Сьогодні 100-річчя з дня народження матері Терези

- 26.08.2010 22:36
Сьогодні 100-річчя з дня народження матері Терези

Світ відзначає 100-річчя з дня народження матері Терези калькуттської - католицької подвижниці, засновниці Ордена Милосердя і лауреата Нобелівської премії миру, яка прославилася самовідданою служінням бідним і нужденним. Вона померла у віці 87 років.

Папа Римський Бенедикт XVI направив поздоровлення у штаб-квартиру Ордена Милосердя в Колькате (Калькутті). "Я впевнений, що цей рік буде для Церкви і всього світу приводом радісного подяки Богові за той безцінний дар, яким була мати Тереза, і якою вона продовжує бути через відданий і постійний працю своїх духовних дітей", - говориться в посланні, яке зачитав на урочистій месі в Калькутті архієпископ міста Лукас Сіркар. Богослужіння в штаб-квартирі ордена очолив кардинал Телесфор Топп, повідомляє Hindustan Times.

На месу на честь 100-річчя блаженної Терези прийшли всі, хто живе в Калькутті сестри Ордена Милосердя на чолі з сестрами Нірмалой, колишньої настоятелькою ордену, яка змінила на цій посаді саму матір Терезу, і Марією премій - нинішньої головою ордена. Як заявила одна з сестер, на богослужінні були присутні "представники всіх верств індійського суспільства, в тому числі жителі 19 будинків для бідних", якими управляє заснований матір'ю Терезою орден. На світанку 26 серпня двері "Материнського дому" - штаб-квартири ордена - були відкриті для всіх бажаючих, і віддати данину поваги матері Терезі прийшли тисячі бідних жителів Колькати.

Різні заходи на честь 100-річного ювілею матері Терези проводяться владою Калькутти і федеральною владою Індії. У країні відбуваються кінофестивалі, культурні заходи і виставки, присвячені знаменитій черниці. Міністерство залізничного транспорту країни організувало спеціальну "виставку на колесах" - поїзд, у трьох вагонах якого виставлені експонати, що розповідають про життя і подвиги матері Терези. "Материнський експрес" - так назвали цей пересувний музей - протягом шести місяців буде їздити по різних містах Індії.

Урочистості на честь матері Терези пройшли в Албанії та Македонії - двох країнах, що претендують на право називатися батьківщиною черниці.

Агнеса Гонджа Бояджіу - так звали подвижниці у миру - етнічна албанка, але народилася вона в Скоп'є - столиці сьогоднішньої Македонії, яка в 1910 році ще була частиною Османської імперії.

Незважаючи на те, що більшість албанців - мусульмани, матір Терезу в країні шанують, як національну героїню. Вулиці Тирани сьогодні прикрашені портретами черниці, спеціальні проектори показують кадри кінохроніки про неї на стінах будинків, виставка, присвячена ювілею, відкрилася в Національній бібліотеці Тирани, а месу на честь ювілею відвідав прем'єр-міністр країни, повідомляє Earth Times.

У Косові, більшість населення якого - албанці, були випущені марки з портретом Матері Терези.

Напередодні ювілею настоятелька Ордена Милосердя сестра Марія премії Далай інтерв'ю агентству Fides. За словами монахині, мати Тереза допомагала нужденним не для того, щоб звернути кого-то в християнство і католицизм. Хоча, бачачи справи милосердя матері Терези та її сестер, деякі індуїсти стали католиками, для черниці головним було не проповідувати, а "любити Ісуса і поширювати Його любов на всіх людей навколо", - говорить Марія Премії. "Вона хотіла, щоб всі люди знали і любили Ісуса, і була переконана, що кожна душа бажає порятунку в Ісусі, незалежно від того, чи усвідомлює це людина. Але звернення до віри - справа рук одного лише Бога, це не наше завдання. Тільки Бог може привести душу до віри. Своїм життям, своєю роботою і харизмою вона всіх, що оточували її, приводила до Бога. Вона не проповідувала, вона свідчила про віру самої своїм життям. І сьогодні багато людей розповідають мені, як вперше зустрілися з матір'ю Терезою. Їхня зустріч на терасі нашого Материнського будинку могла тривати всього п'ять хвилин, але ця зустріч змінювала все їхнє життя. Часто було достатньо однієї фрази, одного доброго слова. Багато хто з цих людей - індуїсти. Вони не перейшли в християнство після зустрічі з матір'ю Терезою, але вони почали по-новому дивитися на своє життя, будувати своє життя на основі любові та милосердя. Таких прикладів безліч ", - сказала сестра Марія.

Агнеса Гонджа Бояджіу народилася в сім'ї македонських албанців-католиків у 1910 році. У 18 років вона виїхала до Ірландії, де вступила в місіонерський орден Сестер Лорето. У 1929 році орден направив Агнеса до Індії, де два роки опісля вона принесла перші чернечі обіти, прийнявши ім'я Тереза на честь св. Терези з Ліз'є. Спочатку Тереза викладала в монастирській школі в Калькутті, але її все більше турбувала бідність, яку вона спостерігала кожен день на вулицях міста. У 1946 році Тереза зрозуміла, що її покликання - служити найбіднішим верствам населення. Залишивши монастир у 1948, вона змінила вбрання черниці на просте біле сарі з синьою смугою, прийняла індійське громадянство і поселилася в нетрях Калькутти. У 1950 черниця отримала від Ватикану дозвіл створити власну громаду, яка згодом стала Орденом Милосердя. До моменту смерті матері Терези у 1997 році орден нараховував понад 4000 сестер і управляв 610 місіями в 123 країнах. В одній тільки Калькутті Орден Милосердя містить 19 будинків, серед який лепрозорій, хоспіси для хворих на СНІД та іншими смертельними захворюваннями, притулки, школа для бездомних дітей.

За своє служіння бідним мати Тереза була нагороджена цілим рядом державних нагород Індії та інших країн, а в 1979 році їй була присуджена Нобелівська премія Миру.

Черниця померла в 1997-му, і, за рішенням Папи Івана Павла II незабаром почався процес її церковного прославлення. До лику блаженних Тереза Калькутська була зарахована в 2002 році.


Ключові слова: День народження Матері Терези

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Яким чином Флуконазол допомагає при усуненні грибкових інфекцій В аптеці ANC препарат доступний у кількох лікарських формах – капсулах, таблетках
- 24.04.2024 16:04
Практичні поради: як розкрутити Ютуб канал і залучити аудиторію Якщо у вас є аудиторія не лише на Ютуб, але й інших платформах, обов’язково використовуйте цей
- 23.04.2024 09:14
Рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48

Всі новини