Які салати готувати зимою?
- 05.12.2010 23:51Зима - прекрасна пора насолодитися смачною їжею, яка допоможе нам наситити організм вітамінами і корисними речовинами і, крім того, зігрітися.
Поняття зимовий салат останнім часом дещо розширилося. Зараз зимові салати стали містити і свіжі овочі. Основною рисою таких салатів є те, що вони досить ситні з вираженим смаком, адже взимку організму потрібно більше калорій та енергії. Поняття зимові салати асоціюється у багатьох з нас з олів'є, вінегретом і оселедцем під шубою, які прикрашали новорічний стіл не одного покоління наших співвітчизників.
З чого ж готувати?
Овочі. Вибір зимових овочів досить широкий: це і коренеплоди, які добре зберігаються, - картопля, буряк, морква, а також всілякі види редьки, капуста від білокачанної до кольоровий, можливо, гарбуз. Не варто забувати і про різні коріння: петрушки, пастернаку, селери. Хоч смак у них дещо специфічний, вони додадуть будь-якому салату незвичайний шарм.
Гарні в зимових салатах різні бобові: крім традиційного зеленого горошку в справу підуть і квасолю, і нут, і сочевиця. Вони допоможуть наситити організм корисним білком, який є найціннішим джерелом енергії. Особливий зимовий смак салатів придають цибуля і часник, які крім усього іншого захищають від застуди і допомагають організму зігрітися, а також гриби (вешенки і шампіньйони) - поживні і корисні.
Звичайно, в зимових салатах можна і потрібно використовувати свіжі овочі (помідори, огірки і т. д.). Але, по-перше, вони зазвичай досить дорогі, по-друге, можливо, їх якість не дуже висока (пестициди і добрива для вирощування, неправильне зберігання і транспортування), тому потрібно бути дуже обережним при їх виборі та обробці.
Фрукти. Традиційно для зимових салатів використовують фрукти, які добре зберігаються: яблука та груші, але можна взяти і заморожені, і сушені ягоди і фрукти.
М'ясо і риба. У велику частину рецептів зимових салатів обов'язково входять м'ясні чи рибні продукти. Вони роблять салати більш поживними і допомагають збагатити наш раціон корисними жирами.
Соління і маринади. Для приготування зимових салатів використовуються всілякі соління і маринади. Це не тільки огірки і квашена капуста, але мариновані та солоні помідори, маринований перець, корейські заготовки з різних овочів, мариновані фрукти та гриби. Іноді взимку можна просто відкрити баночку вже готового салату і насолодитися майже літнім смаком.
Молочні продукти. Сир, сир, йогурт добре поєднуються із зимовими овочами, вони надають салатів ніжну текстуру і насичений смак, а також збагачують організм цінними мінералами і жирними кислотами.
Яйця. Їх у зимові салати можна класти не тільки у відварному вигляді. Це може бути і яєчня, яку можна укласти на підготовлений салат і так зробити його теплим, і яйця-пашот, які навіть звичайне олів'є зроблять дуже вишуканим, і омлет.
Сухарики та макарони. Ці інгредієнти можуть змінити не лише смак, а й текстуру, і зробити салат більш поживним, вони добре поєднуються з соліннями.
Горіхи й насіння. Ці інгредієнти додадуть салатів велику поживність, урізноманітнюють смак.
Прянощі. Як приправу до зимових салатів краще використовувати прянощі з яскравим ароматом і пекучим смаком: різні види гострого перцю, а також пряні гострі суміші, як каррі і гарам Масалов. Прекрасно із зимовими овочами буде поєднуватися кмин і коріандр. Прянощі допоможуть нам зігрітися і нагадають про літні дні.
Заправки. Заправляти зимові салати можна рослинним маслом, традиційними майонезом і сметаною, йогуртом, розсолом від солінь, та в принципі чим завгодно, важливо тільки, щоб заправка не забивала смак самого салату і поєднувалася з інгредієнтами.
Коментарі (1)
Другие новости:
- 16.04.2024 10:32
- 16.04.2024 10:09
- 15.04.2024 13:56
- 05.04.2024 11:23
- 01.04.2024 13:10
- 01.04.2024 12:58
- 01.04.2024 12:48
- 27.03.2024 13:03
- 25.03.2024 11:19
- 24.03.2024 09:07
взимку можнаготувати будь-які салатики, адже вітаміни нам саме зимою конче необхідні, а рецептів чимало салатів