Правила балотування на посаду сільського чи селищного голови і в депутати сільської чи селищної ради

- 14.10.2010 08:27
Правила балотування на посаду сільського чи селищного голови і в депутати сільської чи селищної ради

Питання балотування на посаду сільського чи селищного голови, а також в депутати цих рад регулюється Законом України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" №2487-VI від 10.07.2010р. зі змінами, що реалізується шляхом права висування кандидатів у депутати чи кандидатів на посаду голови

Як відбуваються вибори сільських, селищних депутатів та голів?
На цих місцевих виборах за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних виборчих округах відбуваються вибори депутатів до сільських, селищних рад. За цією системою територія села, селища ділиться на відповідні одномандатні округи (територіальні одиниці), кількість яких дорівнює загальному складу депутатів ради, і цей кожний округ повинен вибрати лише одного депутата. Перемагає той, хто набрав найбільшу кількість голосів з-поміж усіх кандидатів.
Вибори сільських та селищних голів відбуваються також за мажоритарною системою відносної більшості, однак - в єдиному одномандатному виборчому окрузі, тобто відповідне село чи селище є цілим (єдиним) виборчим округом, виборці якого обирають лише одного голову. Переможцем вважається той, хто набрав найбільшу кількість голосів.
Хто може бути сільським, селищним головою, депутатом?
Депутатом, сільським, селищним головою може бути обраний дієздатний громадянин України, який досяг на день проведення виборів вісімнадцяти років.
Хто не може бути сільським, селищним головою, депутатом?
Не може бути обраний громадянин України, який має судимість за вчинення умисного злочину, якщо ця судимість не погашена або не знята в установленому законом порядку, а також громадянин, якого визнано судом недієздатним.
Кого можуть висувати виборці через партію?
Кандидатів у депутати сільських, селищних рад у відповідних одномандатних виборчих округах; кандидатів на посаду сільського, селищного голови у відповідних єдиних одномандатних виборчих округах реалізується виборцями через місцеві організації партій, зареєстрованих в установленому законом порядку.
Хто має право висування кандидата у депутати та кандидатів на посаду сільського, селищного голови?
Право висування кандидатів у депутати та кандидатів на посаду сільського, селищного голови належить громадянам України, які мають право голосу, тобто дієздатні особи, які досягли вісімнадцяти років.
Висування здійснюється через місцеві організації партій або шляхом самовисування.
Чи потрібно кандидату на посаду голови чи в депутати бути членом партії, яка його висуває?
Ні, не обов'язково, така особа може бути як членом цієї партії, так і безпартійним громадянином.
Які кандидати можуть самовисуватися?
Кандидати у депутати сільських, селищних рад в одномандатних виборчих округах, кандидати на посаду сільського, селищного голови у відповідних єдиних одномандатних виборчих округах.
Коли можна подавати кандидатуру в депутати, кандидатуру на посаду сільського, селищного голови?
Висування кандидатів у депутати до селищних, сільських рад в одномандатному виборчому окрузі, кандидатів на посаду сільського, селищного голови розпочинається за 34 дні (з 27.09.2010р.) та закінчується за 28 днів (до 03.10.2010р.) до дня місцевих виборів.
Чи може особа, що подала свою кандидатуру на посаду сільського, селищного голови одночасно подати свою кандидатуру в депутати рад вищого рівня?
Чинним виборчим законодавством передбачено можливість одночасного падання кандидатури на посаду сільського, селищного голови та кандидатури в депутати багатомандатного виборчого округу (Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у містах рад).
Чи можна балотуватись у депутати двох рад?
Не можна, оскільки ч.4 ст. 35 Закону України №2487-VI передбачає, що особа, яка висунута кандидатом у депутати в багатомандатному виборчому окрузі, може одночасно бути висунута лише кандидатом у депутати до відповідної ради в одномандатному мажоритарному виборчому окрузі або кандидатом на посаду сільського, селищного, міського голови.
Чи можна подавати свою кандидатуру на посаду сільського голови від партії "А", а в депутати обласної ради - від партії "Б"?
Такі дії особи є неправомірними, так як Законом України "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" ч.6 ст. 35 передбачено, що особа може бути висунута кандидатом у депутати, кандидатом на посаду сільського, селищного міського голови шляхом висування місцевою організацією (місцевими організаціями) лише однієї політичної партії.
У разі включення особи за її письмовою згодою до виборчого списку кандидатів у депутати від місцевої організації іншої політичної партії та (або) висування такої особи за її письмовою згодою кандидатом у депутати, кандидатом на посаду сільського, селищного, міського голови від місцевої організації іншої політичної партії, відповідна територіальна виборча комісія виключає таку особу з усіх виборчих списків, до яких вона була включена, скасовує її реєстрацію як кандидата в депутати в одномандатному, одномандатному мажоритарному виборчому окрузі, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, про що повідомляє відповідні місцеві організації партій.
Де і коли відбувається реєстрація кандидата в депутати селищної і сільської рад, кандидата на посаду сільського, селищного голови? Коли можна подавати відповідні документи для реєстрації?
Реєстрація таких кандидатів відбувається відповідною територіальною виборчою комісією за умови подання відповідного пакету документів. Документи приймаються головою, заступником, секретарем або іншим визначеним комісією членом виборчої комісії.
Територіальна виборча комісія видає довідку із зазначенням дати і часу прийняття документів, переліку прийнятих документів.
Подання документів до територіальної виборчої комісії для реєстрації кандидатів у депутати в одномандатному виборчому окрузі, для реєстрації кандидатів на посаду сільського, селищного голови починається за 32 дні (з 29.09) і закінчується за 24 дні (до 07.10) до дня виборів.
Відповідна ТВК не пізніш як на третій день з дня прийняття необхідних документів, але не пізніш як за 23 дні до дня виборів (до 08.10) приймає рішення про реєстрацію кандидата у депутати в одномандатному, кандидата на посаду сільського, селищного голови або про відмову в такій реєстрації. Остаточне ж рішення про реєстрацію кандидата в депутати/кандидата на посаду сільського, селищного голови приймається відповідною ТВК не пізніш як за 22 дні до виборів (тобто до 09.10).
Копія цього рішення не пізніше наступного дня після його прийняття надсилається (видається) кандидату в депутати або його довіреній особі/кандидату на посаду сільського, селищного голови або його довіреній особі.
Які документи треба подати до територіальної виборчої комісії для реєстрації кандидата в депутати?
Для реєстрації кандидатів у депутати, у разі висунення від партії, в одномандатному виборчому окрузі потрібно подати:
1) заяву про реєстрацію кандидата у депутати, підписаної керівником місцевої організації партії та засвідченої печаткою місцевої організації партії або організації цієї політичної партії вищого рівня;
2) копію свідоцтва про реєстрацію місцевої організації партії;
3) витяг з протоколу зборів (конференції) місцевої організації партії про висування кандидата у депутати від цієї місцевої організації партії. Витяг з протоколу повинен бути підписаний керівником місцевої організації партії та засвідчений печаткою місцевої організації партії або організації цієї політичної партії вищого рівня;
4) заяву особи про згоду балотуватися кандидатом у депутати від цієї місцевої організації партії та згоду на оприлюднення біографічних відомостей у зв'язку з участю у місцевих виборах;
5) автобіографію кандидата в депутати, що обов'язково повинні містити: прізвище, власне ім'я (усі власні імена) та по батькові (за наявності), число, місяць, рік і місце народження, громадянство, відомості про освіту, трудову діяльність, посаду, місце роботи (заняття), громадську роботу (в тому числі на виборних посадах), партійність, склад сім'ї, адресу місця проживання, контактний телефон, відомості про наявність чи відсутність судимості;
6) декларацію про майно та доходи кожного кандидата в депутати за останній рік, термін звітності щодо якого минув, за формою, затвердженою Міністерством фінансів України;
7) чотири фотографії кандидата у депутати, розміром 4х6 сантиметрів, а також паспорт громадянина України або тимчасове посвідчення громадянина України (для осіб, недавно прийнятих до громадянства України).
Для реєстрації "самовисуванців" в депутати в одномандатному виборчому окрузі по виборах депутатів сільської, селищної ради необхідно, щоб такий самовисуванець пред'явив паспорт громадянина України, автобіографію, що обов'язково повинна містити відомості, зазначені вище для депутатів від партій, декларацію про майно та доходи кандидата за минулий рік за формою, затвердженою Міністерством фінансів України, чотири фотографії кандидата, розміром 4х6 сантиметрів, а також особисто підписані ним заяви про самовисування кандидатом у депутати та заяви про згоду на оприлюднення біографічних відомостей у зв'язку з участю у місцевих виборах.
Куди звернутись і які потрібні документи, щоб зареєструвати свою кандидатуру на посаду сільського, селищного голови?
Для реєстрації кандидатів на посаду сільського чи селищного голови необхідно звернутися до відповідної територіальної виборчої комісії з наступними документами:
А) для осіб, що висуваються через місцеві організації партій:
1. паспорт громадянина України;
2. заява про реєстрацію кандидата на посаду сільського, селищного голови, підписаної керівником місцевої організації партії та засвідченої печаткою місцевої організації партії або організації цієї політичної партії вищого рівня;
3. копія свідоцтва про реєстрацію місцевої організації партії;
4. витяг з протоколу зборів (конференції) місцевої організації партії про висування кандидата на посаду сільського, селищного голови. Витяг з протоколу повинен бути підписаний керівником місцевої організації партії та засвідчений печаткою місцевої організації партії або організації цієї політичної партії вищого рівня;
5. заява особи про згоду балотуватися кандидатом на посаду голови від цієї місцевої організації партії та згоду на оприлюднення біографічних відомостей у зв'язку з участю у місцевих виборах;
6. автобіографія кандидата на посаду голови, що обов'язково повинні містити: прізвище, власне ім'я (усі власні імена) та по батькові (за наявності), число, місяць, рік і місце народження, громадянство, відомості про освіту, трудову діяльність, посаду, місце роботи (заняття), громадську роботу (в тому числі на виборних посадах), партійність, склад сім'ї, адресу місця проживання, контактний телефон, відомості про наявність чи відсутність судимості;
7. декларація про майно та доходи кандидата на посаду голови за останній рік, термін звітності щодо якого минув, за формою, затвердженою Міністерством фінансів України;
8. чотири фотографії кандидата, розміром 4х6 сантиметрів.

Б) для "самовисуванців" на посаду сільського, селищного голови:
1. паспорт громадянина України;
2. автобіографія кандидата з обов'язковими відомостями: прізвище, власне ім'я (усі власні імена) та по батькові (за наявності), число, місяць, рік і місце народження, громадянство, відомості про освіту, трудову діяльність, посаду, місце роботи (заняття), громадську роботу (в тому числі на виборних посадах), партійність, склад сім'ї, адресу місця проживання, контактний телефон, відомості про наявність чи відсутність судимості;
3. декларація про майно та доходи кандидата за останній рік, термін звітності щодо якого минув, за формою, затвердженою Міністерством фінансів України;
4. чотири фотографії кандидата, розміром 4х6 сантиметрів,
5. заява про самовисування кандидатом на посаду відповідно сільського, селищного голови, особисто підписана "самовисуванцем";
6. заява про згоду на оприлюднення біографічних відомостей у зв'язку з участю у місцевих виборах, особисто підписана кандидатом.
Чи можна відмовитися від балотування кандидатом у депутати багатомандатного виборчого округу?
Можна, така відмова шляхом відкликання своєї згоди балотуватися кандидатом у депутати може мати місце до моменту реєстрації територіальною виборчою комісію такої кандидатури. Особа вважається виключеною з виборчого списку кандидатів у депутати від місцевої організації партії. Відповідна ТВК самостійно, не пізніш як у триденний строк з дня отримання такої заяви, письмово повідомляє представника місцевої організації партії про отримання такої заяви. Слід пам'ятати, що повторна заява особи про її згоду балотуватися від місцевої організації партії не приймається.
Що робити, якщо територіальна виборча комісія відмовила в реєстрації кандидатури з підстав невідповідного оформлення поданих документів?
У такому випадку слід здійснити усі необхідні виправлення допущених помилок, неточностей тощо (в тому числі і в декларації про майно і доходи кандидата) відповідно до вимог Закону України №2487-VI та повторно подати заяву про реєстрацію кандидатів у депутати та виправлені документи, але не пізніш як за 23 дні до дня виборів (тобто до 08.10).
За яких обставин ТВК може відмовити у реєстрації кандидата в депутати, кандидата на посаду сільського, селищного голови?
Законом України №2487-VI, зокрема ст. 44, ТВК наведено перелік підстав для відмови у реєстрації кандидата у депутати чи на посаду сільського, селищного голови.
По-перше, якщо було порушено встановлений цим Законом порядок висування кандидата (наприклад, раніше чи пізніше строку, встановленого Законом, для такого висування; висування партією, яка незареєстрована або зареєстрована з порушенням встановленого порядку; перевищення встановленої Законом кількості кандидатів у депутати, які можуть бути висунуті у відповідному виборчому окрузі тощо).
По-друге, неправильне оформлення документів, що подаються для реєстрації, відсутність у цих документах потрібної інформації також дає право ТВК відмовити у реєстрації кандидата. Однак, це не позбавляє особу повторно подати заяву про реєстрацію кандидатури разом з документами, виправленнями відповідно до Закону, з дотриманням строків їх подання.
По-третє, припинення громадянства України кандидата є підставою для відмови у його реєстрації територіальною виборчою комісією.
Визнання судом кандидата недієздатним, набрання щодо нього законної сили обвинувальним вироком суду за вчинення умисного злочину є безумовними підставами для відмови у реєстрації такого кандидата.
Звичайно, якщо Ви не громадянин України, не досягли ще 18 років, то це теж позбавляє Вас права висувати свою кандидатуру на місцевих виборах, а отже, є підставою для відмови у реєстрації Вас як кандидата у депутати чи кандидата на посаду голови сільської, селищної ради.
Чи можна в переддень виборів відмовитися від балотування депутатом сільської, селищної ради або на посаду сільського, селищного голови?
Звернення кандидата про відмову від балотування може мати місце, однак не пізніш як за п'ять днів до виборів. Тому за день до виборів така заява кандидата про відмову у балотуванні не може бути прийнятою.

Автор: Мирослава Примак, юрист РОГО «Комітет виборців України»


Ключові слова: програма сільского голови вибори 2010

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Яким чином Флуконазол допомагає при усуненні грибкових інфекцій В аптеці ANC препарат доступний у кількох лікарських формах – капсулах, таблетках
- 24.04.2024 16:04
Практичні поради: як розкрутити Ютуб канал і залучити аудиторію Якщо у вас є аудиторія не лише на Ютуб, але й інших платформах, обов’язково використовуйте цей
- 23.04.2024 09:14
Рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48

Всі новини