Янукович згуртував Україну - проти себе

- 10.01.2011 10:15
Янукович згуртував Україну - проти себе

Віктор Ющенко не міг об'єднати Захід і Схід країни 5 років - у Януковича на це пішли лічені місяці. Для цього потрібна була зовсім небагато: оголосити війну всім, хто не вхожий в нову олігархічну профспілку - Партію регіонів.

Такого Україна ще не знала. Здавалося, нескінченна битва Заходу іПівденно-Сходу країни продовжиться після перемоги Віктора Януковича з новою силою. «Газофлот», Табачник в ролі міністра освіти, відверте незнання Азаровим державної мови - поліна в старе багаття ідеологічного протистояння летіли постійно. Але раптом виявилося, що звичний український розкол - це лише мішура на тлі загального соціального виклику, що встав перед західняками »і« східняками ».

Важко повірити, але економічна криза дійшла на населення України лише в 2010 році. Фундаментальні поштовхи, затрясши світову економіку в 2008-му, докотилися до нього тільки зараз. Півтора року передвиборної гарячки рятували виборця від повсюдного дефіциту ресурсів. 500 з гаком днів уряд (тоді ще Тимошенко) і опозиція (тоді ще - Партія регіонів) билися за першість в атракціоні небаченої соціальної щедрості. Але виборчий рубікон перейдено, Янукович став президентом, а, значить, прийшов час українцям, нарешті, зрозуміти - чому цю кризу називають Глобальною і Фундаментальною.

Дуже довго єдиними відгомонами світових потрясінь у країні були раптово подорожчали кредити і знеціниться гривня. Традиційні обіцянки «Всім - Все» лише до весни 2010 року вперлися в розуміння буденного факту: усіх - багато, а всього - мало. І перші ж кроки нової влади чітко продемонстрували - хто саме буде розплачуватися за нову фінансову кон'юнктуру. Трудовий, Податковий, Житловий і Пенсійний кодекси поділять країну на «Терпи» і «пацанів». За Куршавель для олігархів будуть розплачуватися ті, хто там ніколи не був. На броньовані лімузини для влади скинуться ті, хто їздять у маршрутках. І географія проживання тих і інших - ні при чому.

Навіть дворяни-декабристи не були такі далекі від кріпосної Росії, як далекі від своєї країни нові українські чиновні олігархи. Їх головне почуття - недовіра. Вони не вірять цьому народу, який обрав Віктора Ющенка в 2004 році. Вони не довіряють цій країні, яка мало не обрала на головну посаду Юлію Тимошенко. Вони не впевнені у власній перемозі на місцевих виборах. Десь глибоко всередині вони здогадуються про власну нелегітимність - і прикривають її зовнішньої легальністю. Тому так ярятся придворні політологи, пояснюючи низьку явку «довірою до влади».

Але за цими словами - порожнеча, адже ні урядові реформи, ні нові президентські повноваження не санкціоновані суспільством. А тому в очах мас концентрація владних ресурсів сприймається як узурпація, а всі околоекономіческая метушня - як спроба оплатити борги «еліт» за рахунок всіх інших. Влада не вірить народу, і це взаємно.

Єдине, що рятує український олігархічний режим - так це те, що громадяни країни не вірять і в самих себе. Народ продовжує намагатися жити по-старому - кожен сам за себе в атомізовану маленькому світі докризового укладу. Коли дешевими кредитами платили за політичну інертність, коли фінансовими подачками гасили сполохи соціального невдоволення. Коли роз'єднаність політиків виправдовувала аналогічну неуважність мас. Т.з. «Еліти» першими усвідомили наступив кінець цієї епохи - і вони ж зробили перші кроки на шляху об'єднання проти всієї решти країни. Тепер у олігархів є свій профспілку під назвою «Партія регіонів». А в народу - тільки старі прапори збитих політичних льотчиків на кшталт Юлії Тимошенко, яка аж ніяк не являє собою альтернативу олігархії.

У 2010 році політичний Донбас довів свою тактичну суб'єктність: за дуже короткий час під його дудку початку танцювати вся країна. Те, що за цієї тактичної ефективністю не вгадується ніякої стратегічної перспективи, жахає всіх, крім вигодонабувачів нового режиму.

А це саме режим! Поки ще не дуже впевнений, часом навіть рефлексуючий - не від сумнівів у власній правоті, а від невпевненості у власній силі. Він ще робить вигляд, що прислухається до крамарям на Майдані, за інерцією робить заяви про соціальну справедливість, обіцяє втомленою Країні побудувати Державу. Але все це - лише до тих пір, поки не відбулися чергові (а, можливо, навіть і позачергові) вибори до українського парламенту. Після цього народу залишиться лише розплачуватися за збереження олігархами звичного їм способу життя в умовах обмеженості ресурсів.

Але саме в 2010 році перетворення Влада в Режим створило передумови для відповідної реакції - еволюції Населення в Народ. Всі попередні роки протистояння в країні будувалося на одному з вищих рівнів людських запитів - «самоідентифікації» (Захід-Схід, євроатлантизм-євразійство). Тепер же економічні реформи «еліти» опустили українців на базові рівні піраміди потреб Маслоу - боротьбу за виживання і безпеку. Прекрасна можливість для появи нової політичної сили, яка зможе зламати звичну традицію українського вибору з двох зол. Цивілізаційне протистояння може поступитися гаслам соціальної боротьби, які потім потрібно буде доповнити яскравим і життєздатним Проектом розвитку країни. Це лише ймовірність - без будь-яких гарантій на здійснення, але за одну це можливість Україні повинна сказати кризі «спасибі».

Головне достоїнство 2010 року в тому, що він зламав колишню парадигму існування. Із замкнутого кола є лише перпендикулярний вихід - і можливість для цього кроку є. Жити по-новому верхи не хочуть, а низи не можуть. Стара схема зі зміненими складовими, але передреволюційного змісту від цього в ній менше не стає. І хто знає - можливо, десь у країні з заштатного обивателя містера Андерсона дозріває новий політичний Нео ... Велкам ту реаліті!


Ключові слова: політика 2011, україна 2011

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Яким чином Флуконазол допомагає при усуненні грибкових інфекцій В аптеці ANC препарат доступний у кількох лікарських формах – капсулах, таблетках
- 24.04.2024 16:04
Практичні поради: як розкрутити Ютуб канал і залучити аудиторію Якщо у вас є аудиторія не лише на Ютуб, але й інших платформах, обов’язково використовуйте цей
- 23.04.2024 09:14
Рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48

Всі новини