Різдвяна зірка потребує догляду

- 03.01.2011 22:40
Різдвяна зірка потребує догляду

Пуансеттія - це квітка, яку в Європейських країнах прийнято дарувати на Різдво. Цю надзвичайно красиву рослину, увінчану величезними червоними квітками-зірками презентують на Різдвяні свята. Вона дуже ошатна і святкова, створює радісний настрій. Рослина ця називається пуансеттія, або молочай найпрекрасніший (прекрасний). Квітки у неї насправді дрібні, але оточені великими яскраво забарвленими пелюстками. Вони-то і нагадують зірки. Існують сорти кремовою, білої та рожевого забарвлення, але найбільш популярні до цих пір червоні. Пов'язано це з традицією: саме червоні пуансеттії називають «віфліємської зірка або різдвяна зірка».

Різдвяна зірка не відразу завовевала серця флористів. У себе на батьківщині (у тропіках Мексики) цей чагарник з сімейства молочайних утворює зарості висотою до 1,2 м у вологих затінених місцях. Його прямостоячі і майже не в'юнкі стебла несуть великі прості листя з довгими черешками. У 1834 році ця рослина була завезена в Європу. Але спочатку пуансеттія не викликала особливого інтересу. Першим, до кого прийшов справжній успіх, був квітникар Поль Екке. У 1918 р він вивів сорт «Oakleaf», а потім і багато інших сорти, що завоювали світову популярність. На початку 1960-х років пуансеттія ще являла собою високий чагарник, який важко було утримувати і змусити цвісти в звичайних кімнатних умовах. З тих пір багато чого змінилося. Пуансеттія виконала своєрідний шлях від довгоствольної чагарнику, суцвіття якого швидко в'януть в зрізаному вигляді, до широко розповсюдженого кімнатної рослини. Сучасні різновиди пуансеттії більш гіллясті, більш декоративні і набагато менш вимогливі, крім того, за допомогою сучасних хімічних препаратів стало можливим контролювати розміри рослини. Тому сучасні пуансеттії компактні (30-45 см заввишки) і в даний час їх налічується більше 2000 видів.

Як обрати?

При покупці краще вибирати екземпляри, у яких в центрі суцвіття є не розкрилися крихітні жовті квіти. Будинки рослина ставлять на найсвітліше місце. Температура в кімнаті має бути помірною, але не нижче 14 градусів С. У цей період поливати потрібно теплою водою рясно у міру появи ознак сухості грунту в горщику і обприскувати листя кип'яченою водою. Цвітіння пуансеттії триває від двох до шести місяців.

Догляд за квіткою.

Догляд за різдвяною зіркою Пуансеттія не важкий. Рослина часто страждає від шкідників і хвороб. Пожовтіння та опадання листя може бути викликано падінням температури нижче 14 градусів С і надлишковим поливом. Обпадання суцвіть - від надмірної сухості повітря. Пожовтіння, засихання листя і навіть відмирання рослини може бути ознакою ушкодження павутинним кліщиком. Трипси викликають появу довгастих хвилястих плям на листі і їх згортання. Великої шкоди рослині приносять червці, що покривають листя росою. Розвиваються на ній гриби викликають почорніння листя. Для попередження всіх цих напастей потрібно дотримуватися агротехніку. У разі поразки рослини - обробіть її відповідним хімічним препаратом, яких в квіткових магазинах великий вибір.

Після цвітіння пуансеттію зазвичай викидають, але при бажанні (якщо Ви володієте завидним терпінням і завзятістю) її можна змусити цвісти ще не раз. Полив поступово скорочують, коли опаде листя, всі стебла зрізують на висоті 10-12 см від грунту. Горщик прибирають у темне прохолодне місце і майже не поливають, настає період спокою. Він необхідний рослині, щоб відпочити і зацвісти через рік знову.

У травні пуансеттію до частини старого грудки землі пересаджують в більш просторий горщик і рясно поливають. У горщику має бути хороший дренаж. Грунт готують з дернової землі, листової землі, торфу і піску в співвідношенні 3:3:1:1. З моменту пересадки починають регулярний полив і підгодівлі (один раз на 2 тижні мінеральними добривами). Влітку рослину треба затінювати від спекотного сонця, можна винести його на балкон, але розмістити в тіні. Коли з'являться молоді пагони, з них вибирають 4-5 найсильніших, а решта зрізають.

Дистанційні пагони можна використовувати для розмноження. Зрізавши верхівку, треба змити проточною водою молочний сік з місця зрізу. Потім держак (він повинен бути 8-15 см довжиною з 2-4 вузлами) підрізають на 0,5 см під вузлом, прибирають платівку нижнього листа і знову обов'язково змивають сік. Це необхідно, бо молочний сік закупорює судини, перешкоджає загоєнню ранки і може викликати інфекцію. Живці саджають у горщики з вологою сумішшю, поглиблюючи їх до першого листа. Потім живці потрібно накрити прозорим ковпаком і поставити в тепле місце (температура грунту повинна бути 25 градусів С). Укорінення відбувається через два-три тижні. Що почали рослини потрібно пересадити в горщики діаметром 9 см. Через кілька тижнів відламати верхівки для того, щоб рослина галузиться.

В кінці вересня - початку жовтня примусово скорочують світловий день, без цього пуансеттія не зацвіте. Її закривають темним, абсолютно не пропускає світло ковпаком на 14 годин на добу (тут-то й знадобиться ваше терпіння). І так до грудня.

А до Різдва пуансеттія знову зацвіте, хоча вже не буде настільки компактної, як раніше. Вона стане трохи вище, але залишиться такою ж прекрасною.

Джерело: Фото-В. Гольдштейн, для Платиновой Буковины


Ключові слова: пуансетія, догляд

Коментарі (2)
Артем | 27.03.2016
Її люблять свині!!!!!!!!!

Артем | 27.03.2016
Вона росте 10 рокові.

Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Яким чином Флуконазол допомагає при усуненні грибкових інфекцій В аптеці ANC препарат доступний у кількох лікарських формах – капсулах, таблетках
- 24.04.2024 16:04
Практичні поради: як розкрутити Ютуб канал і залучити аудиторію Якщо у вас є аудиторія не лише на Ютуб, але й інших платформах, обов’язково використовуйте цей
- 23.04.2024 09:14
Рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48

Всі новини