Як вберегтися від шахраїв? Поради

- 22.06.2011 10:45
Як вберегтися від шахраїв? Поради

Надмірна довірливість – наш перший ворог, який працює на руку шахраям. У багатьох випадках величезних утрат могло б не бути, якби сама жертва проявила хоча б трішки обережності. Коли Вашу домівку відвідує невідома особа і під будь-яким приводом просить пожертвувати кілька гривень, часто це буває звичайною вигадкою, добре продуманою історією, яка підкріплюється плачем дитини або демонстрацією фізичних вад.
Ксерокопії свідоцтва про народження, довідки про інвалідність, стихійне лихо, благодійні скриньки діють у такій ситуації досить дієво на звичайних громадян.
Запам'ятайте: пожертвування треба вносити там, де Ви цього самі хочете!
Не користуйтеся послугами незнайомців для вирішення соціальних чи фінансових проблем, або надання послуг. Ось приклад коли таким чином ошуканим опинився літній чоловік. На початку серпня до правоохоронців звернувся 81-річний житель міста Чернівці із заявою про те, що невідома особа, представившись працівником Пенсійного фонду, шахрайським шляхом, під приводом надання фінансової допомоги у вигляді ювілейних 500 євро та отримання здачі із них, заволоділа його грошима у сумі 2000 гривень.
При необхідності обміну іноземної валюти на національну звертайтесь тільки в спеціально призначені для цього пункти обміну валют.
24-річний житель села Хряцка Герцаївського району після обміну валюти в сумі 1000 євро на гривні у невідомого чоловіка на вулиці Університетській в місті Чернівці, виявив нестачу грошей в сумі 7600 гривень. Так само 60-річна чернівчанка після обміну 100 євро на гривні у невідомої особи виявила нестачу грошей в сумі 900 гривень.
Коли вам пропонують вигідні умови влаштування на роботу за кордоном, швидкий заробіток, значні відсотки під зайняті гроші, миттєвий виграш, завжди пам'ятайте: безкоштовний сир може бути тільки в мишоловці. Будьте обережні в тих випадках, коли незнайомець розповідає Вам, що його попросили ваші сусіди щось для них придбати і просить Вас оплатити послуги. На порозі квартири ніколи не підписуйте якихось документів, яку б гарну баєчку не розповідав би Вам незнайомець, не поспішайте оплачувати запропонований товар, добре подумайте, можливо, що він Вам не потрібен.
Так, днями 82-річна жителька села Молниця Герцаївського району звернулась в міліцію із заявою про те, що по місцю її проживання невідома жінка під приводом продажу ювелірних виробів заволоділа у неї грошима в сумі 2200 гривень.
Не грайте в азартні ігри, з іронією ставтеся до знайденого у поштовому ящику повідомлення про миттєвий виграш, або коли його розмістили на рекламній шпальті газети. Там, де мова заходить про оплату, вдумайтесь, чи вигідно це для вас, адже способи видурювання грошей найрізноманітніші.
42-річна чернівчанка звернулась до Шевченківського райвідділу міліції із заявою про те, що невідома особа, під приводом виграшу призу, шахрайським шляхом заволоділа кодами карток поповнення мобільного рахунку, завдавши їй матеріального збитку на суму 1510 гривень. Крім мобільного номеру телефону зловмисника, жінка більше нічого про нього не повідомила.
Чимало існує випадків, коли шахрайки, вибираючи в основному жінок та дівчат, так би мовити, ворожінням "знімають пороблене". Не даючи отямитись, розповідаючи про якесь велике горе, яке чекає їхню родину, вони ніби-то знімають чари злих сил за допомогою маніпуляцій з волоссям, голками, спаленим листком, хрестами, дзеркалами...
Не підготовлені до такої психологічної атаки потерпілі віддавали і несли з дому золоті речі, великі суми грошей. Єдиний порятунок – не довіряти незнайомим людям і не вступати з ними в будь-який контакт. Чимало шахрайств пов’язано з продажем дорогоцінних товарів. Так 45-річна жителька обласного центру звернулась по допомогу до правоохоронців заявивши, що 38-річна чернівчанка під приводом продажу своєї квартири, шахрайським шляхом заволоділа її грошима в сумі 50 тисяч доларів США, а квартиру продала іншій особі.
Не поспішайте, коли Вам пропонують, скажімо, автомашину за досить привабливими цінами. Наприкінці липня до співробітників міліції надійшла заява від чернівчанина, який повідомив, що в січні місяці житель Івано-Франківська під приводом продажу автомобіля «Ман» заволодів його грошима в сумі 150 тисяч гривень та не повертає . Не спокушайтеся на покупку авто за генеральним дорученням, адже в таких випадках вона не перевіряється щодо знаходження її в угоні.
У нотаріальних конторах з цього приводу вони також не перевіряються. Під час переоформлення в ДАІ у покупця можуть виникнути проблеми. Купуйте лише зняті з обліку в органах внутрішніх справ автомашини і оформляйте їх згідно з чинним законодавством.
Останнім часом поширилися шахрайські вчинки у сфері банківських послуг.
Так 41-річний житель села Витилівка Кіцманського району повідомив співробітників міліції про те, що у 2006 році невідома особа шахрайським шляхом оформила на його ім’я кредит в одному з банків, що знаходиться в Чернівцях та на даний час сума боргу становить майже 32 тисячі гривень.
За останній тиждень на території Чернівецької області вчинено 16 шахрайств, з них 3 незаконних заволодіння мобільним телефоном під приводом зателефонувати, 2 шахрайства вчинених у сфері незаконних валютних операцій, 2 шахрайства вчинені серед працівників банківських установ, 1 - у сфері банківських операцій, 1 вчинене під приводом надання фінансової допомоги, 1 - під приводом виграшу призу і 6 шахрайських вчинків у сфері інших фінансових відносин.

Джерело: СЗГ УМВС України в Чернівецькій області


Ключові слова: поради выд шахраїв

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Яким чином Флуконазол допомагає при усуненні грибкових інфекцій В аптеці ANC препарат доступний у кількох лікарських формах – капсулах, таблетках
- 24.04.2024 16:04
Практичні поради: як розкрутити Ютуб канал і залучити аудиторію Якщо у вас є аудиторія не лише на Ютуб, але й інших платформах, обов’язково використовуйте цей
- 23.04.2024 09:14
Рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48

Всі новини