П'ятнадцятиріччя патріаршества Філарета-Янукович не приїхав

- 22.10.2010 11:25
П'ятнадцятиріччя патріаршества Філарета-Янукович не приїхав

Янукович не приїхав на п'ятнадцятиріччя патріаршества Філарета
Патріарх Української православної церкви Київського патріархату Філарет сьогодні, 22 жовтня, відзначає 15-річчя патріаршества.

Напередодні в Києві пройшли святкові заходи з цього приводу. Незважаючи на запрошення, привітати Філарета не прийшов ні Президент Віктор Янукович, ні хто-небудь інший з вищих офіційних осіб нинішньої влади, повідомляє Коммерсант-Україна в статті П'ятнадцятирічний патріарх.

У Національній філармонії вчора відбулися урочистості з нагоди 15-річчя патріаршества глави УПЦ КП Філарета (Денисенка), який 22 листопада 1995 року був інтронізований у Володимирському соборі Києва. Місце глави УПЦ КП патріарх Філарет зайняв після смерті патріарха Володимира (Романюка).

Багато хто прийшов у філармонію задовго до початку заходу - в холі зібралися священики, архієреї і прості миряни. Як повідомив керівник інформаційно-видавничого відділу УПЦ КП єпископ Євстратій (Зоря), запрошення були направлені не тільки церковним діячам, але і представникам влади, в тому числі Президенту Віктору Януковичу, прем'єр-міністру Миколі Азарову та голові Верховної Ради Володимиру Литвину. Однак, як відзначає видання, жоден з них на урочистостях не з'явився.

Буквально за кілька хвилин до початку церемонії на одній машині приїхали третій президент України Віктор Ющенко і його брат народний депутат Петро Ющенко. Вони увійшли в зал і сіли поряд з патріархом, після чого вечір розпочався з виконання молитви.

Першим привітати патріарха на сцену піднявся митрополит Львівський і Сокальський Дмитро (Рудюк). Він довго перераховував заслуги глави УПЦ КП, який "15 років тому взяв на себе важкий хрест управління нашої святої церквою". "Один Бог знає, скільки вам довелося винести за цей час", - сказав митрополит.

Виступаючи від єпископату УПЦ КП, єпископ Євстратій заявив: "Ви вибрали страждання зі своїм народом, а не славу з ворогами нашої країни". Нагадаємо, в 1990 році, будучи екзархом Київським і Галицьким, місцеблюстителем патріаршого престолу, патріарх Філарет претендував на пост патріарха Московського і всієї Русі. Через рік він підтримав ідею повної канонічної незалежності УПЦ, проти якої у свою чергу виступив патріарх Московський і всієї Русі Алексій II.

Про непрості церковних відносинах Києва і Москви, де представників УПЦ КП називають не інакше як розкольниками, говорили і запрошені політики.

"Однією з базових цінностей та основ нашої країни є православна церква, проте цю цінність у нас намагалися відібрати разом з нашими героями, нав'язуючи чужих героїв, засекречівая нашу історію, нав'язуючи нам Павликів Морозових як приклад для наслідування для українців", - сказав Віктор Ющенко .

"Триває наступ на наші серце і душу - мова і церква, але ми цього не допустимо - у Україні один патріарх, і він сидить тут, з нами, а не в Москві!" -Заявив лідер партії За Україну! В'ячеслав Кириленко.

Вислухавши поздоровлення, на сцену піднявся сам патріарх Філарет. "15 років тому у нас було 12 архієреїв, 12 єпископів і 700 парафій, а сьогодні 41 архієрей, 35 єпархій та понад 14 млн віруючих", - сказав він, пообіцявши, що в України все ж таки буде створена єдина церква.

"Наші брати з Московського патріархату рано чи пізно будуть молитися разом з нами", - заявив глава УПЦ КП.

Втім, як зазначає Коммерсант-Україна, в Українській православній церкві Московського патріархату (МП) як і раніше не сприймають ідею єдиної помісної церкви. Серед тих, хто сидить в першому ряду був прес-секретар УПЦ МП Василь Анісімов. "Прийшов подивитися, чи готовий Філарет до покаяння. Бачу, що не готовий - упирається в брехні", - різко сказав Василь Анісімов.

На завершення присутні прослухали церковний хор, а потім перемістилися до будівлі Київської духовної семінарії, де пройшов закритий прийом.

Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет (в миру Михайло Денисенко) народився 23 січня 1929 року в селі Благодатне Амвросіївського району Донецької області. Духовна освіта отримав в Одеській та Московській духовних семінаріях. 18 червня 1951 прийняв сан священика.

З 1964 по 1966 рік - ректор Московської духовної академії і семінарії, єпископ Дмитровський. У 1968 році возведений у сан митрополита, призначений екзархом Україні. З 26 жовтня 1990 по 27 травня 1992 року - перший митрополит Київський і всієї України. Після проголошення Верховною Радою незалежності України ініціював всеукраїнський Помісний собор УПЦ, де було прийнято рішення про повну канонічну незалежність Української православної церкви (УПЦ). Собор звернувся до патріарха Алексія II і єпископату Російської православної церкви (РПЦ) з цим рішенням, але Архієрейський собор РПЦ відмовився надати УПЦ автокефалію.

Після створення 25 червня 1992 УПЦ Київського патріархату (КП) митрополит Філарет став заступником її першого патріарха Мстислава (Скрипника). 20 жовтня 1995 обраний предстоятелем УПЦ КП, патріархом Київським і всієї Руси-Україні. Інтронізація відбулася 22 жовтня 1995 року у Володимирському кафедральному соборі Києва. 21 лютого 1997 патріарх Філарет був відлучений РПЦ від церкви й піддав анафемі. Сам патріарх цього відлучення не визнає.

Джерело: фото - Житомир. инфо


Ключові слова: празднование Филарета

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

ецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48
Влада України відкинула причетність до теракту в Крокус Сіті Холл МЗС України назвало звинувачення у причетності Києва до теракту
- 27.03.2024 13:03
Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19

Всі новини