Найпоширеніші помилки платників податків в Чернівцях

- 28.12.2015 10:28
Найпоширеніші помилки платників податків в Чернівцях

Несвоєчасна сплата – найбільш поширене порушення

У рейтингу найтиповіших помилок чернівецьких платників перше місце посідає несвоєчасна сплата податку. Причиною цього порушення, як правило, є буковинська звичка залишати все на останній день, сплачувати податок у перший робочий день після вихідного, якщо граничний термін припадає на вихідний. Також необхідно врахувати режим банківського розрахункового дня, при якому сплачений у вечірній час податок зараховується на рахунки казначейства наступного дня.

Крім того, бувають випадки, коли платники потрапляють до лав боржників випадково, - або перераховують кошти не на ті рахунки, або не вказують (вказують неправильно) реєстраційний номер облікової картки, іноді й з вини банку. Трапляється, що одне «загублене» платіжне доручення стає причиною недоплат, що тягнеться із місяця у місяць. Таким підприємцям варто взяти собі за правило час від часу звірятись щодо стану розрахунків до бюджету. Це можна зробити у Центрі обслуговування платників за адресою: м. Чернівці, вул. Героїв Майдану, 200-А.

Цьогоріч ДПІ у м. Чернівцях було притягнуто до відповідальності за несвоєчасну сплату більше 8 тисяч платників. Загальна сума нарахованих штрафних санкцій понад 8 млн. грн.

Відповідальність установлена п.122.1 Податкового кодексу України і становить 50% ставки - для платників єдиного податку та п. 126.1 ПКУ – 10% при затримці до 30 календарних днів та 20% - більше 30 календарних днів – для решти узгоджених зобов’язань. За несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску накладається штраф у розмірі 20% своєчасно не сплачених сум (п. 2 частини одинадцятої ст. 25 Закону №2464).

«Головне сплатити, - відзвітувати встигнемо» - хибна думка

Друга за частотою повторення помилка – переконання, що податкову звітність можна подати будь-коли, або у разі відсутності результатів діяльності (відсутність доходів і витрат) платники можуть не надавати податкової звітності. Сьогодні у податковому законодавстві не існує норми, що дозволяє ігнорувати податкову звітність, або граничні терміни її подання.

Упродовж цього року близько 600 бізнесменів обласного центру було притягнуто до відповідальності за несвоєчасне подання звітності.

Відповідальність: за неподання або несвоєчасне подання податкової звітності передбачено п.120.1 ст.120 ПКУ у вигляді штрафних (фінансових) санкцій, а саме: в розмірі 170 гривень, за кожне неподання (несвоєчасне подання) декларації (розрахунку) зазначені в одному акті; в розмірі 1020 гривень при повторному порушенні.

За неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звітності з ЄСВ застосовується штраф у розмірі 170 грн.; в розмірі 1020 гривень при повторному порушенні (штрафні санкції застосовуються з 01.01.2015р. відповідно до Закону України від 28.12.2014 року  № 77-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці»).

Державна податкова інспекція у м. Чернівцях закликає підприємців бути уважними та відповідальними до сплати податків та подання звітності.

Сектор комунікацій ДПІ у м. Чернівцях


Ключові слова: платники податків в Чернівцях, податкова чернівці

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Практичні поради: як розкрутити Ютуб канал і залучити аудиторію Якщо у вас є аудиторія не лише на Ютуб, але й інших платформах, обов’язково використовуйте цей
- 23.04.2024 09:14
Рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48
Влада України відкинула причетність до теракту в Крокус Сіті Холл МЗС України назвало звинувачення у причетності Києва до теракту
- 27.03.2024 13:03

Всі новини