Свято Святого Апостола Андрія Первозванного 13 грудня

- 12.12.2010 21:42
Свято Святого Апостола Андрія Первозванного 13 грудня

У понеділок,13 грудня ( 30 листопада ) православні усього світу відзначаютть свято святого апостола Андрія Первозванного. Благоволінням Божим кожна країна і кожен народ мають у своїй історії просвітителя. Великою честю для багатьох народів стало перебування на їхній землі учнів Христа Спасителя — святих апостолів. Славить похвалами Рим апостолів Петра і Павла, Індія — Фому, Єгипет — Марка, через яких народи, що перебували у темряві невідання, просвітилися світлом істинного богопізнання.
Святий апостол Павел заповідав нам: “Пам’ятайте наставників ваших, котрі проповідували вам слово Боже, і... наслідуйте віру їх”. Слухаючи заклик апостола язичників, свята Русь славить і вшановує Андрія Первозванного, який пройшов наші землі з проповіддю Слова Божого від Криму до Новгорода.

Святий апостол Андрій Первозванний першим із апостолів послідував за Христом, а згодом привів до Нього і свого рідного брата – святого апостола Петра.
Родом майбутній апостол був із Вифсаїди. Він не був одружений і разом зі своїм братом займався рибальством. Святий Андрій був учнем Хрестителя Господня Іоанна Предтечі, котрий сам своїх двох учнів – майбутніх апостолів Андрія Первозванного і Іоанна Богослова – направив до Христа, вказавши, що саме Він є агнцем Божим.
Після зішестя Святого Духа на апостолів, святий Андрій відправився з проповіддю Слова Божого у східні країни. Він пройшов Малу Азію, Фракію, Македонію, дійшов до Дунаю, пройшов узбережжя Чорного моря, Крим, Причорномор’я, і по Дніпру піднявся до того місця, де сьогодні величаво стоїть наша столиця – Золотоверхий Київ.
Саме апостол Андрій, зупиняючись тут, як повіствує нам Літописець, благословив Київські гори, воздвиг на них хрест, передрік велику славу майбутнього міста і сказав: „На цих горах возсіяє благодать Божа!”
Життєвий шлях Первозванного до кінця віків буде взірцем для наслідування всякому, хто шукає справжнього свого призначення на землі.
Первозванний апостол переніс багато страждань і мук від язичників: його виганяли з міст і били. Його побивали камінням, але, залишившись неушкодженим, вірний учень Христовий продовжував невтомно проповідувати людям про Спасителя.
Його трудами виникали християнські церкви, яким він ставив єпископів і священиків.
Останнім містом, куди прийшов первозванний Апостол і де йому прийшлось постраждати за Христа, були грецькі Патри. В цьому місці Господь через свого учня явив багато чудес. Недужі зцілювалися, сліпі прозрівали. Полум’яне слово проповіді просвітило світлом істинної віри майже всіх місцевих жителів. Однак серед язичників залишався ще правитель міста, який і наказав розіп’яти Апостола, чим думав опорочити проповідь святого Андрія, оскільки той постійно прославляв силу хреста Господнього.
Апостола Андрія розіп’яли на Хресті у вигляді букви „Х”. З тих пір цей вид хреста називають Андрієвським хрестом.
І під час жорстокої страти апостол прославляв Господа і не припиняв проповіді. Після дводенних страждань святий Андрій возніс хвалу Богу і промовив: „Господи, Іісусе Христе, прийми дух мій”. Тоді яскраве сяйво Божественного світла освітило хрест і розіп’ятого на нім мученика. Коли сяйво зникло, душа апостола Андрія Первозванного уже відійшла до Господа.
Мученицька кончина апостола Андрія стала природнім підсумком усього життя святого апостола, несіння ним хреста і наслідування Божественному Учителю.

Зерна віри, посіяні святим апостолом Андрієм, щедро зійшли завдяки старанням благовірного князя Володимира. Київська Русь сподобилася Святого Хрещення. Прийнявши віру візантійську, єпископи якої ведуть преємство від апостола Андрія, наша Церква отримала ще один благодатний зв’язок зі святим Апостолом. З того часу пам’ять апостола Андрія Первозванного особливо шанується в нашій Українській Православній Церкві і серед нашого благочестивого народу. Всіх вас, шановні відвідувачі інтернет - Порталу регіонів України , сердечно вітаємо з днем пам’яті святого первоверховного апостола Андрія, а також зичимо вам його молитвами, щоб Господь покривав і врозумляв вас на всяку істину.Благослови вас Господь! священник свято – Миколаївської Церкви м.Хотин
ієрей Павєл Коритнік
[



Ключові слова: Свято Андрія

Коментарі (2)
Maxss | 15.12.2015
Киевские достопримечательности, посвященные Андрею Первозванному нравятся

Сергій | 09.12.2015
Дуже гарне це свято!

Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

ецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48
Влада України відкинула причетність до теракту в Крокус Сіті Холл МЗС України назвало звинувачення у причетності Києва до теракту
- 27.03.2024 13:03
Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19

Всі новини