Нове в податковому кодексі для ФОП

- 19.11.2010 19:40
Нове в податковому кодексі для ФОП

Народні депутати прийняли технічні правки до Податкового кодексу і внесли зміни до норм, що стосуються спрощеної системи оподаткування. Про це заявив голова профільного комітету Віталій Хомутиннік.

"Ми внесли технічні правки до даного документа, на яких наполягали нардепи, а також внесли відповідні зміни, що стосуються видів діяльності підприємств, які відносяться до спрощеної системи податкового оподаткування. Зокрема, ми залишили на спрощеній системі оподаткування транспортні послуги, діяльність у сфері розваг, діяльність теле-і радіомовлення, діяльність у сфері геології та геодезії, секонд-хенд і діяльність у сфері технічних досліджень. Також на спрощеній системі оподаткування залишилася діяльність у сфері торгівлі через торговельні автомати ", - сказав Хомутиннік.

Крім того, він зазначив, що були прийняті поправки у сфері оподаткування нерухомості, зокрема, відповідно до внесених поправок до Податкового кодексу, пільг переведені з загальної площі на житлову. Також були збільшені соцпільги з прибуткового податку для учасників бойових дій та інвалідів першої і другої групи (збільшені в 1,5 -2 рази).

Він відзначив, що нардепи проголосували за всі поправки, викладені на 18 сторінках до Податкового кодексу.

Як наголошується на веб-сайті ВР, не підлягають оподаткуванню доходи, отримані нерезидентами у вигляді відсотків або доходу (дисконту) на державні цінні папери або облігації місцевих позик, або боргові цінні папери, виконання зобов'язань за якими забезпечене державними або місцевими гарантіями, продані або розміщені нерезидентам за межами території України через уповноважених агентів-нерезидентів, або процентів, сплачених нерезидентам за отримані державою або до бюджету АР Крим або міськбюджету позики (кредити або зовнішні запозичення), які відображаються в держбюджеті України або місцевих бюджетах чи кошторису Національного банку, або за кредити , отримані суб'єктами господарювання і виконання яких забезпечено державними або місцевими гарантіями.

У розділі IV "Податок на доходи фізичних осіб" передбачено, що сума пенсій або щомісячного довічного грошового утримання, отримуваних платником податку з Пенсійного фонду або бюджету згідно із законом, а також з іноземних джерел, якщо згідно з міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана ВР, такі пенсії не підлягають оподаткуванню чи оподатковуються в країні їх виплати.

У розділі XIX "Прикінцеві та перехідні положення" встановлено, що особи, з набранням чинності глави 14 цього кодексу, перейшли на загальну систему оподаткування зі спрощеної системи оподаткування, та не були зареєстровані платниками ПДВ, підлягають обов'язковій реєстрації платниками податку на додану вартість з урахуванням вимог пункту 181.1 статті 181 розділу V. Обсяг оподатковуваних операцій визначається починаючи з періоду переходу на загальну систему оподаткування.

Визначено також, що тимчасово до 1 січня 2015 р. сума податку на додану вартість, що повинна сплачуватися до бюджету переробними підприємствами всіх форм власності за реалізовані ними молоко, молочна сировина і молочні продукти, м'ясо і м'ясопродукти, іншу продукцію переробки тварин, закуплених у живій вазі (шкури, субпродукти, м'ясо-кісткове борошно), у повному обсязі спрямовується до спеціального фонду держбюджету.

Порядок нарахування, виплати і використання зазначених коштів визначається Кабінетом міністрів.

Стаття 65 "Нормативи відрахувань податку на доходи фізосіб до бюджетів місцевого самоврядування" викладено в новій редакції, згідно з якою "в доходи бюджету Києва зараховується 50% податку на доходи фізосіб, сплачується (перераховується) відповідно до Податковим кодексом на території міста. До доходів бюджету Севастополя зараховується 100% податку на доходи фізосіб, сплачується (перераховується) відповідно до Податковим кодексом на території Севастополя.

До доходів бюджетів міст республіканського АР Крим та обласного значення зараховується 75% податку на доходи фізосіб, сплачується (перераховується) відповідно до Податковим кодексом на території цих міст. До доходів бюджетів сіл, їх об'єднань, селищ, міст районного значення зараховується 25% податку на доходи фізосіб, сплачується (перераховується) відповідно до Податковим кодексом на відповідній території.

У законі "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" стаття 3 доповнено частиною третьою такого змісту: "підприємства, що мають право ведення спрощеного обліку доходів і витрат та не зареєстровані платниками ПДВ, можуть узагальнювати інформацію в регістрах бухгалтерського обліку без застосування подвійного запису".

Розділ XIX доповнено новим пунктом, згідно з яким Кабмін до 31 грудня 2011 р. спільно з зацікавленими релігійними організаціями повинні розробити програму і внести до ВР пропозиції щодо альтернативного обліку фізосіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від ідентифікаційного номера (реєстраційного номера облікової картки платника податків).

Нагадаємо, ВР 18 листопада прийняла у другому читанні і в цілому проект Податкового кодексу за редакцією Кабінету міністрів України. Також парламентарії ухвалили окремий закон, який вносить зміни до чинного законодавства у зв'язку з прийняттям Податкового кодексу.

7 жовтня ВР прийняла в першому читанні Податковий кодекс. Комітет ВР з питань податкової та митної політики за підсумками засідання 11 листопада рекомендував ВР прийняти у другому читанні проект Податкового кодексу України.


Ключові слова: правки до нового налогового кодексу

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Яким чином Флуконазол допомагає при усуненні грибкових інфекцій В аптеці ANC препарат доступний у кількох лікарських формах – капсулах, таблетках
- 24.04.2024 16:04
Практичні поради: як розкрутити Ютуб канал і залучити аудиторію Якщо у вас є аудиторія не лише на Ютуб, але й інших платформах, обов’язково використовуйте цей
- 23.04.2024 09:14
Рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48

Всі новини