Нові рішення банків по кредитам будуть на користь боржників

- 03.10.2010 08:56
Нові рішення банків по кредитам будуть на користь боржників

НБУ придумав як помирити банківських кредиторів і їхніх боржників без судових розглядів

У складних економічних умовах проблема невиконання позичальниками своїх зобов'язань набула загрозливого масштабу.За даними Нацбанку, зараз частка проблемних кредитів становить 11% від загального обсягу виданих позик. Експертні оцінки уп'ятеро більше. Щоб не довести ситуацію до катастрофи, НБУ розробив законопроект, спрямований на полегшення життя позичальників і стримування зростання прострочених кредитів у банках.

Регулятор підготував проект закону про захист прав кредиторів - він пропонує боржникам і банкам ряд шляхів виходу з проблемних ситуацій, наприклад таких, як нездатність розраховуватися за кредитом через погіршення фінансового стану.Так, для позичальників пропонують ввести відстрочку сплати суми основного боргу і змінити механізм нарахування відсотків таким чином, щоб частина щомісячних платежів з обслуговування кредитів не перевищувала 35% сукупного місячного доходу сім'ї. Крім того, НБУ пропонує зміни до Цивільного кодексу і деякі статті закону про захист прав споживачів.

 «Деякі з відчаю подають позови до суду, позичальник бачить, що у нього дійсно немає ніякого шляху домовитися з банком. У принципі нова стаття підкаже певні шляхи вирішення цих проблем, не доводячи їх до суду, адже я не думаю, що банки зацікавлені всі кредити повертати через суди », - говорить директор департаменту НБУ Віктор Новиков.

Також документом передбачається, що кредит видано в іноземній валюті будуть реструктуризувати розділяючи на дві групи, ті які видані під заставу іпотеки й такі, які видавалися без застави взагалі. Обидві позики будуть перераховувати з іноземної валюти в гривню за курсом, що діяв на момент їх отримання.

 Однак якщо в першому випадку реструктуризації банк поверне свої гроші, то в другому позичальник отримує шанс не платити. Саме цей пункт викликає найбільше нарікань у банкірів, адже тільки за тримісячну прострочення за кредитом банк повинен буде здійснювати 100% його резервування.

 «Кредит бланковий, ми розуміємо, якщо позичальник не платить, нічого не відбувається, він по завершенню дії договору квартиру може продати. Переписати на родичів, а банк залишився з бланковим кредитом у досить великій сумі », - говорить голова правління комерційного банку Борис Тимонькін.

 Учасники ринку відзначають, що перелік шляхів реструктуризації, запропонований Нацбанком, є неповним і фінансово-кредитні установи спільно з позичальниками можуть в індивідуальному порядку розробляти власні програми та можливі виходи з ситуації, що склалася.

 «Якщо є перелік, а також» інше », то зазначений перелік може бути сприйнятий, як обов'язковий, але це не повинна бути обов'язкова норма, тому що кожен банк керується підходом власного самофінансування і прибутковості. У сьогоднішніх умовах і на перспективу 1-2 роки, коли фінансова прибутковість знаходиться на кордоні, очевидно, що пільги робляться тільки тим, хто дійсно не може платити ", - говорить голова правління комерційного банку Володимир Лавренчук.

 Однак, за словами самих банкірів, визначення нових правил гри на кредитному ринку потрібно і новий документ має забезпечити виконання прав і обов'язків позичальників і кредиторів, а також підвищити їх відповідальність за виконання укладених договорів.

 



Ключові слова: кредитні рішщення банків, НБУ в жовтні

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19
Владелец Крокус Сити Холл взял кредиты с сыном Эмином для спасения своего безнеса Миллиардер Араз Агаларов и его сын, известный певец Эмин
- 23.03.2024 22:44
Кто хозяин Крокус Сити Холла? Данные 2024 Крокус Сити - это крупный деловой и торговый комплекс в Москве, принадлежащий российскому бизнесмену и
- 23.03.2024 22:30
Сколько погибших в Крокус Сити Холл? В подмосковном концертном зале «Крокус Сити Холл»
- 23.03.2024 21:42
Что известно о террористах в Крокус Сити, кто они, кого задержали Что стало с теми террористами, атаковавшими Крокус: кого когда задержали, кто они?
- 23.03.2024 18:24
Що пишуть європейські ЗМІ та США про теракт в Крокус Сіті Хол Що західні ЗМІ пишуть про теракт у «Крокусі», кого і чому засуджують
- 23.03.2024 18:12
Теракт у Крокус Сіті Холлі: як це було всередині, розповіді очевидців Теракт у «Крокус Сіті Холлі»: як це було всередині, розповіді очевидців
- 23.03.2024 17:30
Біля берегів Індонезії стався сильний землетрус Біля берегів Індонезії стався землетрус магнітудою 5,3
- 23.03.2024 12:49
Почему террористы напали на Крокус Сити Холл в Москве, что это за место По сообщениям, нападавшие открыли огонь, за которым последовали взрывы и возгорание
- 22.03.2024 22:00

Всі новини