ДТП при паркуванні авто - хто винен?

- 05.11.2010 10:41
ДТП при паркуванні авто - хто винен?

ДТП на парковці: як знайти винного?

Багатьох водіїв призводить в розгубленість пошкодження автомобіля на паркувальних майданчиках або автостоянках: адже подія сталася не на дорозі, машина пошкоджена, а винуватця і слід прохолов. Ось і задаються потерпілі власники авто питанням «Що робити?».

Найчастіше травми механічного характеру, отримані автомобілем, знаходяться в прямого причинно-наслідкового зв'язку з травмами психологічного характеру його власника. Гаразд, якщо ще «сам винен», мовляв, обганяв, підрізав, порушував. Найбільш прикро, коли твого залізного коня пошкодив хтось інший, так би мовити, колега по бублику. Звичайно, потрапивши в «штатний» ДТП на проїжджій частині, поведінка його учасників теж підпадає під «штатний»: розібралися на місці або викликали ДАІ, або розібралися на місці, а потім повідомили в ДАІ.

Мабуть, виключення становлять ДТП на парковці. Як показує дійсність, багатьох водіїв призводить в розгубленість пошкодження автомобіля на паркувальних майданчиках або автостоянках, адже начебто як подія трапилася не на дорозі, машина пошкоджена, а винуватця і слід прохолов. Ось і задаються потерпілі власники авто питанням «Що робити?».
Автостоянки у відповіді за залишені у них авто

Якщо ви залишили свій автомобіль, а, повернувшись, виявили його пошкодженим, не поспішайте їхати з місця події, а зважте всі «за» і «проти». Для цього необхідно визначитися, де саме ви припаркувалися. Справа в тому, що залежно від того, на парковці або автостоянки був залишений автомобіль, залежить і подальший розвиток подій.

Так, якщо ПП мало місце на автостоянці, то виниклі відносини підпадають під дію Постанови КМУ від 22 січня 1996 р. № 115 «Про затвердження Правил зберігання транспортних засобів на автостоянках». Згідно п. 27 автостоянки гарантують схоронність транспортних засобів, прийнятих на зберігання згідно з Правилами, а у разі їх втрати, розукомплектування чи пошкодження під час зберігання несуть відповідальність у встановленому законом порядку.

Так що в такому випадку вам і не потрібно шукати безпосереднього шкідника - це проблеми автостоянки. Тому викликайте представників ДАІ (обов'язково), представників автостоянки, можете викликати співробітника вашої страхової компанії, і тільки після цього можна залишити місце автостоянки і податися на СТО за оцінкою отриманих ушкоджень. Пам'ятайте, ніколи не залишайте автостоянку до приїзду ДАІ.

Тепер кілька роз'яснень. Навіщо виклик ДАІ? Потім, що співробітники Державтоінспекції складуть протокол про адміністративне правопорушення, в якому будуть зафіксовані всі обставини події, опитано свідків і т. д. Крім того, інспектор ДАІ може зазирнути і в спеціальний журнал обліку автомобілів, і перевірити, чи здавали ви на зберігання своє авто цілим і неушкодженим, або пошкодження були отримані раніше. Такий «кондуїт» може дати й інформацію про сусіда, можливе заподіювача ушкоджень.

Потім ДАІ видасть довідку про ДТП, яку слід пред'явити свого страховика (зрозуміло, разом із заявою), а далі залишається тільки чекати виплати страхового відшкодування. Щоправда, відомі ситуації, коли автомобіль з яких-небудь причин не застрахований, або є страховка тільки громадянської відповідальності. При такому розкладі необхідно також викликати ДАІ, отримати на СТО оцінку пошкоджень, а потім подати претензію про відшкодування до автостоянки, у разі її відмови доведеться звертатися з позовом до суду.

Так, до речі, іноді, виїхавши на місце і кинувши лише один погляд на пошкоджений автомобіль, люди у формі можуть, м'яко кажучи, розсердитися і оформити помилковий виклик. Погодьтеся, видряпані напис на вашому автомобілі або розбите вікно, через яке викрали магнітолу, забуті документи тощо ні з якою натяжкою не можна віднести до дорожньо-транспортної пошкодження, яке згідно з ПДР має місце у випадку руху ТЗ.

Те ж можна віднести і до випадків, коли відчиненими дверцятами сусіднього автомобіля (що знаходиться в статичному стані), пом'яли дзеркало, подряпали кузов і т. д. Тому, якщо в наявності хуліганські дії, то викликати потрібно міліцію, дільничного, «на землі» якого розташована автостоянка, він, у свою чергу, прийме від вас заяву про порушення кримінальної справи, потім відмовить у порушенні у зв'язку з малозначністю діяння (наприклад) і видасть відповідну довідку. Ось таку довідку потрібно буде пред'явити свого страховика, щоб підтвердити настання страхового випадку. Знову-таки, якщо страховика у вас немає або в страховці подібні страхові випадки не названі, видана міліцією довідка стане доказом за позовом до автостоянки.
Складнощі на парковці

Складніша справа, якщо ви залишили автомобіль на парковці, причому незалежно то того, платна вона чи ні. Згідно з п. 25 Постанови КМУ від 3 грудня 2009 р. № 1342 «Про затвердження Правил паркування транспортних засобів», оператор не несе відповідальність за збереження транспортних засобів, розміщених на майданчиках для паркування. Іншими словами, названа норма знімає будь-яку відповідальність з власника паркування за ваш автомобіль: викрали, розбили, подряпали і т. д. - це проблеми власника машини.

Тому вам потрібно керуватися п. 6 згаданих Правил: «Контроль за виконанням цих Правил у частині забезпечення безпеки дорожнього руху на парковках здійснює Державтоінспекція МВС». Так що, як би вам не хотілося спілкуватися з представниками ДАІ, викликати їх все ж доведеться, звісно, якщо ви не прагнете пробачити винуватця і виступити в ролі такого собі альтруїста.

Найпростіший варіант, коли винуватець ДТП виявився людиною совісним (або не встиг сховатися). У цьому випадку події розвиваються за вже описаною схемою: ДАІ - оцінка - довідка - страховка (чи позов до власника автомобіля). Набагато гірше, якщо, пошкодивши ваш автомобіль, винуватець ретирувався з місця. Тут вам на допомогу можуть прийти свідки (включаючи співробітників паркування), що запам'яталися держномер порушника правил дорожнього руху, фотографії, зроблені вами відразу після виявлення пошкоджень свого автомобіля, а головне - запис з відеокамер, розташованих на парковці, тому що паркування можуть бути ними обладнані згідно п. 17 Правил паркування. Про всі такі доказах скоєного ДТП необхідно повідомити прибулого на місце інспектора ДАІ.

Практика показує, що іноді ДАІ вдається встановити сховалися винуватців ДТП і, до речі, залучити їх до відповідальності за ст. 122-4 КУпАП «Залишення місця дорожньо-транспортної пригоди». При цьому санкція названої статті передбачає штраф від 15 до 18 НМДГ (255 - 306 грн.) Або громадські роботи на строк від 30 до 40 годин, або адміністративний арешт на строк від 10 до 15 діб. Ну, а далі - по вже відомим сценарієм, довідка ДАІ про скоєний ДТП, акт оцінки пошкоджень пред'являється страховику і виплачується страховка, або все те ж саме додається до позову, що подається до винуватця ваших пригод. Зрозуміло, якщо винуватець не встановлений, то «на нема й суду нема», свої вимоги вам просто ні до кого пред'явити.
Якщо немає страховки ...

Не маючи страховки, як, наприклад, КАСКО, що передбачає такі страхові випадки, як ушкодження автомобіля, його втрата, або наявна страховка не поширюється на пригоди, що трапилися на території стоянок, парковок, єдиний шлях потерпілого - це суд. Але, знову-таки, без постанови суду про адмінправопорушення зажадати відшкодування збитку, заподіяного в результаті ДТП, неможливо.

Про це свідчить ч. 4 ст. 61 ЦПК України: «Постанова суду у справі про адміністративне правопорушення обов'язково для суду, який розглядає справу про цивільно-правові наслідки дій особи, щодо якої винесено постанову суду, з питань, чи мали місце ці дії та чи вчинені вони цією особою». Між іншим, аналіз судової практики також показує, що, виносячи рішення за позовами про відшкодування матеріальної шкоди, заподіяної внаслідок ДТП, суд грунтується на постанові адміністративного суду, яким відповідач у цивільній справі визнається винним у вчиненні відповідного ДТП.

Безумовно, це ще раз підтверджує необхідність виклику ДАІ для складання протоколу, за яким згодом судом буде винесено постанову. В іншому випадку довести факт заподіяння шкоди майну (автомобілю) та особу винного не представляється можливим.

P.S. «Як сніг на голову» ... або Пошкодження автомобілю природним фактором

Наближаються холоди, і, пригадуючи бездіяльність комунальників у минулому сніжному сезоні, хотілося б звернути увагу на дуже цікаву справу, розглянуту 13 жовтня 2010 Печерським райсудом м. Києва за позовом власника транспортного засобу до ДП «Укржілсервіс» про відшкодування збитків. Свої позовні вимоги позивач обгрунтовує тим, що 1 березня 2010 належний йому автомобіль «Ауді Q7» був пошкоджений шматками льоду, що впали з даху будівлі по вул. Н, де автомобіль

був припаркований. Позивач вказав, що оскільки відповідач зобов'язаний надавати послуги з утримання будинків і прибудинкових територій, в тому числі скидати з дахів і покрівель сніг і лід, але належним чином свої обов'язки не виконав, в подальшому це стало причиною пошкодження належить позивачеві майна. Позивач просив суд у відшкодування заподіяної шкоди майна, стягнути з «Укржілсервіс» 20 755 грн., Витрачені ним на ремонт автомобіля.

У свою чергу, відповідач заявив, що підстав для стягнення шкоди немає, оскільки позивачем не доведено, що його автомобіль був пошкоджений з вини відповідача, відсутні докази наявності причинного зв'язку між укладеним договором про участь у витратах на утримання будинку та прибудинкової території і реальним заподіянням збитків . Крім того, відповідач вказав, що договором не передбачено надання такої послуги, як скидання з дахів і покрівель снігу і льоду.

Заслухавши доводи сторін, вивчивши матеріали і докази по справі, суд встановив наступне. За свідченнями чергового охоронця сусіднього під'їзду будинку, вночі стався схід льоду з даху, що і спричинило пошкодження автомобіля. У цей же день був складений акт за участю коменданта будинку, свідка і офіцера держохорони, яким був зафіксований факт і обставини пошкодження автомобіля. Відповідна перевірка обставин пошкодження автомобіля проводилася Печерським РУ ГУМВС України в м. Києві, та укладенням від 9 березня підтверджено, що пошкодження сталося внаслідок природного фактора, а саме - падіння крижини з даху будинку.

Суд задовольнив вимоги позивача в повному обсязі, поклавши обов'язок на «Укржілсервіс» виплатити на користь позивача відшкодування шкоди в повному обсязі. Примітно, що доводи відповідача суд спростував, зазначивши, що позивач правомірно вважає винним у заподіянні шкоди його майну відповідачем, оскільки останній є власником будинку і зобов'язаний виконувати роботи з утримання будинку та прибудинкової території, не дивлячись на відсутність договірних відносин з позивачем.


Ключові слова: ДТП на парковці, на парковке, як діяти

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Яким чином Флуконазол допомагає при усуненні грибкових інфекцій В аптеці ANC препарат доступний у кількох лікарських формах – капсулах, таблетках
- 24.04.2024 16:04
Практичні поради: як розкрутити Ютуб канал і залучити аудиторію Якщо у вас є аудиторія не лише на Ютуб, але й інших платформах, обов’язково використовуйте цей
- 23.04.2024 09:14
Рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48

Всі новини