Скільки коштує закордонний паспорт?

- 23.12.2010 10:16
Скільки коштує закордонний паспорт?

Паспортний «лохотрон» або Про те, як МВС заробляє на громадянах

За оформлення цього документа в Чернігові вимагають суму в 530 гривень. У той час як на офіційному сайті Міжрегіонального центру видачі паспортних документів зазначені інші розцінки - оформлення паспорта строком до 30 днів коштує 343 гривень 38 копійок.

Вирішивши перевірити дану інформацію, як то кажуть, «на власній шкурі», ми під виглядом бажаючих оформити закордонний паспорт вирушили в Сектор громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб (СГІРФО), що по вулиці Шевченка за Червоним мостом.

Увійшовши до будівлі, тут же, біля сходів, читаємо оголошення, в якому написано, що з усіма питаннями щодо оформлення закордонних паспортів потрібно звертатися в кабінет № 225 на другому поверсі. Заходимо туди з бажанням проконсультуватися.

- Ви в Чернігові прописані? - Питають. (Дивно, адже, здавалося б, люди з юридичною освітою і працюють в ТАКОМУ органі, просто зобов'язані знати, що в Україні такого поняття, як «прописка», вже давним-давно немає, а замість нього є таке юридичне поняття, як «реєстрація »!)

- Так.

- Отже, з вас паспорт, ідентифікаційний код для оформлення, і вартувати все буде 530 гривень.

- 530? - Перепитуємо. - А ми читали на офіційному сайті, що 343. Чому така різниця?

- Ми беремо гроші за оформлення документів. Якщо вас сума не влаштовує, зайдіть в 218-й кабінет і скажіть, що не хочете, щоб вам оформляли документи, оформляти будете самі.

Йдемо. У кабінеті № 218 просимо пояснити різницю між вартістю оформлення у них і тієї, що вказана на сайті. Виявляється, на сайті вказана «тільки вартість паспорта, а плюс - за фотографування, за оформлення бланків, за довідку про відсутність судимості та інше, а ще ж і держмито, і за сам бланк паспорта!»

- Але це все входить в 343 гривні! На сайті розписана вартість кожної послуги. За що ж тоді переплачуємо? Особисто за ваші послуги? Але це ваша робота!

Співробітниця установи, очевидно, розуміючи, що їй нічим аргументувати різницю, злякалася. Виявляється, довідки, вартість яких по всій Україні однакова, в Чернігові стоять дорожче. «Плюс послуги банку, плюс і т. д., і т. п.» - додала співробітниця.

- «І т. д., і т. п.» - це що таке? - Запитуємо.

- Ну, якщо люди не хочуть, то ми мінусуємо їм послуги страхової компанії.

Просимо показати нам офіційний документ, в якому було б зазначено весь перелік надаваних послуг і ціни на них. Замість цього отримуємо клаптик паперу, на якому від руки написаний вже відомий нам перелік.

- Що входить у суму 343 гривні, ми знаємо, розпишіть, будь ласка, що входить в ці 200 гривень, які переплачують.

Після цього на клаптику паперу додається 9 копійок за бланк і 15 гривень 10 копійок за документ, але який - нам так і не пояснили. Сума, по суті, копійчана, але! Цікаво, що одна з читачок, що звернулася до нас зі скаргою, ці 15 гривень 19 копійок не платила.

- Як що влаштовує - будь ласка, якщо не влаштовує - не оформляйте. Можете в Київ їхати, там дешевше. А в деяких регіонах ще дорожче, ніж у нас.

У підсумку, підрахувавши всі зазначені платежі, у нас вийшла мінімально можлива сума - близько 380 гривень, Це з банківським збором, який становить близько 10 гривень.

При цьому в напуття нас начебто б як налякали, сказавши, що, економлячи гроші, нам доведеться самим ходити по інстанціях і замовляти необхідні довідки, заповнювати бланки. І ще - їхати в посольство... Погодьтеся, це звучить взагалі смішно, коли ми хочемо всього лише оформити закордонний паспорт!

Загалом, вийшовши з кабінету, стало зрозуміло, що, істотно зменшивши ціну, на масу питань отримати відповідь нам так і не вдалося. Зокрема, чому різниця оформлення закордонного паспорта в двох кабінетах однієї установи становить 150 гривень?

Не прояснив ситуацію і начальник відділу ВГІРФО при УМВС Олександр Пришва.

У короткій розмові нам вдалося з'ясувати тільки те, що в 218-му кабінеті сидять його підлеглі, а в 225-м - представник підприємства «Ресурси», і гроші вони беруть за свою роботу.

- А чому ж тоді не афішуєте це, вивісок ніяких немає? - Цікавимося ми.

- Виходить, всіх відвідувачів одразу ж орієнтують на каб. № 225 (фірму-посередника)? Це фактично позбавляє всіх необізнаних права вибору: займатися оформленням самим, не переплачуючи, або ж переплатити і чекати готовий документ?

- Та ми пояснюємо як би ...

- А чому довідка про відсутність судимості у вас коштує 26 грн. 20 коп., Тоді як вартість, зазначена на сайті - у два рази дешевше?

- Ми виготовляємо паспорт за один місяць, а ця ось вказана на сайті ціна - це при терміні за два місяці. За рахунок укорочення терміну береться подвійна сума ...

Дивно, бо на сайті терміни прописані чітко.

Виходить, що у нас беруть ціну таку ж, як і при терміновому оформленні, а роблять все одно за місяць! І зауважте: про термін у два місяці не йдеться взагалі!

З рештою питань Олександр Володимирович рекомендував звернутися до Управління МВС.

По поверненню в редакцію питання, які залишилися без відповіді, ми адресували до Центру громадських зв'язків УМВС з проханням організувати інтерв'ю з компетентним у даному питанні особою.

Але, на жаль, в аудієнції нам було відмовлено. Зате нам надіслали офіційну довідку, з якої вдалося з'ясувати лише те, що фірма, розташована в 225-му кабінеті ВГІРФО, знаходиться там на законних підставах. Є вона Державним підприємством МВС України «Чернiгiв - Iнформ - Ресурси» і, керуючись ст. 237 Цивільного кодексу України «Представництво», надає платні послуги за напрямами діяльності паспортної служби.

Діяльність даного підприємства регулюється статтями 74, 75 Господарського кодексу України, Бюджетним кодексом України, Законом України «Про управлiння об` єктами ДЕРЖАВНОЇ власностi », наказами та розпорядженнями МВС. Також було названо ряд документів, якими затверджені розміри плати за надання послуг органами та підрозділами МВС. З приводу страховки також було посилання на закон про те, що при виїзді за кордон страхування повинне бути обов'язково.

Ось тільки страхову компанію можна вибрати самостійно і зовсім не обов'язково користуватися послугами нав'язуваної. Обов'язковою залишається довідка про судимість, всупереч чуткам про те, що її скасували. Але найцікавішим, мабуть, виявилися запевнення про те, що «на стендах ВГIРФО УМВС України в Чернiгiвськiй областi та теріторiальніх пiдроздiлiв ВГIРФО МРВ УМВС областi розмiщена Вiдповiдна iнформацiя "Щодо розмiрiв плати за надання послуг при оформленнi паспорта громадянина України для віїзду за кордон», тоді як ми за час свого перебування в ВГІРФО нічого подібного не побачили!

На жаль, чим зумовлена необхідність утримувати посередника при відсутності черг, ми теж так і не дізналися. Також для нас залишилося загадкою і відповідь на питання, чому вимагають додаткову плату у разі, коли паспорт готовий, скажімо, через 20 днів, коли, по суті, за оформлення протягом 30 діб вже сплачено?!

Тим не менш, ми сподіваємося, що наш матеріал допоможе читачам, що збираються оформляти закордонний паспорт, істотно заощадити свій бюджет.


Ключові слова: вартість загранпаспорта 2011

Коментарі (4)
Станислав | 23.03.2012
Розслідування. Скільки коштує закордонний паспорт?

Валерій | 17.06.2011
В Чернівецькій обл. в м.Кельменці мені назвали ціну 700грн а за терміновий 2200

Аня | 16.06.2011
дуже добре

Олексій | 06.06.2011
Щиро вдячний за корисну інформацію,я якраз планую виробити закордонний паспорт, тепер зекономлю 200 гр., вони мені пригодяться))

Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Яким чином Флуконазол допомагає при усуненні грибкових інфекцій В аптеці ANC препарат доступний у кількох лікарських формах – капсулах, таблетках
- 24.04.2024 16:04
Практичні поради: як розкрутити Ютуб канал і залучити аудиторію Якщо у вас є аудиторія не лише на Ютуб, але й інших платформах, обов’язково використовуйте цей
- 23.04.2024 09:14
Рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48

Всі новини