Перемога партії "Свобода" - це відповідь Януковичу

- 03.11.2010 09:30
Перемога партії "Свобода" - це відповідь Януковичу

Експерт: "Свобода" це галицька відповідь Януковичу

У трьох західних областях – Львівській, Івано-Франківській, Тернопільській – перемогу на виборах до обласних рад здобуває партія "Свобода", яку називають хто праворадикальною, хто – ультранаціоналістичною, хто – націонал-патріотичною. Чим пояснити цей успіх?

Про це Українській Службі Бі-Бі-Сі розповів Ігор Балинський, політичний експерт і викладач Львівського національного університету імені Івана Франка, який навів кілька причин неочікуваного для багатьох високого результату партії Олега Тягнибока.

Kлючові меседжі, слогани цієї кампанії від "Свободи" були такими, що "Свобода" - єдина політична сила не лише в Західній Україні, але й в Україні загалом, яка здатна протистояти "антиукраїнській діяльності" команди Віктора Януковича. Умовно кажучи, це як своєрідна галицька відповідь Януковичу за Крим, за Бандеру, за УПА, за Голодомор, за Табачника. І цей ряд можна продовжувати.

Ігор Балинський

Ігор Балинський: По-перше, так сталося, що "Свобода" на цих виборах вела свою інформаційну кампанію у такій спосіб, що ці вибори зі статусу місцевих фактично отримали статус загальноукраїнських. Тобто, ключові меседжі, слогани цієї кампанії від "Свободи" були такими, що "Свобода" - єдина політична сила не лише в Західній Україні, але й в Україні загалом, яка здатна протистояти "антиукраїнській діяльності" команди Віктора Януковича. Умовно кажучи, це як своєрідна галицька відповідь Януковичу за Крим, за Бандеру, за УПА, за Голодомор, за Табачника. І цей ряд можна продовжувати. Друга річ, що вдалося здобути "Свободі" на цих виборах, це те, що вона вперше за усі останні роки виявилася єдиною дієвою альтернативою у опозиційному таборі. Тобто, ілюзія опозиційності сьогодні від "Нашої України", від "Фронту змін", у більшій мірі від Блоку Юлії Тимошенко – партії "Батьківщина". Для виборця ця опозиційність виявилася ілюзорною. Третя річ – "Свобода" дуже вміло організувала власний електорат і скористалася розгубленістю електорату партій націонал-демократичного спрямування. Партія регіонів не врахувала того аспекту, що "Свобода" зуміла через свої інформаційні меседжі відмобілізувати галицький чи західноукраїнський патріотизм.

Бі-Бі-Сі: Згадавши одну з ключових опозиційних сил, принаймні, як вона себе позиціонує в Україні – це "Батьківщина", чи БЮТ, Юлія Тимошенко – провал фактичний цієї політичної сили, навіть не беручи до уваги клонування, зняття з реєстрації. Чи це певний вирок з боку виборця?

Тимошенко як людина, яка формувала власну партію за принципом вождистського типу, ніколи не займалася реальною розбудовою низових партійних структур. Влада лише скористалася тою ситуацією, яка виникла в середовищі БЮТу. Це означає, що ми на сьогодні маємо кризу не лише структурну, якщо ми говоримо про партію"Батьківщина", ми на сьогодні маємо кризу вождистського типу лідера, яким є Тимошенко.

Ігор Балинський

Ігор Балинський: Виборець одного, другого, третього разу робив вибір на її користь, віддаючи перевагу Тимошенко починаючи з 2004 року. На сьогодні, поставивши на важелі голосування "Свободу" і Тимошенко, Тимошенко програла через те, що вона: а) не дотримала дуже багатьох обіцянок; б) вона була одним з каталізаторів конфліктів у "помаранчевому" таборі. І найголовніше – Тимошенко як людина, яка формувала власну партію за принципом вождистського типу, ніколи не займалася реальною розбудовою низових партійних структур. Влада лише скористалася тою ситуацією, яка виникла в середовищі БЮТу. Це означає, що ми на сьогодні маємо кризу не лише структурну, якщо ми говоримо про партію "Батьківщина", ми на сьогодні маємо кризу вождистського типу лідера, яким є Тимошенко. Мені видається, що на сьогодні ми є свідками, скажімо так, заходу зірки на ім’я Тимошенко, і це лише початок тому, що навіть ті фракції, які у нас формує по Західній Україні у міських і обласних радах, за якісним складом є такими, які не здатні будуть реально опонувати сьогоднішній владі.

Бі-Бі-Сі: Чи можна тоді говорити про сходження зірки на ім’я Партія регіонів у деяких областях і містах Західної України, Галичині? Ну, скажімо, в Тернополі, якщо до 8 чи трохи більше 8% представники Партії регіонів отримують, здається, це не так і багато, але з іншого боку, це в місті і в регіоні, де раніше просто не сприймали цю політичну силу і голосували за кого завгодно, але не за них.

Ігор Балинський: Якщо таку систему аргументації використовуватимуть представники Партії регіонів у Тернополі, Львові чи у Івано-Франківську, я їх буду розуміти – їм потрібно звітувати перед київським керівництвом. Але оцих 8% у Тернополі, 7 – у Львові і 7 у Івано-Франківську є насправді ілюзією перемоги. У Тернополі 8% це є заледве 7,5 тисяч виборців. Якщо говорити про те, наскільки укоріненою є та чи інша партійна організація в тому чи іншому регіоні, цифри, про які ми говоримо, - Тернопіль – 7,5 тисяч виборців, Івано-Франківськ – 7 тисяч виборців, і Львів – 20 тисяч виборців, - насправді говорять про те, що Партія регіонів не має власного електорату в жодному з трьох галицьких міст. Цими цифрами можна грати як завгодно, але ці цифри засвідчили про те, що Партія регіонів у Галицьких областях як ніколи не була своєю, так і нею не є зараз. Адже зважаючи на той адміністративний, фінансовий і інший ресурс, яким володіє сьогоднішня вертикаль Віктора Януковича, цифри в тисячах людей, які проголосували, насправді в Києві варто розцінювати як провал тих керівників, які забезпечували голосування від Партії регіонів у цих областях.


Фідель Павленко




Ключові слова: перемога свободи думки

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

ецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48
Влада України відкинула причетність до теракту в Крокус Сіті Холл МЗС України назвало звинувачення у причетності Києва до теракту
- 27.03.2024 13:03
Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19

Всі новини