні схеми з 'іноземним елементом' також стали менш привабливими для вітчизняних бізнесменів. 

 Адвокат, керуючий партнер юридичної фірми "Гвоздій та Оберкович" Валентин Гвоздій бачить ситауцію такою Оптимальним виходом із  ситуації, що склалася, є реєстрація юридичної особи на єдиному податку, що тягне за собою сплату єдиного податку в розмірі 6% або 10% від суми виручки. У такому випадку підприємці понесуть додаткові витрати, але це є оптимальним виходом із замкнутого кола-ведення підприємницької діяльності тільки з фізичними особами єдинниками. 

 Партнер юридичної компанії "Ващенко, Бугай та Партнери" Володимир Ващенко не думає, що багато 'спрощенців' почнуть займатися зовнішньоекономічною діяльністю, оскільки для пересічного підприємця це передбачає складні митні процедури. Масове ж використання 'спрощенців' в інтересах бізнес-структур не має сенсу, оскільки із ввезених товарів вони все одно сплачують митні платежі та ПДВ. 

 Час "придбання консультаційних послуг" для схем оптимізації вже безповоротно пішло: позиція податкових органів і судова практика нівелювали їх значення. 

 Для середнього і великого бізнесу в найближчому майбутньому залишиться тільки один відносно непроблемний інструмент оптимізації - виплата значної премії. У такому випадку доведеться заплатити прибутковий податок (15-17%) від усієї суми. Але єдиний соціальний внесок нараховуватиметься лише з бази в 15 прожиткових мінімумів (14115 грн.). 

 Валентин Гвоздій же каже, що залишається можливість оптимізації сплати податків шляхом виконання кредитних зобов'язань перед нерезидентами за кредитами, позиками, а також в оплату страхових послуг. Такі способи оптимізації є більш витратними і будуть доступні в більшості випадків великих платників податків. 

 Нагадаємо, що більше 150 тисяч приватних підприємців згорнуть свою діяльність у квітні через неможливість роботи з юридичними особами.  


Ключові слова: Податковий кодекс, прибуток без спрощенців

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19
Владелец Крокус Сити Холл взял кредиты с сыном Эмином для спасения своего безнеса Миллиардер Араз Агаларов и его сын, известный певец Эмин
- 23.03.2024 22:44
Кто хозяин Крокус Сити Холла? Данные 2024 Крокус Сити - это крупный деловой и торговый комплекс в Москве, принадлежащий российскому бизнесмену и
- 23.03.2024 22:30
Сколько погибших в Крокус Сити Холл? В подмосковном концертном зале «Крокус Сити Холл»
- 23.03.2024 21:42
Что известно о террористах в Крокус Сити, кто они, кого задержали Что стало с теми террористами, атаковавшими Крокус: кого когда задержали, кто они?
- 23.03.2024 18:24
Що пишуть європейські ЗМІ та США про теракт в Крокус Сіті Хол Що західні ЗМІ пишуть про теракт у «Крокусі», кого і чому засуджують
- 23.03.2024 18:12
Теракт у Крокус Сіті Холлі: як це було всередині, розповіді очевидців Теракт у «Крокус Сіті Холлі»: як це було всередині, розповіді очевидців
- 23.03.2024 17:30
Біля берегів Індонезії стався сильний землетрус Біля берегів Індонезії стався землетрус магнітудою 5,3
- 23.03.2024 12:49
Почему террористы напали на Крокус Сити Холл в Москве, что это за место По сообщениям, нападавшие открыли огонь, за которым последовали взрывы и возгорание
- 22.03.2024 22:00

Всі новини