Янукович дратує Кремль

- 03.11.2010 14:46
Янукович дратує Кремль

Бєлковський: Янукович дратує Кремль

З'являються нові коментарі щодо того, що міг означати пародійний сюжет "Віктор Всемогутній" із сатиричним зображенням президента Януковича, який вийшов на головному телеканалі Росії, "Пєрвом" ("Первый канал).

Клацнути Читати про вихід сатиричного ролика про президента України.

Український телеканал ICTV, що транслював останній випуск російської програми "Большая разніца", вирізав з випуску пародію на Віктора Януковича. В Росії ту програму показували 30 жовтня, напередодні місцевих виборів в Україні.

Сатира на Лукашенка на російському ТБ найгостріша, на Януковича - поки що помірна. На Медведєва сатири немає.

У пародії є фрагменти, які цілком можна вважати образливими, хоча цьому ролику ще далеко до гострої критики, якою російські канали нещодавно частували президента Білорусі Лукашенка.

"Кремль дозволив сюжет"

Російський політолог Станіслав Бєлковський сказав в інтерв‘ю Бі-Бі-Сі, що в Росії сюжет-пародія на Януковича не був дуже популярним у рейтингах, бо нині в тій країні питання української політики не є таким актуальним, як 5-6 років тому. Однак у пародійному сюжеті, як вважає екcперт, містився сигнал для російського політикуму. Із Станіславом Бєлковським говорив ведучий Бі-Бі-Сі Фідель Павленко.

С.Бєлковський: Для політичної еліти Росії це був сигнал, що Кремль роздратований Януковичем і що Кремль дозволив такий сюжет на першому каналі - на головному президентському каналі - в пору дня, коли його дивиться найбільше людей.

Бі-Бі-Сі: Сатира на президента дружньої зараз держави і дружнього політика для Росії, яким називають Януковича і якого багато хто вважає проросійським політиком, з‘являється на головному телеканалі Росії. Це, здавалося б, мало дивувати. Але, як ви кажете, це сигнал того, що Москва насправді не дуже задоволена паном Януковичем?

Для політичної еліти Росії це був сигнал, що Кремль роздратований Януковичем, і що Кремль дозволив такий сюжет на першому каналі - на головному президентському каналі - в пору дня, коли його дивиться найбільше людей

Станіслав Бєлковський - російський політолог

Немає очікуваних поступок

С.Бєлковський: Москва вже з 2006 року не вважає Януковича своїм агентом впливу. І на останніх президентських виборах Владімір Путін симпатизував Юлії Тимошенко, хоча зараз, звичайно, Кремль намагається це спростувати. І після того, як Янукович прийшов до влади, були надії на те, що будуть значні поступки в економічному плані з боку України, але цих поступок досі немає. І тому, звичайно, Кремль трохи роздарований Віктором Януковичем.
Політолог Станіслав Бєлковський.

Політолог Станіслав Бєлковський.

Тим більше, що Віктор Янукович насправді, незважаючи на свою формальну проросійську риторику, рухається переважно в бік Європи, що він не йде на поступки в питаннях приватизації ключових галузей української економіки, на що Кремль сподівався. Немає поступу, наприклад, у питаннях об'єднання Газпрому і Нафтогазу, у створенні газотранспортного консорціуму тощо. Тобто йдеться про питання, які навколокремлівський бізнес, який визначає кремлівську політику на українському напрямку, вважає принциповими та ключовими.

Тому, звичайно, це роздратування накопичується, і це знаходить відображення в таких сюжетах, як пародія на Януковича на "Пєрвом" каналі, яка нагадує значною мірою пародії на Лукашенка - президента Білорусі, до яких російські телеглядачі звикли.

А крім того, Кремль роздратований контактами Януковича та Лукашенка, які відбуваються у стилі дружби України та сучасної Білорусі. І тим, наприклад, що нафтогін Одеса-Броди буде використовуватися в аверсному режимі для постачання венесуельської нафти через Одеса-Броди до Білорусі.

Клацнути Читати: президент Медведєв критикує білоруського колегу й сам, у відеоблогах.

Янукович, незважаючи на свою формальну проросійську риторику, рухається переважно в бік Європи. Він не йде на поступки в питаннях приватизації ключових галузей української економіки, на що Кремль сподівався. Тобто, йдеться про питання, які навколокремлівський бізнес вважає принциповими та ключовими.

Станіслав Бєлковський - російський політолог

Янукович=Лукашенко?

Бі-Бі-Сі: Пане Бєлковський, все ж таки на пана Лукашенка не просто була сатира – про нього були дуже гострі документальні фільми зі звинуваченнями ледь не у причетності до (не хочеться вживати це слово) мафії. Що ж стосується Януковича, то тут все ж таки сатира. То хіба можна ставити їх в один ряд?

С.Бєлковський: Поки що ні, звичайно. Поки що лише починається щодо Януковича. Звичайно, Кремль сподівається, що Янукович не стане для офіційної Росії новим Лукашенком. Тобто ворогом, який ще недавно був другом. Але все може бути найближчим часом, бо Кремль керується у своїй діяльності переважно економічними інтересами найвпливовіших фінансово-промислових груп. А ці інтереси не збігаються з інтересами українських промислових груп, які відображає Янукович. Тому розвиток стосунків Кремля та сучасної української влади не є передбачуваним.

Що відбудеться завтра - невідомо, бо в Росії спостерігаються симптоми перебудови, спостерігаються симптоми того, що сучасна еліта вже не вважає сучасну політико-економічну систему Росії ефективною.

Станіслав Бєлковський

Відступати важче

Бі-Бі-Сі: Ви сказали, що від 2006 року Кремль не вважає Януковича абсолютно своїм агентом впливу в Україні. Чому, на вашу думку, подібна політична сатира на Януковмча не з‘являлася раніше на роісйському телебаченні, а з‘явилася лише тепер?

С.Бєлковський: Тому що ще у 2004-му році Кремль зробив надто багато, щоб пояснити, що Янукович - це "наш проросійський кандидат". І пояснити зворотнє дуже важко. Принаймні переважна більшість російських громадян вважає, що Янукович - це наш кандидат у президенти. І пересічні росіяни, звичайно, не хочуть втручатися, не хочуть розуміти усі тонкощі і складнощі україно-російсьикх бізнес-відносин. І тому, все це треба робити поступово - не можна, з точки зору Кремля, так швидко казати, що вчора він був наш, а сьогодні вже не наш. Але, як показує приклад Олександра Лукашенка, все може бути, і Кремль може перейти до такої лінії в найближчому історичному часі.

Сусідніх критикувати можна, своїх - ні

Бі-Бі-Сі: Наскільки, на вашу думку, політична сатира в Росії можлива на провідних каналах на перших російських політиків? Чи це просто утопія?

С.Бєлковський: Поки неможливо, звичайно, бо провідні канали залишаються підкронтрольними Кремлю на сто десять відсотків. Але що відбудеться завтра - невідомо, бо в Росії спостерігаються симптоми перебудови, спостерігаються симптоми того, що сучасна еліта вже не вважає сучсану політико-економічну систему Росії ефективною, і що відбудеться завтра - невідомо. Але сьогодні я гарантую, що жоден сюжет про Путіна чи Медведєва не може з'явитися на будь-якому провідному телеканалі без санкції Кремля.


Ключові слова: большая разница с Януковичем

Коментарі (2)
Юля | 04.11.2010
Это все специально для быдла

Борис | 04.11.2010
Ве це х*ня. Не вірю

Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Яким чином Флуконазол допомагає при усуненні грибкових інфекцій В аптеці ANC препарат доступний у кількох лікарських формах – капсулах, таблетках
- 24.04.2024 16:04
Практичні поради: як розкрутити Ютуб канал і залучити аудиторію Якщо у вас є аудиторія не лише на Ютуб, але й інших платформах, обов’язково використовуйте цей
- 23.04.2024 09:14
Рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48

Всі новини