Пилипівський піст (різдвяний) починається 28-го листопада

- 23.11.2010 11:20
Пилипівський піст (різдвяний) починається 28-го листопада

 

Про Різдвяний піст у листопаді 2015 року перед Різдвом 2016 читайте тут >>>

Почуття благоговіння перед таємницею Різдва Спасителя у Віфлеємі змушує християнина задуматися про те, як гідно себе підготувати до цього великого свята. У молитовного життя Церкви таємниця втілення дорівнює таємниці воскресіння з мертвих, а церковний календар вказує межі і зміст Різдвяного Посту, що нагадує зміст Великого Посту.

Вопросы и ответы священника:

Різдвяний Піст у 2010 році триває сорок днів. Починається він 15-го / 28-го листопада і закінчується в ніч під Різдво 24-го грудня / 6-го січня. За цей період спостерігається сходження напруженості, наростання очікування свята: за п'ять днів до нього, тобто 20-го грудня / 2-го січня, починається п'ятиденне "передсвято" на зразок Страсної седмиці, зі своїми богослужбовими особливостями, а напередодні свята, "Святвечір", 24-е грудня / 6-е січня, повністю відокремлюється за прикладом Великої п'ятниці. Цей день в просторіччі називається "Святвечір", а вірніше - "Сочевнік", від слова "сочиво", що значить - відварна пшениця, яку відчувають на знак суворого посту перед цим великим свят.

Читайте також: 

 

Піст у листопаді 2014 перед Різдвом 2015 >>> 

Відповідно до Статуту у пост не покладається їсти м'яса. Рибу можна їсти по неділях та суботах, в день Введення Божої Матері в Храм (21-го ноября/4-го грудня) і по вівторках і четвергах в дні прославляємо святого, а в понеділок, середу і п'ятницю - тільки в тому випадку, якщо покладається в цей день всеношна, наприклад - у престольне свято. Якщо в які дні немає особливого свята, то треба готувати їжу на рослинному маслі у вівторок і четвер, і без нього в понеділок, середу і п'ятницю.

Як було встановлено Різдвяний піст

Встановлення Різдвяного посту, як і інших багатоденних постів, відноситься до стародавніх часів християнства. Вже з четвертого століття св. Амвросій Медіодаланскій, Філастрій, блаженний Августин згадують у своїх творах Різдвяний піст. У п'ятому столітті про давність Різдвяного посту писав Лев Великий.
Спочатку Різдвяний піст тривав в одних християн сім днів, в інших - трохи більше. На соборі 1166 колишньому при константинопольському патріархові Луці та візантійському імператорі Мануїлу всім християнам було покладено зберігати піст перед великим святом Різдва Христового сорок днів.
Антіохійський патріарх Вальсамон писав, що "сам святійший патріарх сказав, що, хоча дні цих постів (Успенського і Різдвяного. - Ред.) Не визначені правилом, наставали, проте, послідувати неписаним церковного переказу і долженствуем постити ... від 15 дня листопада" .
Різдвяний піст - останній багатоденний пост в році. Він починається 15 (28 - за новим стилем) листопада і триває до 25 грудня (7 січня), триває сорок днів і тому іменується в Церковному статуті Чотиридесятницею, так само, як і Великий піст. Так як заговини на піст припадає на день пам'яті св. апостола Пилипа (14 листопада старого стилю), то цей піст називають Філіпповим.

Навіщо встановлений Різдвяний піст

Різдвяний піст - зимовий пост, він служить для нас до освячення останньої частини року таємничим оновленням духовного єднання з Богом і приготуванням до святкування Різдва Христового.
Лев Великий пише: "Саме зберігання утримання відображене чотирма порами, щоб протягом року ми пізнали, що невпинно потребуємо в очищенні і що при розсіянні житті завжди треба намагатися нам постом і милостинею винищувати гріх, який примножується тлінністю плоті і нечистотою побажань".
За словами Льва Великого, Різдвяний піст є жертва Богові за зібрані плоди.
"Як Господь помилувати нас плодами землі, - пише святитель, - так і ми під час цього посту повинні бути щедрі до бідних".
За словами Симеона Фессалонікійський, "пост Різдвяної Чотиридесятниці зображує піст Мойсея, який постив Він сорок день і сорок ночей, отримав на кам'яних скрижалях накреслення словес Божих. А ми, постуючи сорок днів, споглядаємо і прийнятний живе слово від Діви, написане не на каменях, але що втілилося і народилося, і долучаємося Його Божественної плоті ".
Різдвяний піст встановлений для того, щоб ми до дня Різдва Христового очистили себе покаянням, молитвою і постом, щоб з чистим серцем, душею і тілом могли благоговійно зустріти явився у світ Сина Божого і щоб, окрім звичайних дарів і жертв, принести Йому наше чисте серце і бажання слідувати Його вченню.

Коли почали святкувати Різдво Христове

Початок цього свята відноситься до часів апостолів. В Апостольських постановах йдеться: "Зберігайте, браття, дні святкові, і, по-перше, день Різдва Христового, яке так святкується вами в 25-й день десятого місяця" (desembri). Там же сказано: "День Різдва Христового та святкують, в он же Нечаєм благодать дана людям народженням Божого Слова з Марії Діви на порятунок світу".
У другому столітті на день Різдва Христового, 25 грудня (юліанського календаря), вказує Климент Олександрійський.
У третьому столітті про свято Різдва Христового згадує св. Іполит.
Під час гонінь християн Діоклетіаном, на початку четвертого століття, в 303 році, 20 000 нікодімійскіх християн було спалено в храмі в саме свято Різдва Христового.

З того часу, коли Церква отримує свободу і робиться панівною в Римській імперії, свято Різдва Христового ми знаходимо у всій Вселенській Церкві, як це можна побачити з повчань св. Єфрема Сиріна, св. Василя Великого, Григорія Богослова, Григорія Нісського, св. Амвросія, Іоанна Златоустого та інших отців Церкви четвертого століття на свято Різдва Христового.
Никифор Калліст, письменник сімнадцятого століття, у своїй церковній історії пише, що імператор Юстиніан в шостому столітті встановив святкувати Різдво Христове по всій землі.

У п'ятому столітті Патріарх Константинопольський Анатолій, в сьомому Софроній та Андрій єрусалимські, у восьмому св. Іоанн Дамаскін.Козьма Маіумскій і Герман, Патріарх Царгородський, в дев'ятому преподобна Кассія та інші, імена яких нам невідомі, написали для свята Різдва Христового багато священних піснеспіви, які й нині звучать в храмах для прославлення світло празднуемого події.

Як харчуватися в Різдвяний пост

Статут Церкви учить, від чого слід стримуватися під час постів - "все благочестиво ті, що постять строго повинні дотримувати статути про якість їжі, тобто утримуватися в пості від деяких брашен [тобто їжі, їжі. - Ред.], Не як від поганих (та не буде цього), а як від непристойних посту і заборонених Церквою. Брашна, від яких повинно стримуватися в пости, суть: м'ясо, сир, коров'яче масло, молоко, яйця, а іноді і риба, дивлячись по відмінності святих постів ".

Правила утримання, встановлені Церквою в Різдвяний пост, такі ж суворі, як і Петров пост. Крім того, у понеділок, середу і п'ятницю Різдвяного посту статутом забороняються риба, вино і єлей і дозволяється приймати їжу без масла (сухоїдіння) тільки після вечірньої. У інші ж дні - вівторок, четвер, субота і неділя - дозволено приймати їжу з рослинною олією. Риба під час Різдвяного посту дозволяється в суботні та недільні дні й великі свята, наприклад, в свято Введення в храм Пресвятої Богородиці, в храмові свята і в дні великих святих, якщо ці дні припадають на вівторок або четвер. Якщо ж свята припадають на середу або п'ятницю, то дозвіл поста покладений тільки на вино і єлей.

Від 20 грудня до 25 грудня (старого стилю) пост посилюється, і в ці дні навіть в суботу та неділю риба не благословляється. Тим часом саме на ці дні доводиться святкування цивільного Нового року, і нам, православним християнам, треба бути особливо зібраними, щоб веселістю, винопиття і споживанням їжі не порушити суворість посту.

Постуючи тілесно, в той же час необхідно нам постити і духовно. "Постять, братіє, тілесно, постимо і духовне, дозволимо усяк союз неправди", - заповідає Свята Церква.

Пост тілесний, без посту духовного, нічого не приносить для порятунку душі, навіть навпаки, може бути і духовно шкідливим, якщо людина, утримуючись від їжі, переймається свідомістю власної переваги від свідомості того, що він постить. Справжній піст пов'язаний з молитвою, покаянням, з утриманням від пристрастей і пороків, викоріненням злих справ, прощенням образ, з утриманням від подружнього життя, з виключенням розважальних і видовищних заходів, перегляду телевізора. Пост не мета, а засіб - засіб упокорити свою плоть і очиститися від гріхів. Без молитви і покаяння піст стає всього лише дієтою.

Сутність посту виражена в наступній церковній пісні: "Постуючи від брашен, душа моя, а від пристрастей не очищаючись, - марно тішимося неяденіем: бо - якщо пост не принесе тобі виправлення, то ненавидима буде від Бога, як фальшива, і уподібниться злим демонам, ніколи не ядушім ".

Деякі вважають, що при сучасному тяжкому становищі у Росії, коли не виплачують зарплату, коли у багатьох немає грошей, пост не тема для розмови. Нагадаємо слово Оптинський старців: "Не хочуть поститися добровільно - будуть постити недобровільно ..."


Ключові слова: коли різдвяний піст 2011

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Яким чином Флуконазол допомагає при усуненні грибкових інфекцій В аптеці ANC препарат доступний у кількох лікарських формах – капсулах, таблетках
- 24.04.2024 16:04
Практичні поради: як розкрутити Ютуб канал і залучити аудиторію Якщо у вас є аудиторія не лише на Ютуб, але й інших платформах, обов’язково використовуйте цей
- 23.04.2024 09:14
Рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48

Всі новини