У с. Глибка Чернівецької області виявлені зниклі та липові бюлетені

- 13.11.2010 14:36
У с. Глибка Чернівецької області виявлені зниклі та липові бюлетені

ПОВТОРНИЙ ПІДРАХУНОК ГОЛОСІВ ПО-ГЛИБОЦЬКИ
12 листопада о 14.38 Глибоцька РВК розпочала повторний підрахунок голосів кандидатів у депутати Чернівецької обласної ради в одномандатному мажоритарному виборчому окрузі № 10 – по виборчих дільницях № 17 (с. Луковиця, Глибоцький район, Чернівецька область) та №18 (с. Кут, Глибоцький район, Чернівецька область). Завершився повторний підрахунок о 19 годині, і результати його в деяких моментах неоднозначні. Тернистий шлях цього повторного підрахунку наступний.

Обидві ці дільниці успішно здали усю необхідну виборчу документацію до Глибоцької РВК, і тоді ніхто ніякого перерахунку не вимагав. Була скарга по 18 дільниці (від представника Партії регіонів), яка вимагала «взяти до уваги факти порушень, які відбулися в день голосування на дільниці». Комісія тоді одностайно задовольнила скаргу: взяли цю інформацію до уваги і продовжили свою роботу.
Мало того, ці бюлетені та іншу виборчу документацію РВК вже навіть встигло передати до Чернівецької ОВК - хоч і також не без потрясінь. Мішки з бюлетенями і протоколами уже везли до Чернівців (три члени комісії на чолі з заступником голови комісії Боднарюком Г. В.), коли РВК під головуванням Германа А. М. (голови комісії) вирішила провести повторний підрахунок голосів. Вони зателефонували на мобільний до Боднарюка Г.В. і наказали повертатися назад з бюлетенями. Той відмовився, заявивши, що таке рішення незаконне, і що «прийнято під впливом районного осередку ПР». Голова комісії телефонував також і до ОВК: просив не приймати бюлетені та виборчу документацію. Але ОВК документацію прийняла, а члени комісії на чолі з Боднарюком Г.В. успішно передали її з дотриманням усіх процедур.
Тоді Глибоцька РВК подає до Чернівецького окружного адміністративного суду позовну заяву на Чернівецьку ОВК по факту бездіяльності останньої. Але, оскільки виявилося, що РВК не може бути позивачем проти ОВК у такій справі, позовну заяву переписали - позивачем тепер став кандидат-мажоритарник до обласної ради від Партії регіонів (одномандатний мажоритарний округ № 10) Фіалковський Лазар Георгійович; усе решта залишилося без змін. Глибоцька РВК виступила на суді «третьою стороною».
Суд задовільнив вимоги, викладені в заяві. А Львівський апеляційний адміністративний суд залишив це рішення Чернівецького окружного адміністративного суду без змін. Заступник голови Глибоцької РВК Боднарюк Г.В. написав заяву із проханням звільнити його від виконання обов'язків члена комісії, заявивши, що «не хоче більше брати участі у цьому всьому». Ці бюлетені та протоколи було привезено до Глибоки, опечатано у приміщенні РВК і здано під охорону співробітникам МВС.
Це приміщення - це дві кімнати на третьому поверсі в будівлі Глибоцької РДА та місцевої райради: з коридору вхід до першої кімнати, з першої - двері до другої. Мішки з виборчою документацією залишили у дальній (другій) кімнаті, запечатали її. Першу кімнату (двері з коридору) також запечатали, і здали міліціонерові під охорону, який перебував усю ніч в коридорі.
А о 7 ранку прийшов «комп'ютерщик» Глибоцької РВК і, сказавши, що має друкувати різні документи, одноосібно розпечатав перші двері, зайшов до першої кімнати (міліціонер на це жодним чином не відреагував). ЗАКРИВСЯ ІЗ СЕРЕДИНИ (міліціонер на це також не відреагував жодним чином) і перебував там тривалий час наодинці з документами і дверима до другої кімнати, де лежали бюлетені.

Доки міліціонер на це не зважав, помітив факт розпечатування дверей заступник голови Глибоцької районної ради, про що повідомив представників осередку Фронту змін. У тому ж окрузі балотувався і на той момент перемагав кандидат від Фронту змін Придій Георгій Васильович. Представники Фронту змін засвідчили цю подію відповідним актом.
Повторний підрахунок розпочали з 18 дільниці, там усі кількості абсолютно зійшлися з тими, які зазначено у протоколі про підрахунок голосів та на кожному пакеті з відповідними бюлетенями (чи контрольними талонами).
По 17 дільниці у мішку з виборчою документацією одразу було виявлено, що пакет із бюлетенями «не підтримую жодного із кандидатів» з виборів у одномандатному мажоритарному окрузі (№10) до обласної ради ВІДКРИТО. Присутні члени ДВК ВД №17 одразу заявили, що цей пакет (як і всі інші) ретельно запакували, і неодноразово обмотали скотчем. І що цей пакет явно було кимось незаконно відкрито.

Повторний підрахунок розпочали з вмісту саме цього пакету. Результат (з огляду на порушення цілісності пакету) не дивний: мало бути 75 бюлетенів з позначкою напроти «не підтримую жодного кандидата». Натомість там виявилося лише 56 бюлетенів, на 6 з яких було дві позначки: окрім напроти «не підтримую жодного кандидата» ще й напроти «Фіалковський Лазар Георгійович». Таким чином, ці 6 бюлетенів (згідно зі статтею 71 п. 27 ЗУ про місцеві вибори) вважаються недійсними. А 19 бюлетенів взагалі були відсутні.
Глибоцька РВК зафіксувала цей факт у протоколі засідання, але жодним чином не відобразила у протоколі про повторний підрахунок голосів виборців. Ті 6 бюлетенів було пораховано разом з іншими недійсними, а «не підтримали жодного кандидата» за цим протоколом лише 50 виборців.
В подальшому при повторному підрахунку майже по кожному кандидату було виявлено розбіжності в 1-2 бюлетеня: найчастішим було виявлення серед бюлетенів з позначкою за кандидата таких, що без прізвища і підпису працівника ДВК який видавав бюлетень (ці бюлетені також згідно зі статтею 71 п.27 ЗУ про місцеві вибори вважаються недійсними). Але ті розбіжності жодним чином на результат волевиявлення не вплинули, і обставин, зазначених у частині першій статті 73 Закону (які дають право ТВК прийняти рішення про визнання голосування на виборчій дільниці недійсним), немає жодних.

Члени ДВК підписали протокол про повторний підрахунок голосів, але додали до нього свої пояснення, де звернули увагу на те, що один із пакетів був незапакований.
Протягом підрахунку їх (членів ДВК) неодноразово звинувачували у тому, що це вони неналежним чином запакували пакет, і що той «розпакувався сам при транспортуванні мішка», на що члени ДВК обурювалися і недвозначно стверджували, що «хтось той пакет відкрив, і ще й позначок подоставляв на 6 бюлетенях, а 19 взагалі викрав».
Таким чином, очевидно, що пакет було кимось незаконно відкрито, і що хтось намагався «зіпсувати» якомога більшу кількість бюлетенів, але, вочевидь, не встиг цього зробити; тому що заради цих шести зіпсованих бюлетенів не варто було порушувати Кримінальний кодекс, адже 6 зіпсованих бюлетенів в підсумку нічого не змінило.
Справа у тому, що на 17 дільниці було видано виборцям для голосування 746 бюлетенів. А у пакеті з «не підтримали жодного кандидата» було 75 бюлетенів. Тобто якби вдалося зіпсувати усі ці 75, їх кількість ПЕРЕВИЩИЛА б 10% кількості виборців, які отримали бюлетені на виборчій дільниці; що дало би змогу (якби пакет при цьому спромоглися назад належним чином запакувати, і якби не виявили його нецілісність) Глибоцькій РВК встановити порушення Закону про місцеві вибори, внаслідок яких «неможливо достовірно встановити результати волевиявлення виборців» (стаття 73 п.1), і отримати право прийняти рішення про визнання голосування на виборчій дільниці недійсним.
13 листопада вранці мішки з цією виборчою документацією буде повернено до ОВК, а продовження засідання (засідання не завершилося, а лише оголошено перерву) розпочнеться о 15.00, де буде прийматися якесь рішення за підсумками цього повторного підрахунку голосів виборців.

За детальнішою інформацією щодо описаного вище випадку звертайтеся до спостерігача ГМ ОПОРА в Глибоцькій РВК Миколи Костиняна (тел: 0971958410), а також до координатора кампанії громадського спостереження за виборами ГМ ОПОРА у Чернівецькій області:
Тимощука Назара
тел.: 063-628-6771, 050-910-49-08
n.tymoshchuk@opora.org.ua

На фото - м. Глибока взимку


Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Яким чином Флуконазол допомагає при усуненні грибкових інфекцій В аптеці ANC препарат доступний у кількох лікарських формах – капсулах, таблетках
- 24.04.2024 16:04
Практичні поради: як розкрутити Ютуб канал і залучити аудиторію Якщо у вас є аудиторія не лише на Ютуб, але й інших платформах, обов’язково використовуйте цей
- 23.04.2024 09:14
Рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48

Всі новини