Як засипати, спати та висипатися у спеку? Поради

- 07.08.2010 15:40
Як засипати, спати та висипатися у спеку? Поради

Спека панує- жарко і вдень, і вночі. Нормально заснути в розігрітій квартирі, без кондиціонера практично неможливо. Що робити? Пропонуємо вашій увазі декілька порад і народних мудростей.

Чому в спеку так погано спиться?

Наша природа така, що, коли організм «відключається» від режиму неспання і готується відійти до сну, температура тіла природним чином падає майже на цілий градус. Тому найбільш оптимальною для засинання вважається прохолодна середовище, а в спеку, навпаки, заснути так важко. Чим вище температура навколишнього середовища, тим повільніше остигає наш організм - тим більше часу, відповідно, йому потрібно, щоб поринути в сон.

Що робити вдень?

Як вже було згадано, будь-які приміщення за день сильно нагріваються і встигають охолонути тільки до ранку. Якщо ви хочете заснути все-таки раніше, ніж перші промені сонця з'являться над горизонтом, не давайте своїй спальні нагрітися. Повісьте туди щільні нічні штори або жалюзі.

Ще краще - забезпечити вікна спеціальною плівкою або навіть щільним білим папером. Вони будуть відбивати світло, а разом з ним і теплову енергію.

Що робити вночі?

Найпростіше рішення - ширше відкрити всі вікна і включити вентилятор. І хоча повітря він фактично не остуджує, хоча б відчуття прохолоди від легкого вітерцю вам забезпечено. Крім того, вентилятор створює циркуляцію повітряних мас: гарячий, нагревшійся за день повітря буде виходити через відкрите вікно, а на зміну йому прийде прохолодний, вуличний.

Але врахуйте: при включеному вентиляторі відкривати вікна обов'язково! Інакше пропелер зіграє з вами злий жарт, і просто буде ганяти гаряче повітря по квартирі. Більше того: працюючий моторчик приладу хоч і несильно, але буде грітися і, відповідно, нагрівати все навколо себе.

Що постелити на ліжко?

Постільна білизна також може стати вашим союзником в боротьбі з безсонням. Вибирайте легкі дихаючі тканини, з поверхні яких швидко випаровується волога. І ніякої синтетики: вона порушує природний теплообмін тіла з навколишнім середовищем і на ліжку спрацює як фольга при приготуванні їжі в духовці. Ви буквально засмажили, та ще й прокинетеся на сирих простирадлах.

Найкращим варіантом для комфортного сну вважається шовк; ця міцна приємна тканина може увібрати вологи до 30% від власної ваги, а на дотик при цьому залишиться сухою. Але врахуйте: такий спальний комплект обійдеться досить недешево. Якщо хочете укластися в скромний бюджет, вибирайте льон, який також регулює тепловіддачу, добре дихає і дуже швидко висихає. А найдешевше «літній» білизна - бавовняне. Мінус його в тому, що воно легко жовтіє, стирається і прослужить вам відносно недовго.

Як правильно спати?

Як би не набридла нам спека, не варто звинувачувати її у всіх гріхах. Насправді не одна вона є причиною того, що влітку нам так погано спиться. У цей сезон світловий день значно подовжується, темніти починає тільки близько одинадцятої, а адже для нашого організму вкрай важливо, щоб на момент засипання навколо було темно. Будь-який яскраве світло загальмовує в мозку вироблення так званого гормону сну мелатоніну, а значить є підсвідомим сигналом того, що спати ще не пора. До того ж, як показали експерименти англійських лікарів, яскраве освітлення взагалі підвищує мозкову активність, знімає сонливість і додає енергії та бадьорості.

Загалом, Затемните свою спальню, як тільки можете. А ще краще, постарайтеся не дивитися на будь-який яскраве світло за півгодини-годину до відходу до сну. Задерніте  вікна, використовуйте не надто потужні електричні лампи і по можливості не дивіться телевізор (не працюйте за комп'ютером).

Ще одне правило - не займатися перед сном фізкультурою. Будь то присідання, біг по сходах або навіть ручне прання - будь-яка інтенсивна фізична активність підвищує температуру нашого тіла, а, як ми пам'ятаємо, щоб заснути, організму потрібно охолонути. Так що краще прийміть прохолодний душ і допоможіть таким чином свого тіла наблизитися до оптимальної для сну температурі. А фізкультуру залиште на ранок - отримаєте більше користі у всіх відносинах.

Що не можна пити і їсти?

Інтенсивна робота шлунка також сприяє підвищенню температури тіла. Тому увечері краще не їсти продуктів, які довго перетравлюються - м'яса, твердих овочів, жирної і смаженої їжі. Від алкоголю краще зовсім відмовитися: всупереч поширеній думці, він не заспокоює, а дратує нервову систему, заважаючи вам нормально заснути.

Що стосується інших напоїв, природно, треба обмежити споживання кофеїну. Остання доза цього стимулятора повинна надходити у ваш організм не пізніше полудня. І пам'ятайте: він міститься далеко не тільки в каві і чаї; шоколад, кола, спортивні коктейлі та багато видів солодкої газованої води також навантажені їм під зав'язку. Якщо раптом увечері вам захочеться випити чогось холодного, зупиніть свій вибір на просте мінералці.


Ключові слова: спека та сон, как заснуть в жару?

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Яким чином Флуконазол допомагає при усуненні грибкових інфекцій В аптеці ANC препарат доступний у кількох лікарських формах – капсулах, таблетках
- 24.04.2024 16:04
Практичні поради: як розкрутити Ютуб канал і залучити аудиторію Якщо у вас є аудиторія не лише на Ютуб, але й інших платформах, обов’язково використовуйте цей
- 23.04.2024 09:14
Рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48

Всі новини