Батьківщина звільнила голову Чернівецької ОВК Каспрука та виключила із партії

- 25.10.2010 11:41
Батьківщина звільнила голову Чернівецької ОВК Каспрука та виключила із партії

 

Про припинення повноважень голови Чернівецької обласної виборчої комісії Каспрука Миколи Степановича йдеться у постанові ЦВК № 462 від 22 жовтня 2010 року. Причиною, з якої було прийняте рішення, є «відкликання суб’єктом подання кандидатури цього члена комісії». Цією ж постановою на посаду Голови Чернівецької ОВК призначено члена цієї комісії Ільїну Ірину Володимирівну. За інформацією ОВК Ірина Ільїна на засіданні 23 жовтня написала заяву про відмову бути головою комісії. На даний момент ці обов’язки виконує заступник голови ОВК представник «Народної партії» Єгоров Віктор Олексійович. На цьому ж засіданні було прийняте рішення про запрошення екс-голови та екс-члена Миколи Каспрука працювати в комісії за трудовою угодою. За словами виконуючого обов’язки голови комісії та самого Миколи Каспрука комісія працює в звичному режимі.
Суб’єктом подання (й відкликання) в даній ситуації є Чернівецька обласна партійна організація партії ВО «Батьківщина». 23 жовтня прес-служба цієї партії розповсюдила серед регіональних ЗМІ інформацію, що рішенням бюро облпарторганізації Миколу Каспрука виключено із членів партії ВО «Батьківщина» за «недотримання партійної дисципліни, свідоме порушення Статуту партії, дії, несумісні з перебуванням в партії, грубі порушення законодавства України про місцеві вибори на посаді голови Чернівецької обласної виборчої комісії».
Як прокоментував спостерігачу ГМ ОПОРА ситуацію сам екс-голова комісії Микола Капрук, його відкликання пов’язане із рішенням комісії не знімати з реєстрації кандидатів Совву Анатолія Ігоровича та Худіковську Інну Павлівну. Микола Каспрук оцінює дії обласної організації ВО «Батьківщина», як «намагання зробити якнайбільший розголос в пресі та спробою піару». У зв’язку із цією ситуацією в суботу 23 жовтня він самостійно написав заяву про вихід з лав партії.
Нагадаємо, що 13 жовтня обласна організація ВО «Батьківщина» подала скаргу в Обласну виборчу комісію, предметом якої є балотування члена бюро Хотинської районної організації ВО «Батьківщина» Худіковської Інни Павлівни (бере участь у виборах під прапорами політичної партії «Третя сила» по 41 одномандатному мажоритарному округу виборів депутатів Чернівецької обласної ради (м. Хотин), а також фігурує під номером 2 в списках кандидатів цієї ж партії в депутати Обласної ради по багатомандатному округу) та Совви Анатолія Ігоровича (головний лікар «Клініки лазерної мікрохірургії ока AS» бере участь у виборах як кандидат партії «Фронту Змін» по 51 одномандатному мажоритарному округу виборів депутатів Чернівецької обласної ради (Першотравневий район, м. Чернівці) та є 11 номером в списках «Фронту Змін» по багатомандатному округу).
14 жовтня Чернівецька обласна ТВК прийняла рішення зняти з реєстрації вищезгаданих осіб, але вже наступного дня скасувала попередньо прийняте рішення.
19 жовтня ВО «Батьківщина» подала адміністративний позов «Про визнання неправомірними дії голови Чернівецької ОВК Каспрука Миколи Степановича щодо безпідставного скликання засідання цієї комісії 15.10.2010 та внесення на її розгляд без належної підготовки питання про скасування постанови Чернівецької ОВК з виборів депутатів Чернівецької обласної ради №14 від 14.10.2010, а також визнання такою, що суперечить законодавству України та скасування постанови №15 Чернівецької ОВК від 15.10.2010р.» (копія позову у додатках), який був задоволений Чернівецьким окружним адміністративним судом. Як результат, на даний момент є чинною перша постанова Чернівецької ОВК, яка передбачає виключення із виборчого процесу кандидатів, які, нібито, є «двопартійними». У свою чергу за наявною у ГМ ОПОРА інформацією, яку надав Микола Каспрук, і Анатолій Совва, і Інна Худіковська вже подали відповідні апеляції до Львівського адміністративного суду, що, на думку екс-голови Чернівецької ОВК має забезпечити їхню подальшу участь у виборах 31 жовтня.
Насправді в районних ТВК вистачає прикладів, коли різні комісії приймають різні рішення, розглядаючи однакові по сутті скарги, в яких скаржники просять зняти з реєстрації кандидатів в депутати на підставі їхнього членства в одній політичній силі і висуванні кандидатами від іншої сили. Зрозуміло, що такі рішення можуть бути оскаржені в суді.
ГМ ОПОРА звернулася за коментарем до експерта з виборчого права Володимира Ковтунця: «В ст. 45 Закону «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» чітко виписані умови скасування рішення про реєстрацію кандидатів, серед яких не передбачено підставу скасування реєстрації як членство кандидата в одній партії, а висування від іншої. В даному випадку скасування реєстрації може бути тільки в разі висування кандидата від двох партій, чого немає.»


За детальнішою інформацією звертайтеся до координатора кампанії громадського спостереження за виборами ГМ ОПОРА у Чернівецькій області:
Тимощук Назар
тел.: 063-628-6771, 050-910-49-08
n.tymoshchuk@opora.org.ua



Ключові слова: Батьківщина Чернівці список

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Яким чином Флуконазол допомагає при усуненні грибкових інфекцій В аптеці ANC препарат доступний у кількох лікарських формах – капсулах, таблетках
- 24.04.2024 16:04
Практичні поради: як розкрутити Ютуб канал і залучити аудиторію Якщо у вас є аудиторія не лише на Ютуб, але й інших платформах, обов’язково використовуйте цей
- 23.04.2024 09:14
Рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48

Всі новини