Які прогнози та передбачення не справдилися?

- 11.10.2010 16:53
Які прогнози та передбачення  не справдилися?


Помилки пророків: майбутнє, яке не настало

Передбачення майбутнього - заняття невдячне, але, тим не менш, улюблене багатьма. Залишивши в стороні розрахунки астрологів і тлумачів Нострадамуса (неабияк набили вже оскому), згадаємо, яким бачили сьогодні в минулому і позаминулому столітті вчені, письменники і архітектори, і що сталося. А також що думають про завтра сучасні «кассандри».

ПРИРОДНІ РЕСУРСИ
У 1972 році була опублікована доповідь Римського клубу «Межі Роста»: «Золото повинне закінчитися в 1981 році, ртуть і срібло - у 1985-му, цинк - у 1990-му, нафту - у 1992-му». Але це твердження виявилося невірним. Правда, про прийдешній «кінці нафти» говорити не перестали, більше того, говорять майже так само часто, як про Апокаліпсис. Так, у 2005 році міністр природних ресурсів РФ Юрій Трутнєв припустив, що «чорне золото» зникне в 2015-му.

ЩО БУДЕ. «Вважати запаси нафти - нерозумне заняття, - говорить кандидат геологічних наук Дмитро Костенко. - Ті родовища, які ще недавно вважали дуже глибокими, або вичерпуються і нерентабельними, з розвитком технологій стали знову доступні »
Але якщо без нафти ми не залишимося, то за похмурим прогнозам Міжнародного інституту управління водними ресурсами, прісна вода може закінчитися на Землі вже через 25 років. Щоправда, і цей песимізм може виявитися безпідставним. Наприклад, великий хімік Дмитро Менделєєв вважав найскладнішою технічною проблемою ХХ століття - утилізацію величезної кількості гною, адже поголів'я коней (за логікою ХІХ століття) повинне було збільшуватися в геометричній прогресії. Хоча чимало оптимістично налаштованих вчених заявляють, що і проблема нестачі питної води буде вирішена. Вже зараз є проект комплексів, які будуть опріснювати морську воду.

ПОЛІТИКА: ДЕРЖАВА «ЗЕМЛЯ»
Самими несбивающіміся виходять прогнози політиків. «Ми вас закопаємо!» - Обіцяв Микита Хрущов лідерам західних держав на засіданні Генасамблеї ООН у 1958 році, маючи на увазі перемогу соціалізму над капіталізмом. У 1961 році цей же епатажний генсек зробив ще одне гучне пророцтво: до 1980 року буде побудований комунізм. Те ж саме з прогнозами сучасних українських політиків. «Віктор Ющенко прогнозував, що в 2009 році в нашій країні буде 5 млн робочих місць; Юлія Тимошенко говорила про скасування набору в армію», - говорить політолог Володимир Корнілов. А ось з Маргарет Тетчер вийшло, що навмисне не придумаєш - вона сказала: «Я не доживу до тих років, коли жінка зможе стати прем'єр-міністром ¬», і через 10 років ... зайняла цей пост! Політичні прогнози робили не тільки лідери держав і партій. У романі Джорджа Оруелла «1984» описано тоталітарне суспільство з культом особистості Великого Брата. Письменник Роберт Хайнлайн ще в 1956 році обіцяв, що вже в 2000-м політичні новини і не тільки ми будемо дізнаватися з стереогазет.


ЩО БУДЕ. Творці «П'ятого елемента» стверджують, що нас чекає єдиний світовий уряд і валюта. Політологи налаштовані критично - навіть якщо це відбудеться, то зовсім не скоро: світ надто розділений, і не лише на різні країни, а й цивілізації - Східну і Західну, і знайти компроміс буде непросто.

Армагеддон:

Розповідь про нездійснених пророцтвах був би неповним без «кінців світу» - адже саме Армагеддон і тільки його як майбутнє людства бачить релігія. І якщо основні напрями не беруться прогнозувати «коли», посилаючись на Святе Письмо: "Не ваша справа знати час та добу, що Отець поклав у владі» (Новий заповіт, Дії, глава 1:7), то всілякі секти в конкретній даті були впевнені. При цьому також використовували Завіт. «Так, ще в ХIХ столітті адвентисти вирахували дату пришестя Христа - 21.03. 1843 Коли нічого не сталося, перенесли день «Х» на наступний рік, а потім заявили, що в зазначену дату Бог зайнявся «Слідчим судом» - почав вивчати гріхи всіх людей », - говорить викладач, кандидат богослов'я Віктор Чернишов. Судний день, за версією Свідків Єгови, - 02.10. 1914. Але крім початку 1-ї Світової війни рік ніяких бід не приніс. «А от лідери« Білого братства »« останній день »- 10.11. 1993 - взяли «зі стелі», - розповідає Чернишов. - Потім також без аргументів, коли «пророцтво» не збулося, перенесли його на 24 листопада ». А в 2008-му чекали кінця світу 35 сектантів в селі Поганівка під Пензою, усамітнившись у печеру, і вийшли лише через кілька місяців.

ЩО БУДЕ. Главу 1:7 ніхто не скасовував, тому день «Х», як і раніше - таємниця. Але є тенденція: «У сектах вже не беруться за точні дати», - укладає Чернишов.

ТЕХНОЛОГІЇЇ

початку 20 століття люди були впевнені, що мине сто років, і пішоходи перетворяться на «крилолітів» - пара механічних крил дозволить літати від хати до хати. У майбутнє машин вірили слабо. Так, коли в 1909 році Генрі Форд вирішив зайнятися автобізнесом, президент Мічиганського банку зронив: «Не робіть цього. Коні будуть завжди, а автомобілі - всього лише новинка, тимчасова примха ». А ось старт космічної ери, навпаки, викликав надмірний оптимізм - фантаст Артур Кларк передбачав польоти на Юпітер в 2001-му, до цього року, за його версією, вже були освоєні Місяць і Марс.

ЩО БУДЕ. Вже розроблені машини, що працюють на радіоактивному паливі, сонячної чи електроенергії, і випробуваний автосамолет з розкладними при необхідності крилами. Більш того, вже в найближчі 30 років і людина може стати гібридом - буде використовувати наночіпи, які покращують зір, слух і при необхідності самі «ремонтують» його внутрішні органи. Крім того, біологи подбають про феміністок - створять штучну сперму, синтезуючи її із стовбурових клітин ... самої жінки!

БУДИНКИ: БУДЕМО ЖИТИ НА НЕБІ

Сто років тому міське населення вважало фантастикою будинку, що йдуть далеко за хмари. Зауважимо, нижня кромка хмар може починатися на висоті 400 м. Фантазія поки втілена точечно - лише у ряді міст на Заході є 500-метрові будівлі, (в Дубаї - 800). Найвища будівля в Києві - 139-метрова 35-поверхівка. Вже через два роки неподалік від Центрального столичного загсу з'явиться торгово-офісне 210-метровий будинок.

ПРОГНОЗ. За словами професора архітектури Сергія Бабушкіна, в найближчі 10 років висота багатоповерхівок у Києві дійде до 500 м! А в планах інженерів із США - будинок висотою 3219 м: там будуть і житло, і школи, і водоспади, створюють мікроклімат.

ЇЖА: пігулки та ОСЕЛЕДЕЦЬ-ПОЛУНИЦЯ
У 1897 році один із засновників органічної хімії Пьер Бертло писав: «Люди часто говорять про майбутнє, і я б теж хотів передбачити, яким буде суспільство в 2000 році, звичайно, з позицій хіміка. Тоді не буде ні скотарів, ні хліборобів, їжа буде проводитися хімічним шляхом ». Голлівуд був ще сміливіше - за версією авторів мюзиклу «Тільки уявіть» (1930 рік) таблетки замінили їжу вже в 1980-му. Ідею підхопили фантасти і стали напихати героїв своїх книг обідами з пігулок та тюбиків. Готувати «традиційну їжу» в ХХI столітті повинні були лише роботи. На жаль чи на щастя, це не так (хоча прогрес в наявності, і наші холодильники і мікрохвильові печі ось ¬-ось навчаться виходити в інтернет).

ЩО БУДЕ. Нинішнє покоління кухарів «знімає ковпаки» перед молекулярної кухнею. За допомогою нових технологій кулінари роблять хліб рідким, пельмені - прозорими, у полуниці з'являється смак оселедця. І все тому, що відкрити Америку і привезти в Європу дивовижну кукурудзу вже не можна, а чого новенького людству як і раніше полювання. Поки скуштувати такі страви можна в лічені ресторанах світу - дорого. Але кухарі впевнені, що вже через 10 років інженери придумають, як зробити молекулярну кухню загальнодоступною.



Ключові слова: прогноз кінця світу

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Яким чином Флуконазол допомагає при усуненні грибкових інфекцій В аптеці ANC препарат доступний у кількох лікарських формах – капсулах, таблетках
- 24.04.2024 16:04
Практичні поради: як розкрутити Ютуб канал і залучити аудиторію Якщо у вас є аудиторія не лише на Ютуб, але й інших платформах, обов’язково використовуйте цей
- 23.04.2024 09:14
Рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48

Всі новини