З України у Європу вивозять хімікати

- 29.10.2010 10:43
З України у Європу вивозять хімікати

Небезпечні хімікати з України вивозять у Європу

З хімскаладів на Вінничині вивозять пестициди

Хімікати збирають у 10-ти областях. Пестициди з Вінниччини вивозять до Польщі

Міністерство охорони довкілля виділило 50 млн. грн. на знищення прострочених, невідомих та заборонених пестицидів. До кінця року планують зібрати та вивезти близько 2,5 тисяч тонн отруйних речовин.

Зараз їх збирають по закинутих хімічних складах у 10 областях і, за повідомленнями, у цьому процесі веде перед Вінницька область.

У цьому аграрному регіоні тут найбільше хімікатів, які накопичились у часи радянських колгоспів.

"Панове журналісти, я вас дуже попрошу, ради вашого здоров’я, закінчуйте зйомку. Люди тут не даремно працюють в хімзахисті",- Андрій Любімов, директор ДП "Національний центр поводження з небезпечними відходами" при Мінприроді попереджає про небезпеку кореспондентів, які й без того закутали шарфами носи.

Від стійкого запаху хлору це не рятує. Робітники одягнені в захисні гумові комбінезони й протигази. Місце їхньої роботи огороджене червоною стрічкою.

Взагалі у нас є домовленості про утилізацію і з Німеччиною, і з Англію. В Швецію майже тисячу тонн вже завезли. Ми дотримуємося всіх вимог і стандартів. Тому Європа бере українську отруту на знищення.

Андрій Любімов, директор Національного центру поводження з небезпечними відходами

Вони лопатами накладають отруту в пластмасові бочки. Від звичайних для води ця тара відрізняється тим, що навіть заповнені бочки не б’ються, падаючи з висоти 20 метрів.

Це гарантує безпечну доставку до місця утилізації. Після завантаження на спеціальні піддони хімікати важать, описують і відправляють у Польщу.

"Взагалі у нас є домовленості про утилізацію і з Німеччиною, і з Англією. У Швецію майже тисячу тонн вже завезли. Ми дотримуємося всіх вимог і стандартів. Тому Європа бере українську отруту на знищення",- продовжує Андрій Любімов і каже, що цей спадок вже вплинув на екологію України й здоров’я українців.

"Ми вже їх в якійсь концентрації п’ємо, все це знаходимо в криницях і кругом. Звідси всі хвороби".

У складі отрути є хлор, дуст, сірка, ртуть. Ці речовини вражають нервову й серцеву системи, нирки, печінку й не виводяться з організму людини.
Хімсклад

Хімсклад розташований поруч із фруктовим садом

Зберігається все це часто просто неба поблизу сіл. Торік на Вінниччині зафіксували два випадки масового отруєння корів, які випасались недалеко від старих хімскладів.

Скільки розкидано такої хімії, ніхто не знає. Поки що вивозять із найбільш зруйнованих складів без даху, де хімікати мокнуть під дощем і течуть у ґрунтові води.

На Вінниччині зараз вивозять отруту з села Ходаки Барського району.

Цей хімсклад, хоч і з дахом, але збудований поруч із фруктовим садом.

Всього на Вінниччині майже 800 тонн розкиданої отрути, а також є Джуринський отрутомогильник, на який звезли понад тисячу тонн пестицидів з 9 областей.

В Івано-Франківській області з Калуша до кінця року мають вивезти Клацнути понад 11 тисяч тонн токсичного гексахлорбензолу.

Україна як аграрна республіка колишнього Радянського Союзу настільки багата отрутним спадком, що могла б збудувати свій завод для утилізації. Але маленький будувати нерентабельно, а на великий потрібно 100 млн. євро, яких немає. Тому за українські гроші українську отруту знищує Європа.

"Слава Богу, що ми його вже збуваємось, і вже тут не буде цієї гидоти. Чистіше і легше дихати буде", - з полегшенням каже Валерій Коломійчук, Ходаківський сільський голова.

Після вивезення отрути в стінах старого

Мирослава Соколова, для Бі-Бі-Сі, Вінниця


Ключові слова: Хімікати в європу з України

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

ецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48
Влада України відкинула причетність до теракту в Крокус Сіті Холл МЗС України назвало звинувачення у причетності Києва до теракту
- 27.03.2024 13:03
Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19

Всі новини