Як відкрити магазин екологічно чистих продуктів?

- 30.10.2010 09:46
Як відкрити магазин екологічно чистих продуктів?

Відкриваємо магазин екологічно чистих продуктів

Продукти харчування - тема вічна. Їсти люди будуть завжди, а тому заробити на продажі продуктів теж реально. А якщо ви зібралися освоїти незаповнену нішу продажу екологічно чистих продуктів - вкладені інвестиції повернуться стрімкіше.

Згідно зі статистичними даними, у 2009 році кількість підприємств Китаю, які виробляють екологічно чисті продукти харчування, досягло 6003, загальний обсяг виробництва наблизився до 100 млн. тонн, а обсяг експорту досяг 2,16 млрд. дол США.

Після 20-річного розвитку китайські екологічні продукти все більше стають затребуваними і популярними на міжнародному ринку.

Начальник центру з розвитку екологічно чистих продуктів харчування поінформував, що Міністерство сільського господарства КНР висунуло 152 стандартні норми з екологічної продукції, таким чином була сформована стандартизована система, куди увійшли такі критерії як навколишнє середовище місця виробництва, процес виготовлення, якість продукції, пакування, складування і перевезення.

В даний час норми щодо якості та безпеки екологічної продукції Китаю досягають передового світового рівня, ряд санітарних показників навіть перевищує аналогічні цифри розвинених країн.

Не вирощуємо, а продати пробуємо

Світова мода поступово прижилася і в Україну. Вже зараз у Києві та інших українських містах-мільйонниках з'являються торгові точки, де фанати здорового способу життя можуть придбати біопродукції. Більшість замовлень надходить від платоспроможних клієнтів, які піклуються про здорове харчування, але не можуть купувати продукти з Європи.

Сергій Бойко, власник мережі магазинів здорового харчування, на відсутність клієнтів не нарікає: "Завжди хочеться звертати увагу на дрібниці, все-таки життя з цього складається. У цьому проблема. Ідея з'явилася ще й з іншої причини. Насправді це духовна переоцінка власних поглядів. Захотілося не просто займатися бізнесом, а що б він приносив максимальну користь людям ".

Підприємці стверджують, що в магазинах найчастіше купують готові продукти - сири, сир, яйця та овочі. Крупи і зерно клієнти беруть набагато рідше. Організувавши торговельну точку з продажу органічних продуктів харчування і знайшовши постачальників з якісною продукцією, підприємець може розраховувати на рентабельність в 40% і більше.

Слабке місце: бізнес сезонний

Фахівці звертають увагу на сезонність бізнесу. Влітку, наприклад, продажу мінімальні. З вересня попит зростає в рази, постійні клієнти заздалегідь замовляють по 30-50 кг екологічно чистих кавунів, динь та інших продуктів. Взимку посиленим попитом користуються органічні соки і варення.

Ольга Іванова, керівник проекту: "Існує думка, що ці продукти досить дорогі. Насправді далеко не всі. Є частина продуктів, які можуть собі дозволити люди з середнім рівнем зарплати".

Досить і 10 000 доларів

Вдале місце - половина успіху. Залежно від місця розташування виручка магазину (при однакових площі, асортимент і ціни) може відрізнятися в 2-3 рази.

За деякими підрахунками, магазин, розташований на тихій околиці старого житлового масиву і далеко від пішохідних стежок, продає продуктів у середньому в 3 рази менше, ніж точно такий же магазин, розташований в "тяговому" місці (біля станції метро, на шляху пішоходів до зупинок транспорту). При цьому, асортимент і площі магазину однакові.

При підборі місця, варто враховувати, що магазин в житловому масиві, основними покупцями якого будуть жителі довколишніх будинків буде приносити вам близько 2000 доларів на день.

У магазині, розташованому на пішохідній стежці біля транспортної розв'язки, покупців (і, відповідно, грошей) буде, як мінімум, у два рази більше.

Питання про оренду або будівництві власником вирішується самостійно. Все залежить від наявності ресурсів. Якщо початковий капітал становить не більше 10 тис. доларів, то краще не планувати будівництво магазину з нуля, а зняти приміщення в оренду.

Загальна площа приміщення під магазин має бути не менше 110-130 кв.м, з яких під торгову площу можна було б обладнати 70-90 кв.м. У приміщенні повинні бути холодна, гаряча вода, каналізація, опалення. Причому орендна плата разом з комунальними платежами (опалення, водопостачання) за таке приміщення не повинна перевищувати 1,5 тисячі доларів за 1 кв.м на місяць.

Персонал

Якщо ви новачок у роздрібній торгівлі продуктами, то варто найняти кваліфікованого керуючого на посаду директора. На початковому етапі він може працювати за зарплату, а як тільки магазин почне набирати обертів, то можна до зарплати додати 2-2,5% від виручки.

Ця людина повинна знати асортимент продуктів, вміти домовлятися з постачальниками, вміти оптимізувати господарську діяльність новоспеченого магазину.

Знайти такого співробітника нелегко. Дуже часто зустрічаються випадки, коли люди, найняті на посаду директора обманюють і обкрадають своїх роботодавців.

Якщо ж ви довіряєте своєму директору, то процедуру найму іншого персоналу можна доручити йому. Обов'язкова умова-щоб всі співробітники мали санітарні книжки і пройшли профогляд. Мінімальний штат магазину - 7-8 осіб.

Досвідчені експерти раджу не довіряти повністю найманому директору і продавцям. Контролювати персонал необхідно, і робити це потрібно постійно. Якщо ви спіймали одного зі співробітників на крадіжці, влаштуйте для решти показове звільнення. Це послужить їм уроком.

Обладнання

Закупівлі обладнання - найбільша стаття витрат власника продовольчого магазину. Необхідно придбати, як мінімум, дві холодильних вітрини, один-два холодильних шафи, один морозильна шафа і ваги, плюс прилавки й стелажі, обробні дошки, ножі.

Щоб заощадити можна купити "вживане" обладнання. На це знадобиться не менше $ 4 тис. Але незважаючи на свою дешевину, б \ в обладнання не надійно і виглядає не привабливо.

Більш оптимальний варіант-закуповувати б \ у техніку у постачальників устаткування. Коштує цей набір вдвічі менше, ніж новий, близько $ 7-8 тис. Крім того, можна розраховувати на гарантію і фірмове обслуговування устаткування у постачальника.

Які продукти вважаються органічними

Такі продукти не містять генетично модифікованих організмів (ГМО), ГМ-продуктів і їх похідних;

не містять хімічно синтезованих консервантів, барвників, ароматизаторів, стабілізаторів і загусників;

виробляються без використання шкідливих технологій (ультразвукова обробка, хімічна консервація, обробка фенолами і ПАР, атомне розщеплення, радіаційна обробка, газація);

не містять сировини сільськогосподарського походження, вирощеного з використанням пестицидів, хімічних добрив та іншої агрохімії, гормонів та стимуляторів росту;

не містять сировини сільськогосподарського походження, вирощеного поблизу промислових центрів.



Ключові слова: екологічний магазин

Коментарі (1)
Микола | 21.01.2011
до речі, щодо екологічно чистих продуктів. мій товариш уже 3 роки вирощує екологічно чисті продукти саме - овочі в основному - використанню біопрепаратів - замінників агрохімії (пестицидів в основному). То в нього і врожаї кращі, і земля кращою стала, продуктивнішою, і продукція без нітратів. Казав - не нарадується. Закупає до речі лише вітчизняні препарати євпаторійського виробництва - так що і вітчизняного виробника підтримує!

Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19
Владелец Крокус Сити Холл взял кредиты с сыном Эмином для спасения своего безнеса Миллиардер Араз Агаларов и его сын, известный певец Эмин
- 23.03.2024 22:44
Кто хозяин Крокус Сити Холла? Данные 2024 Крокус Сити - это крупный деловой и торговый комплекс в Москве, принадлежащий российскому бизнесмену и
- 23.03.2024 22:30
Сколько погибших в Крокус Сити Холл? В подмосковном концертном зале «Крокус Сити Холл»
- 23.03.2024 21:42
Что известно о террористах в Крокус Сити, кто они, кого задержали Что стало с теми террористами, атаковавшими Крокус: кого когда задержали, кто они?
- 23.03.2024 18:24
Що пишуть європейські ЗМІ та США про теракт в Крокус Сіті Хол Що західні ЗМІ пишуть про теракт у «Крокусі», кого і чому засуджують
- 23.03.2024 18:12
Теракт у Крокус Сіті Холлі: як це було всередині, розповіді очевидців Теракт у «Крокус Сіті Холлі»: як це було всередині, розповіді очевидців
- 23.03.2024 17:30
Біля берегів Індонезії стався сильний землетрус Біля берегів Індонезії стався землетрус магнітудою 5,3
- 23.03.2024 12:49
Почему террористы напали на Крокус Сити Холл в Москве, что это за место По сообщениям, нападавшие открыли огонь, за которым последовали взрывы и возгорание
- 22.03.2024 22:00

Всі новини