Синод УГКЦ звернувся з відкритим листом до Віктора Януковича

- 13.09.2010 14:31
Синод УГКЦ звернувся з відкритим листом до Віктора Януковича

Глава УГКЦ Церкви Блаженніший Любомир (Гузар) прокоментував офіційне звернення прес-служби Одеської єпархії, поширене 1 вересня з благословення Владики Одеського та Ізмаїльського Агафангела (Саввіна), в якому одеське представництво УПЦ закликало владу не допустити будівництва єдиного у місті греко-католицького храму: "Стаються дивні речі, коли нам забороняють будувати свої храми там, де цього храму нам потрібно. В Одесі є наші люди, греко-католики, які потребують храму і мають право на це. Нас дуже стурбувало це звернення прес-служби за благословенням Митрополита Агатангела, ніби тільки одне віросповідання має право"

Глава УГКЦ Церкви Блаженніший Любомир (Гузар) зазначив, що з цього приводу було прийнято звернення Синоду Єпископів УГКЦ до Президента України Віктора Януковича щодо недопустимості розпалювання міжконфесійної ворожнечі.

Він також наголосив, що громада УГКЦ має право на спорудження храму в Одесі. «Як і кожна інша Церква і релігійна організація на терені України має право згідно з Конституцією і чинним законодавством. Тут не розходиться виключно про греко-католиків, нам розходиться, щоб всі в Україні релігійні організації і Церкви мали забезпечене це саме право. Це підстава нашого мирного співжиття. Стільки років досі ми співжили мирно, спокійно», – сказав Блаженнійший Любомир.

Він повідомив, що в Одесі вже фактично визначено місце під будівництво храму, залишалось провести тільки громадські слухання проекту та прийняти остаточне рішення на сесії міської ради.

«Для нас дуже немилою справою є, що появляються звернення, які дуже правдоподібно могли би ставати підставою такого неспокою громадянського, між громадянами, між членами різних віровизнань. Нам це дуже неприємно. Нам дуже залежить на тому, щоб всі різні конфесії один одного шанували, признавали права і щоб не було такої заохоти до поганого ставлення одної проти інших церков!», – наголосив Глава УГКЦ. Він додав: «Одна справа – це особисті переконання. Незрозуміло, чому такі факти діються. Дотепер цього не було. Хто остаточно за цим стоїть – я не знаю. Не можу вказати на нікого, ні на яку особу чи осіб. Ми звертаємось до влади не для того, щоб щось закидати владі. Ми не проти Московського патріархату чи Української православної церкви. Ми не є проти нікого. Ми за тим, щоб усі визнані, належно зареєстровані і та представлені в Україні організації втішалися тими самим правами».

Глава УГКЦ, відповідаючи на запитання журналістів, запевнив, що «досі не було утисків УГКЦ і незрозуміло, з якої причини місцева влада ускладнює громаді УГКЦ можливість отримати там ділянку під храм».

«Не можу сказати, що є якась особлива дискримінація. Побачимо, як зреагує влада на таку заяву. Якщо не буде реакції – треба буде застановлятися, – чому так діється. Якщо ми хочемо зберегти мир у релігійному полі, то мусимо на такі речі дуже звертати увагу і допомагати владі, щоб вона так само ставилась до всіх», – сказав Блаженніший Любомир.

Як інформував ZAXID.NET , під час Синоду Єпископів УГКЦ, що відбувався з 2 до 9 вересня, найвищі ієрархи УГКЦ, котрі з’їхалися до Львова з усієї України, а також з країн Європи, Південної, Північної Америка та Австралії, ухвалили звернення до Президента України, в якому закликали Віктора Януковича не допустити розпалювання в Україні релігійної ворожнечі, міжконфесійної нетолерантності та обмеження конституційних прав громадян за ознаками релігійних переконань.

Водночас, Тиждень вже опублікував звернення Синоду УГКЦ до Віктора Януковича.

Слава Ісусу Христу!

Високодостойний Пане Президенте!

Першого вересня 2010 року прес-служба Одеської єпархії Української Православної Церкви з благословення Митрополита Одеського та Ізмаїльського Агафангела поширила офіційну заяву, яка містить кричущі порушення Конституції України й того міжконфесійного миру, що утвердився в Україні за останні роки. Це змушує нас звернутися до Вас як до Гаранта нашого Основного закону.

Відповідно до ст. 24 Конституції України, «громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом», а відтак «не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками… релігійних та інших переконань». Натомість, за логікою Митрополита Агафангела та його прес-служби, на території Одеської області якимись особливими привілеями слід наділити лише православних, що належать до Московського патріархату, тоді як греко-католиків, яких згідно з офіційними даними в Одесі та околицях є понад 10 тисяч, необхідно обмежити у праві мати «навіть молитовний дім».

Хоча згідно зі ст. 35 цієї ж Конституції «Церква і релігійні організації в Україні відокремлені від держави», проте згаданою заявою Митрополит Агафангел чинить відвертий тиск на органи державної влади, що відповідають за виділення ділянки для будівництва храму УГКЦ, публічно поширюючи безвідповідальні вислови, що таке будівництво слід вважати «недоцільним і дуже небезпечним».

Нарешті, неприпустимими є твердження заяви про те, що «будівництво собору УГКЦ у православній Одесі викличе обурення і протест з боку духовенства та православних віруючих Одещини, створить в нашому мирному місті ситуацію міжрелігійного конфлікту, не буде сприяти зміцненню миру та суспільної злагоди в Одеському регіоні». Ці, а також інші недоброзичливі слова, якими просто рясніє згаданий документ, звучать як свідоме й зумисне підбурювання мешканців Одещини до міжконфесійної нетолерантності та є незавуальованою спробою «розпалювання релігійної ворожнечі», що суперечить духові й букві ст. 37 Конституції України.

Високодостойний Пане Президенте! Ми, єпископи Української Греко-Католицької Церкви з України та багатьох країн Європи, Північної й Південної Америки та Австралії, зібрані у Львові на нашому черговому Патріаршому Синоді, глибоко стурбовані такою заявою представництва УПЦ в Одесі і очікуємо Вашої авторитетної реакції на неї.

Із запевненням наших молитов

та висловами належної пошани

від імені Синоду Єпископів Української Греко-Католицької Церкви

+ ЛЮБОМИР

Присутні на Синоді:

1. Блаженніший Любомир (Гузар), Верховний Архиєпископ УГКЦ

2. Високопреосвященний Владика Іван (Мартиняк), Митрополит Перемишльсько-Варшавський

3. Високопреосвященний Владика Лаврентій (Гуцуляк), Митрополит Вінніпезький

4. Високопреосвященний Владика Степан (Сорока), Митрополит Філадельфійський

5. Високопреосвященний Владика Ігор (Возьняк), Архиєпископ Львівський

6. Преосвященний Владика Браєн (Байда), Єпарх Саскатунський

7. Преосвященний Владика Василь (Семенюк), Єпарх Тернопільсько-Зборівський

8. Преосвященний Владика Володимир (Війтишин), Єпарх Івано-Франківський

9. Преосвященний Владика Володимир (Ковбич), Єпарх Куритибський

10. Преосвященний Владика Володимир (Ющак), Єпарх Вроцлавсько-Ґданський

11. Преосвященний Владика Давид (Мотюк), Єпарх Едмонтонський

12. Преосвященний Владика Кен (Новаковський), Єпарх Нью-Вестмінстерський

13. Преосвященний Владика Микола (Сімкайло), Єпарх Коломийсько-Чернівецький

14. Преосвященний Владика Михайло (Колтун), Єпарх Сокальсько-Жовківський

15. Преосвященний Владика Павло (Хомницький), Єпарх Стемфордський

16. Преосвященний Владика Петро (Стасюк), Єпарх Мельборнський

17. Преосвященний Владика Степан (Хміляр),Єпарх Торонтонський

18. Преосвященний Владика Юліан (Вороновський), Єпарх Самбірсько-Дрогобицький

19. Преосвященний Владика Петро (Крик), Апостольський екзарх Німеччини та Скандинавії

20. Преосвященний Владика Василь (Івасюк), Екзарх Одесько-Кримський

21. Преосвященний Владика Йосафат (Говера), Екзарх Луцький

22. Преосвященний Владика Степан (Меньок), Екзарх Донецько-Харківський

23. Преосвященний Владика Михайло (Гринчишин), Апостольський екзарх Франції, Швейцарії та країн Бенілюксу

24. Преосвященний Владика Іван (Бура), Апостольський адміністратор Пармської єпархії

25. Преосвященний Владика Святослав (Шевчук), Апостольський адміністратор Аргентинської єпархії

26. Преосвященний Владика Тарас (Сеньків), Апостольський адміністратор Стрийської Єпархії

27. Преосвященний Владика Гліб (Лончина), Апостольський адміністратор Екзархату у Великобританії, Апостольський адміністратор для українців греко-католиків Ірландії

28. Преосвященний Владика Діонісій (Ляхович), Апостольський візитатор для українців греко-католиків в Італії та Іспанії

29. Преосвященний Владика Ярослав (Приріз), Єпископ-коад’ютор Самбірсько-Дрогобицької єпархії

30. Преосвященний Владика Богдан (Дзюрах), Єпископ Патріаршої курії УГКЦ, Секретар Синоду Єпископів УГКЦ

31. Преосвященний Владика Василь (Медвіт), Єпископ-помічник Донецько-Харківського екзархату

32. Преосвященний Владика Йосиф (Мілян), Єпископ-помічник Київської архиєпархії

33. Преосвященний Владика Даниїл (Козлинський), Єпископ-помічник Куритибської єпархії

34. Преосвященний Владика Мирон (Мазур), Єпископ-помічник Куритибської єпархії

35. Преосвященний Владика Василь (Лостен), Єпископ-емерит

36. Преосвященний Владика Іриней (Білик), Єпископ-емерит

37. Преосвященний Владика Софрон (Мудрий), Єпископ-емерит

Київ, Вих. Р-10/510

3 вересня 2010 року Божого

Источник: zaxid.net


Ключові слова: будівництво храму, строительство храма

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19
Владелец Крокус Сити Холл взял кредиты с сыном Эмином для спасения своего безнеса Миллиардер Араз Агаларов и его сын, известный певец Эмин
- 23.03.2024 22:44
Кто хозяин Крокус Сити Холла? Данные 2024 Крокус Сити - это крупный деловой и торговый комплекс в Москве, принадлежащий российскому бизнесмену и
- 23.03.2024 22:30
Сколько погибших в Крокус Сити Холл? В подмосковном концертном зале «Крокус Сити Холл»
- 23.03.2024 21:42
Что известно о террористах в Крокус Сити, кто они, кого задержали Что стало с теми террористами, атаковавшими Крокус: кого когда задержали, кто они?
- 23.03.2024 18:24
Що пишуть європейські ЗМІ та США про теракт в Крокус Сіті Хол Що західні ЗМІ пишуть про теракт у «Крокусі», кого і чому засуджують
- 23.03.2024 18:12
Теракт у Крокус Сіті Холлі: як це було всередині, розповіді очевидців Теракт у «Крокус Сіті Холлі»: як це було всередині, розповіді очевидців
- 23.03.2024 17:30
Біля берегів Індонезії стався сильний землетрус Біля берегів Індонезії стався землетрус магнітудою 5,3
- 23.03.2024 12:49
Почему террористы напали на Крокус Сити Холл в Москве, что это за место По сообщениям, нападавшие открыли огонь, за которым последовали взрывы и возгорание
- 22.03.2024 22:00

Всі новини