Скільки коштує стати політиком або вартість місця у партії

- 25.10.2010 13:29
Скільки коштує стати політиком або вартість місця у партії

У 90-роки стати політиком можна було з однією гривнею в кишені. Кандидати в депутати і мери виходили на вулицю і агітували сусідів за себе.

Мітинги проходили прямо у дворах багатоповерхівок, а з підручних засобів у молодих претендентів були в кращому випадки мікрофони і плакати.

- Але ці романтичні часи пройшли, - стверджує політолог Володимир Фесенко. - Люди зачерствіли, а, якщо хочеш стати політиком, бережи честь змолоду і шукай спонсорів.

У розпал місцевих виборів «Комсомолка» вирішила дослідити різні шляхи сходження на політичний Олімп.

ДЕПУТАТ за півціни

Політична кар'єра киянина Ігоря почалася в 18 років. Ще в школі він твердо вирішив стати депутатом і, вступивши на перший курс історичного факультету, тут же пішов за другим квитком - партійним.

- Думав, що заслужив довіру керівництва партії і мене включать у передвиборчий список, - згадує Ігор. - Але спочатку мені довірили лише стояти на «помаранчевому» Майдані, потім - на синьо-білому, а потім моя кандидатура «пролетіла» на дострокових виборах до Київради.

Залишившись ні з чим, Ігор відклав затію з депутатством до місцевих виборів. За його словами, «рихлити грунт» під списки народних обранців політичні сили почали ще в січні 2010 року.

- Я миготів серед партійних апаратників, на мітингах намагався познайомитися з їхніми організаторами, і в один прекрасний день депутатство мені запропонували ... купити. Місця в списках продавалися практично оптом: знайомий запропонував мені будь-яку партію на вибір і список будь-якої ради. Ну і що, що в мене прописка столична? - Міркує Ігор. - У цій справі головне, щоб гроші були.

Прохідне місце до міської ради міста-міліонери на «чорному ринку» у серпні-вересні пропонували за 50 тисяч доларів. За межами ж Київської області або великого міста ціни були в десять разів менше. У невеликих обласних центрах за мандат просили близько 5 тисяч доларів, а в райради - від 500 до 1 тисячі.

- Мені продали місце в одній з областей по старій дружбі за півціни: взяли штуку баксів. Більше грошей не потрібно ні на рекламу, ні на партійні внески. Місце взяв собі шосте, щоб у п'ятірці особою не світитися. Стану депутатом, виб'ю собі шматок землі. Будинок побудую. На сесії їздити практично не треба. А там, дивись, до парламенту проб'юся, - фантазує Ігор. - Звичайно, виборцям я буду допомагати, для цього в політику і пішов, але і себе образити не хочу.

КОМПЕТЕНТНО

Директор Київського інституту проблем управління імені Горшеніна Володимир Фесенко:

- Щоб розпочинати політичну кар'єру, людина повинна мати фінансовий ресурс. Можна або самому за себе заплатити, або подружитися з тим, хто візьме на себе грошові зобов'язання. Поширена практика, коли бізнесмени «оптом» купують кілька депутатських місць в обласній, міській, районній радах і кілька мандатів у парламенті.

«Зброєносця»

Народний депутат Олександр (ім'я змінено) отримав мандат Верховної Ради після п'яти років роботи на благо партії. Всі ці роки він «підносив патрони» політичному лідерові, беручи участь у мітингах, партійних з'їздах і прес-конференціях.

- Я отримував зарплату, а мандату не просив, напевно, тому мене так довго не включався до прохідної частини передвиборчого списку. Але на останніх виборах, в 2007 році, дружина роздратувався. Каже: «Коли ти вже депутатом станеш?!», - Ділиться по секрету з «КП» парламентарій. - Робити було нічого - пішов домовлятися з керівництвом. Нагадав їм про свою відданість і отримав місце у списку. Я його заробив.

Тепер Олександр одержує гроші у двох місцях: в партійному офісі і в бухгалтерії Верховної Ради. Законотворчість його не цікавить, він, як і раніше, «розрулює» всякі питання.

КОМПЕТЕНТНО

- Партійна кар'єра - хороший спосіб стати політиком. Але потрібно себе серйозно і позитивно зарекомендувати. Часто-густо депутатами стають партійні юристи, протоколісти, бухгалтери, організатори масових заходів, водії, прес-секретарі, помічники і навіть хранителі партійній пресі, - стверджує політолог Володимир Фесенко. - Але такий метод підходить лише тим, хто готовий довго пробути на других ролях. Партійні лідери не терплять конкурентів.

СПОРІДНЕНІ УЗИ

Простіше всього стати політиками вихідцям з «партійних» сімей. Політичні династії в Україну - вже традиція. Батьки і діти, сестри і брати, чоловіки та дружини займають державні посади, тісніше змикаючи сімейні ряди.

У парламенті засідають Віктор Янукович-молодший, сестра глави Адміністрації президента Сергія Льовочкіна Юлія Новікова, дочка судді Конституційного суду Віктора Шишкіна Елліна ... Депутатський список рідних і близьких легко продовжити. Психологи стверджують, що родинні зв'язки в українському суспільстві самі міцні, і підтвердження тому кумівські зв'язки. Хоча й політичні скандали між кумами трапляються по-родинному гучні! Чого варта заява Давида Жванії про те, що його кума Віктора Ющенка ніхто не труїв ...

КОМПЕТЕНТНО

- Політичні династії на Заході не прийнято, - стверджує політолог Фесенко. - Якщо чиновник прилаштовує свого родича на державну службу, це тягне скандал і відставку. Рівень нашого суспільства подібне явище сприймає нормально.

Вартість мандата у місцевій раді *
Обласна рада $ 100 000 - 200 000
Міська рада міста-міліонери $ 50 000 - 100 000
Міська рада невеликого обласного центру та міста районного значення $ 5 000 - 30 000
Райрада області $ 500 - 1 000
* Залежно від номера у виборчому списку

ІНШЕ ДУМКА

Юрій Романенко, директор Центру політичного аналізу «Стратагема»:

- Депутати купуються, але не всі. На цих місцевих виборах політичні партії «полювали» і на бізнес, який захищає лише свої інтереси, і на авторитетних громадян, і на тих, кому довіряють міські громади: медиків, вчителів, вчених ... Партії самі сьогодні хочуть просувати людей з ім'ям та без капіталу , щоб підвищити свій авторитет. Тому шанс, що до місцевих рад потраплять достойні люди, є.

Джерело: /kp.ua/daily


Ключові слова: вартість списук партійного 2010

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Яким чином Флуконазол допомагає при усуненні грибкових інфекцій В аптеці ANC препарат доступний у кількох лікарських формах – капсулах, таблетках
- 24.04.2024 16:04
Практичні поради: як розкрутити Ютуб канал і залучити аудиторію Якщо у вас є аудиторія не лише на Ютуб, але й інших платформах, обов’язково використовуйте цей
- 23.04.2024 09:14
Рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48

Всі новини