Місто Чернівці – матиме диверсифіковані джерела водопостачання

- 21.10.2010 14:51
Місто Чернівці – матиме диверсифіковані джерела водопостачання


Техніко-економічне обґрунтування проекту модернізації водопостачання Чернівців передбачає диверсифіковані джерела водопостачання міста. Про це заявив на прес-конференції міський голова Микола Федорук. Основний висновок експертів - для забезпечення надійного і якісного водопостачання Чернівців потрібно ефективно використовувати два існуючі водозабори – Дністровський і Прутський, при цьому зменшувати обсяги споживання дністровської води, а збільшувати обсяги споживання прутської.
Проект передбачає пріоритетне інвестування заходів, спрямованих на скорочення втрат води, зменшення енергоспоживання на виробничих об’єктах Дністровського водогону та розвиток вже існуючих об’єктів Прутського водогону - наземного водозабору «Біла» та підземних джерел « Рогізна» і « Магала».
Обрання цього варіанту проекту модернізації системи водопостачання Чернівців враховує також важливість збереження вже існуючих абонентів КП «Чернівціводоканал», що користуються послугами Дністровського водогону за межами міста, зокрема мешканців Заставнівського району.
Першочергові заходи проекту передбачають заміну зношених труб на зсувних ділянках, а також внутрішньо-квартальних мереж і вводів, встановлення зон тиску у найбільш критичних районах, запровадження автоматичного контролю мережі, дотримання активної стратегії щодо комерційних втрат. Передбачено також задіяти наявні мережі колишніх підприємств ВПК, зокрема заводу «Кварц», які також дозволять розширити зони споживання прутської води.
Вартість реалізації цього проекту, який дозволить знизити собівартість послуг водопостачання у Чернівцях вдвічі та значно покращити якість води, становить 15 млн.євро. Кошти на його реалізацію місто має намір отримати за рахунок довготермінового кредиту у Німецького державного банку KfW під мінімальні відсотки. Про термін та відсотки кредиту переговори з банком ще тривають. Водночас,як повідомив міський голова Микола Федорук, вже є угода між Міністерством ЖКГ України та німецьким банком про відшкодування банку за рахунок державного бюджету відсотків кредиту на реалізацію проекту модернізації системи водопостачання Чернівців. Перші три роки місто сплачуватиме банку лише відсотки.
Керівник проекту з розробки техніко-економічного обґрунтування проекту водопостачання Чернівців, представник данського концерну COWI Чеслав Младеновські відзначив, що у ході розробки ТЕО у Чернівцях було здійснено аналіз моделей виробництва та споживання води, соціально-економічної ситуації, інвентаризацію наявних ресурсів, проведено водний аудит та баланс, енергоаудит, підготовлено карту мереж та здійснено гідравлічне моделювання системи водопостачання, що дозволило прийняти оптимальне технічне рішення. Він подякував за сприяння, яке отримували консультанти під час роботи у Чернівцях від муніципалітету та безпосередньо колективу КП «Чернівціводоканал» та відзначив,що, маючи досвід роботи в багатьох містах різних країн лише в Чернівцях зустрів таку зацікавленість до вирішення проблеми. Консультант зазначив,що групі експертів було приємно працювати у Чернівцях, де вони зустріли багато кваліфікованих фахівців у сфері водопостачання , що також сприяло прийнятту найбільш оптимального технічного та економічно ефективного рішення.
За словами Чеслава Младеновські, КП « Чернівціводоканал» вже в ході розробки ТЕО розпочав реалізацію найбільш нагальних заходів,спрямованих на зменшення втрат води та зменшення енергоспоживання. Зокрема, вже на 50% впроваджено заходи з реконструкції та модернізації насосно-силового обладнання на насосній станції 3-гопідйому « Шубранець» Дністровського водогону, де освоєно 3,5 млн. грн. У жовтні ц.р з міського бюджету 1,2 млн. грн. спрямовано на встановлення регуляторів тиску , заміну запірної арматури, встановлення насосів для підвищення тиску холодної води в житловій забудові, що свідчить про готовність міської влади реалізувати цей і важливий для чернівчан проект у стислі строки.
Міський голова Микола Федорук подякував консультантам –експертам за добросовісну роботу над розробкою ТЕО та висловив впевненість, що запропоноване ними рішення є найбільш оптимальним для Чернівців як в економічному ,так і в технічному, екологічному та соціальному аспекті.
Довідково. Німецький державний банк KfW вже 15 років співпрацює з Україною. За цей час він проінвестував майже 500 мільйонів євро у реалізацію інноваційних проектів в сфері житлово-комунального господарства, енергозбереження та фінансів. У 2008 році представники банку відвідали 20 міст України, у 15 з яких провели ґрунтовні дослідження. За результатами цих досліджень для співпраці у розвитку інновацій банк обрав Чернівці, Львів та Кременчук. Чернівці зацікавили банк готовністю до конструктивної співпраці та наявністю конкретних інноваційних проектів, одним з яких є проект модернізації системи водопостачання міста.
В рамках програми розвитку міської інфраструктури за фінансової підтримки спеціального фонду Німецького уряду, німецький банк розвитку KfW, проаналізувавши соціально-економічний розвиток міста, надав Чернівецькій міській раді у 2010 р. фінансовий внесок у розмірі 500 тис. євро для розробки Техніко-економічного обґрунтування проекту модернізації водопостачання Чернівців.
За результатами кваліфікаційного відбору, у якому брали участь вісім компаній із Німеччини, Австрії, Данії, міжнародного відкритого тендеру, для розробки ТЕО проекту модернізації водопостачання Чернівців було обрано Консорціум КОВІ А/С (Данія, головний партнер), ГФА Консалтингову групу (Німеччина) та Інститут місцевого розвитку (Україна) (далі Консультант). Попередню версію техніко-економічного обґрунтування проекту модернізації водопостачання Чернівців консультанти-експерти надали у липні цього року. 19-20 жовтня 2010 р. з технічною місією щодо експертизи попередньої версії ТЕО Чернівці відвідали представники Німецького банку розвитку KfW ( Миколай Туст – старший проектний менеджер Департаменту комунальної інфраструктури, головний офіс KfW у Франкфурті , Томас Вольф – технічний інженер Департаменту комунальної інфраструктури, головний офіс KfW у Франкфурті та Сергій Горбачов – проектний менеджер, KfW бюро в Києві). Їх висновок був позитивний і дав можливість Чернівецькій міській раді розпочати переговори з німецьким банком про виділення кредиту для реалізації проекту.



Джерело: Прес-центр міської ради Чернівців


Ключові слова: проект вода Чернівці

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Яким чином Флуконазол допомагає при усуненні грибкових інфекцій В аптеці ANC препарат доступний у кількох лікарських формах – капсулах, таблетках
- 24.04.2024 16:04
Практичні поради: як розкрутити Ютуб канал і залучити аудиторію Якщо у вас є аудиторія не лише на Ютуб, але й інших платформах, обов’язково використовуйте цей
- 23.04.2024 09:14
Рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48

Всі новини