В Україні зріють антиподаткові настрої

- 04.10.2010 11:21
В Україні зріють антиподаткові настрої

Зміни у спрощеній системі оподаткування фактично знищують «спрощенців» як підприємницький клас. Зокрема, вони припускають підвищення ставки єдиного податку в рази, введення касових апаратів і єдиного соціального внеску, скорочення видів діяльно і посилення податкового контролю.

Багатьом «спрощенцям» це загрожує повною втратою бізнесу. Невдоволення людей підігріває ще те, що одночасно Податковий кодекс готує преференції великому капіталу.

«Новим Податковим кодексом таке поняття, як спрощена система, нівелюється. Забирається ринковий збір, який замінюється єдиним податком з підвищеними ставками - до 1,5 тисяч гривень. А у людини до цього був патент з фіксованим податком у 100 гривень. А з нового року буде ще єдиний соціальний внесок - це плюс ще 400 гривень. Майже 2 тисячі гривень не всі потягнуть. Люди просто в шоці. Ніхто не знає, як далі жити. Заводів у нас в області немає, робочих місць теж. Та й людей беруть на роботу «до 35-ти років». Що робити іншим? Будемо протестувати », - розповіла« proUA »Олена Варнакова, голова організації« Чернігівська профспілка підприємців ».

Представники малого бізнесу геть відмітають заяви влади про те, що Кодекс втілює якісь народні сподівання. «Ось було обговорення Податкового Кодексу. У нас в облдержадміністрації зібралося більше 90-та чоловік. З них тільки четверо підприємців. Потім було міжобласне обговорення. Там вже взагалі нікого не було від підприємців. Від нашого особи виступали чиновники. У людей просто немає виходу сьогодні », - ділиться наболілим Ольга Мотінова, голова галузевої регіональної ради підприємців з торгівлі, побутового обслуговування та ресторанного господарства в Луганській області.

Вже зараз в деяких регіонах країни зростає кількість звернень підприємців у податкову: люди закривають свої фірми, зареєстровані як ПП чи СПД. Надалі, прогнозують експерти, це процес стане ще більш масовим. Але не всі з них можуть знайти собі нову роботу: у багатьох регіонах просто немає стільки вакантних місць.

«Люди дивляться телевізор, а там їм розказують про податкові канікули, - розповідає Ольга Мотінова. - Тому ще не всі знають, що їх очікує в наступному році. Коли зрозуміють, от тоді народ стане виходити на вулиці. Або масово відмовляти від спрощеної системи. Що вже відбувається в Луганській області ».

«Проект кодексу тільки з'явився. З ним не все встигли ознайомитися, навіть серед фахівців. Тим більше, сам документ написаний досить складною мовою. Тому не всі підприємці усвідомили, що їх чекає. Але треба врахувати, що багато підприємців делегували галузевим асоціаціям повноваження відстоювати свої інтереси. Від їх діяльності і залежатиме характер подальшої боротьби з проектом Податкового кодексу », - пояснює Олександр Жолудь, експерт Міжнародного центру перспективних досліджень.

У самих асоціаціях підприємців заявляють, що вже з жовтня протести набудуть масового характеру. «Сьогоднішня акція підприємців - це лише« перша ластівка », - розповів« proUA »Олександр Супрунюк, голова Хмельницької обласної організації підприємців« Край ». - Ясно, що людей просто заганяють у тінь, роблять все, щоб вони платили чиновнику відступні. Ми ж готові платити податки, але хочемо, щоб ця процедура була прозорою. Тому, я прогнозую, що вже найближчим часом акції протесту стануть більш масовими. У всіх регіонах країни і в столиці ».

Наближення місцеві вибори можуть як підігрівати, так і стримувати прояви підприємницького невдоволення. Зрозуміло, що опозиційні політсили намагатимуться «перетягнути» ці акції під свої прапори та гасла. У відповідь на це влада з екранів телевізорів стануть доводити, що підприємницький бунт - всього лише підступи політичних «провокаторів і спекулянтів». Але в будь-якому випадку, у сотень тисяч підприємців-спрощенців, яких податкові нововведення змушують йти або в «тінь», або на біржу праці, немає інших засобів впливу на владу, окрім масових протестів.

Підприємницький бунт на руку і тим, хто використовував «спрощенців» як елемент схеми по ухиленню від сплати податків. Проект кодексу не дає рецепта для боротьби з напівлегальними бізнесами, зате надасть можливість проявити кмітливість у створенні нових схем.


Джерело: Події


Ключові слова: бунт проти податків

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

ецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48
Влада України відкинула причетність до теракту в Крокус Сіті Холл МЗС України назвало звинувачення у причетності Києва до теракту
- 27.03.2024 13:03
Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19

Всі новини