Патріарх Філарет привітав українців з Днем Соборності

- 22.01.2011 12:03
Патріарх Філарет привітав українців з Днем Соборності

Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет привітав український народ з Днем Соборності України і закликав представників влади до діалогу з усіма представниками суспільства, а представників опозиційних сил – припинити безплідну боротьбу один з одним.

Про це йдеться в його звернення до українського народу з нагоди Дня Соборності.

Філарет повідомив:"Я у День Соборності України хочу сам подати приклад того, до чого закликаю. Тому я буду присутній і у палаці "Україна", куди прийде президент Віктор Янукович, і на Софійській площі".

"Якщо кожен із нас зробить крок – разом ми зможемо зрушити те, що поки що здається нездоланним", - заявив патріарх Філарет.

Патріарх зазначив, що "22 січня ми відзначаємо одне з найбільш важливих саме сьогодні наших національних свят – День Соборності України".

Він зауважив, що "зараз ми бачимо спроби проголосити єднання українських земель плодом дій Сталіна – визнаного українським судом злочинця. Такі ідеї, по-перше, принижують значення багатосотлітнього прагнення українського народу до єдності, принижують його боротьбу за єдність та зневажають тих, хто поліг у ній".

"По-друге, носії таких ідей прагнуть пояснити сучасну українську державність лише примхою історії та діяльністю Сталіна, прагнуть нав'язати думку про "штучність" незалежної України, чим закладають основу для бажаного для них у майбутньому розпаду нашої державності", - зауважив патріарх.

При цьому він наголосив, що "деякі закордонні політики відкрито називають Україну "невдалою державою", оголошують прогнози її розвалу, а найбільше – явно і таємно сприяють тому, щоби це відбулося".

"Вони не можуть змиритися з нашим волевиявленням – бути єдиним, суверенним народом та будувати власну незалежну державу (...)", - сказав Філарет.

"Ми, як Церква, бачимо це, а тому хочемо піднести свій голос: отямся, український народе! Зрозумій, куди тебе тягнуть недоброзичливці – до нового розбору України між більшими сусідами", - закликав Патріарх Філарет.

Він додав: "Так вже було в давній час, коли розсварених князів легко підкорили монгольські завойовники. Так було в часи козаччини, коли навколишні держави вміло маніпулювали гетьманами і полковниками, не давши їм утвердити суверенну Україну. Так сталося на початку ХХ ст., коли в умовах більшовицької, німецької та білогвардійської агресії українські ватажки продовжували з'ясовувати свої стосунки".

На жаль, констатував предстоятель УПЦ КП, "ми бачимо, що так є і зараз. Протягом двох десятиліть влада і опозиція, які кілька разів мінялися місцями, ведуть боротьбу так, ніби вони – дві армії, яким конче необхідно побороти одна одну, а не дві політичних частини одного народу".

Філарет наголосив: "ми маємо усвідомити, що ні об'єднана Європа, ні Росія не розбудуть щастя і добробут в нашому домі – бо вони, природно, турбуються, в першу чергу, про свій дім. Розбудовувати його маємо ми самі – разом і спільними зусиллями, вбачаючи один в одному не смертельних ворогів, а партнерів у праці.

Глава УПЦ КП закликав "до порозуміння всі суспільні сили – провладні та опозиційні, ті, якім миліша Європа, і ті, які люблять Росію. Полюбіть Україну, а не себе в ній! Зрозумійте, що Галичина і Донбас ніколи не стануть однаковими, але вони є і мають бути – українськими".

"Я закликаю провладних політиків розпочати справжній діалог з усіма представниками українського суспільства, а не лише з тими, хто поділяє їхні політичні переконання. Я закликаю опозиційних політиків – припинити безплідну боротьбу один з одним.

Я закликаю всі політичні та суспільні сили – боротися не проти одне одного, а боротися за краще майбутнє України, конкуруючи не ворожими одне до одного гаслами та часто пустими партійними програмами, а справді корисними для майбутнього України ідеями й справами", - наголосив Патріарх Філарет у зверненні.

За словами Патріарха, "якщо ми почнемо цю роботу, то цій благій справі допоможе і Господь Бог, сила Якого може подолати всі людські немочі".

Зазначимо, 22 січня українці відзначають День Соборності. У цей день заплановано безліч мітингів. 

Филарет, фото Сегодня

Джерело: http://tsn.ua/


Ключові слова: привітання з Днем Соборності

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19
Владелец Крокус Сити Холл взял кредиты с сыном Эмином для спасения своего безнеса Миллиардер Араз Агаларов и его сын, известный певец Эмин
- 23.03.2024 22:44
Кто хозяин Крокус Сити Холла? Данные 2024 Крокус Сити - это крупный деловой и торговый комплекс в Москве, принадлежащий российскому бизнесмену и
- 23.03.2024 22:30
Сколько погибших в Крокус Сити Холл? В подмосковном концертном зале «Крокус Сити Холл»
- 23.03.2024 21:42
Что известно о террористах в Крокус Сити, кто они, кого задержали Что стало с теми террористами, атаковавшими Крокус: кого когда задержали, кто они?
- 23.03.2024 18:24
Що пишуть європейські ЗМІ та США про теракт в Крокус Сіті Хол Що західні ЗМІ пишуть про теракт у «Крокусі», кого і чому засуджують
- 23.03.2024 18:12
Теракт у Крокус Сіті Холлі: як це було всередині, розповіді очевидців Теракт у «Крокус Сіті Холлі»: як це було всередині, розповіді очевидців
- 23.03.2024 17:30
Біля берегів Індонезії стався сильний землетрус Біля берегів Індонезії стався землетрус магнітудою 5,3
- 23.03.2024 12:49
Почему террористы напали на Крокус Сити Холл в Москве, что это за место По сообщениям, нападавшие открыли огонь, за которым последовали взрывы и возгорание
- 22.03.2024 22:00

Всі новини