ДАЇ Буковини посилює нагляд за рухом мототранспорту

- 18.08.2010 09:36
ДАЇ Буковини посилює нагляд за рухом мототранспорту

ДАІ ПОСИЛЮЄ НАГЛЯД ЗА РУХОМ ВОДІЇВ МОТОТРАНСПОРТУ!

З початку року на шляхах області зареєстровано 47 дорожньо-транспортних пригод за участю водіїв мототранспорту, в яких 6-ро людей загинули та 22 травмовано. Детальний аналіз цих трагедій свідчить, що основною причиною загибелі та каліцтва цієї категорії учасників дорожнього руху є нехтування елементарними правилами дорожнього руху. І, як результат, в кращому випадку – травми та каліцтво, в гіршому – смерть.
Лише з початку літа на автодорогах Буковини зафіксовано більше 23 автопригод за участю водіїв мотоциклів, мопедів, скутерів, більша частина з яких сталася саме з їх вини.
За статистикою, вік потерпілих мотоциклістів далеко не підлітковий, практично кожен другий – від 20-ти до 35-ти років. Хоча трапляються і виключення. Так, 16-го серпня цього року біля магазину «Домница» 80-річний дідусь керуючи моторолером марки «Піаджо» не впорався із керуванням та впав, внаслідок чого отримав тілесні ушкодження.
Однією з причин таких трагедій є перевищення швидкості руху. Сьогодні навіть на двигуні об’ємом до 50 кубічних сантиметрів скутера можуть розвивати швидкість до 100 кілометрів на годину. Перевищення швидкості руху помножується на відсутність навичок в керуванні. Як правило, водії мопедів, скутерів та мотоциклів порушують Правила дорожнього руху тому, що не вчили їх, вони не пройшли спеціальної підготовки, і не мають посвідчення водія відповідної категорії. До того ж і технічний стан більшості такої техніки не відповідає нормам, що в ряді випадків також є елементом небезпеки на дорозі для всіх учасників руху. Крім того, більшість скутеристів їздить без шоломів та інших елементів захисту. При цьому навіть невелика аварія чи незначне падіння призводить до тяжких наслідків. Нерідко, особливо в сільських районах, на одному такому скутері їдуть одночасно по двоє, троє людей, часто в нетверезому стані.
Так, 9-го серпня в селі Луківці, що на Вижниччині внаслідок падіння з моторолера була травмована 18-річна пасажирка, яку із переломом колінного суглобу доставлено до лікарні. Як з’ясувалось, винуватцем ДТП був 18-річний водій моторолера "Вайпер" без номерних знаків, який не впорався з керуванням та допустив падіння.
Враховуючи ситуацію, що склалася на дорогах області, Державтоінспекція Буковини в період з 16-го по 31-те серпня цього року проводить профілактичну операцію „Мотоцикліст”, основна мета якої – попередження та недопущення дорожньо-транспортних пригод за участю мототранспорту, виявлення та припинення порушень Правил дорожнього руху. Під час проведення профілактичних заходів особливу увагу працівники ДАІ приділятимуть саме нагляду за рухом водіїв мототранспорту. Перевірятимуть як технічний стан такого транспорту та відповідність необхідної комплектації (шоломів, звукових та світлових сигнальних пристроїв тощо) так і наявність необхідних документів: посвідчення водія на право керування, реєстраційних документів на мотоцикл.
ДАІ також стурбовано тим, що в аваріях за участю мототранспорту потерпають діти. З початку року травмовано 3-є неповнолітніх. Так, на автодорозі в селі Маршинці у квітні цього року в автопригоді потерпіла пасажирка моторолеру, 11-річна мешканка села Тарасівці, яку власна мати перевозила із порушенням дорожніх правил. Із чисельними травмами дівчинку було госпіталізовано до Новоселицької районної лікарні.
8-го червня на Сторожинеччині сталася трагедія. На одній з вулиць смт Красноїльськ 35-річний місцевий житель, керуючи мотоциклом "Хонда" допустив зіткнення з 11-річним велосипедистом. В наслідок ДТП хлопчик від отриманих тілесних ушкоджень помер на місці аварії.
Подібна автопригода сталася в селі Кам'янка Глибоцького району в липні цього року. 17-літній місцевий житель, керуючи моторолером "Хонда СК-150" без номерних знаків, здійснив наїзд на неповнолітнього велосипедиста, який несподівано виїхав з другорядної дороги на головну. В наслідок зіткнення 14-річного підлітка із струсом головного мозку та саднами обличчя доправлено до лікувального закладу.
Державтоінспекція УМВС України в Чернівецькій області звертається до водіїв мототранспорту: зробіть належні висновки, і пам’ятайте – дорога поважає дисциплінованих учасників дорожнього руху, а помилок не прощає ніколи.
А щоб не допустити біди, даємо декілька корисних порад мотолюбителям.
• На вулицях та автошляхах ви неодмінно приєднуєтесь до армії учасників
дорожнього руху і з цієї ж миті, звісно, набуваєте певних прав та обов’язків. Отже, перш за все, перед поїздкою на мотоциклі ретельно перевірте його технічний стан. Обов’язково надіньте захисний шолом, не забудьте взяти посвідчення водія та реєстраційні документи на мотоцикл, оскільки їзда без них заборонена.
• Під час руху необхідно бути вкрай уважним, чітко й заздалегідь подавати
сигнали маневрування. Сигнал – це не дрібниця, він попереджує інших водіїв про ваш намір здійснити поворот чи обгін.
• Обгін слід здійснювати лише за умов достатньої видимості та вільної
зустрічної смуги руху.
• На спусках і поворотах із обмеженою видимістю знижуйте швидкість і
тримайтеся правого краю проїжджої частини.
• Нерідко мотоциклісту доводиться їздити з пасажиром, а для цього
необхідно мати відповідні навички. Із пасажиром на мотоциклі складніше утримати рівновагу. Не випадково Правила дорожнього руху забороняють перевозити на мотоциклі чи моторолері людей, які сидять боком, дітей віком до 12 років на задньому сидінні мотоцикла, а також осіб у нетверезому стані.

О.Кіскіна, інспектор УДАІ УМВС

Джерело: Фото-В. Гольдштейн, для Платиновой Буковины


Ключові слова: мототранспорт 2010

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Яким чином Флуконазол допомагає при усуненні грибкових інфекцій В аптеці ANC препарат доступний у кількох лікарських формах – капсулах, таблетках
- 24.04.2024 16:04
Практичні поради: як розкрутити Ютуб канал і залучити аудиторію Якщо у вас є аудиторія не лише на Ютуб, але й інших платформах, обов’язково використовуйте цей
- 23.04.2024 09:14
Рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48

Всі новини