Які 12 страв мають бути присутні на Різдво?

- 04.01.2012 15:28
Які 12 страв мають бути присутні на Різдво?

Трапеза на Свят-вечір - не тільки святкова вечеря напередодні Різдва Христового. 12 пісних страв, які традиційно належить готувати на вечерю - це повний комплекс вітамінів і мінералів. Тому прислухаємося до настанов предків і приготуємо напередодні Різдва саме пісну вечерю. Українська кухня пропонує безліч смачних страв, приготованих без м'яса. Наведемо тут рецепти 12 пісних страв, які можуть прикрасити Різдвяний стіл.

Вечір напередодні Різдва - останній вечір Різдвяного посту. Віруючі в день перед Різдвом нічого не їли до самого вечора - поки на небі не з'являлася перша зірка. Тому що саме в цей час, як говорить Біблія, і народився Ісус Христос. Лише після появи зорі, несучої благу звістку, приступали до святкової трапези. І хоча складалася вона з пісних страв, називалася багатою вечерею, тому що на столі було 12 страв. Кожне з цих страв, дарма що пісне, є багатим джерелом вітамінів і мінеральних речовин, які не тільки підтримують імунітет, але і примножують сили і здоров'я. Ось ці страви.

Кутя

Одне з головних різдвяних страв - господиня різдвяної трапези. Готують кутю на Різдво і Хрещення (у деяких районах України і на Новий рік). З куті починали багату поживу і Різдвяне застілля наступного дня. Після Свят-вечора кутю залишали на ніч на столі - щоб душі померлих предків теж спробували частування.

Основа куті - пшениця, ячмінь або рис. Заправляють злаки тертим маком, горіхами, медом та узваром.

Наша кутя виготовлена на основі проращенной пшениці. В ній міститься комплекс вітамінів В і білок (під час посту організм недоотримує білки тваринного походження, тому їх слід компенсувати дефіцит рослинними білками). Заправляємо кутю товченими горіхами, курагою, родзинками і медом. Ці продукти багаті на бета-каротин, вітаміни (В, С, Е, К, РР та інші мікроелементи (калій, магній, кальцій, залізо, марганець).

Узвар

Узвар на Різдво традиційно готували до куті. Якщо кутя - господиня різдвяної трапези, то узвар - господар.

Власне, узвар (компот з сухофруктів) раніше був одним з найпоширеніших традиційних напоїв. Але якщо влітку його готували із свіжих ягід, то восени, взимку та навесні - з сушених (вишні, яблука, груші, абрикоси та ін.).

У різдвяному узварі теж є сушені яблука, груші, сливи, а також ягоди глоду і урюк (сушені абрикоси з кісточкою). У сушених фруктах і ягодах зберігаються вітаміни, дефіцит яких ми особливо починаємо відчувати взимку (адже не дарма узвар був постійним напоєм під час Великого православного посту, коли вітамінів особливо мало). Напій багатий вітамінами А, В,С, в ньому є кальцій, залізо, фосфор, калій та інші корисні речовини.

Крім того, узвар регулює роботу шлунку і кишечника, а також позитивно впливає на роботу судин. На роботі серця добре позначаються мінерали, що містяться в урюку і гліду.

Вінегрет

Традиційно вінегрет готується з варених (картопля, буряк, морква, квасоля), сирих (цибуля і петрушка) і маринованих або солоних (огірки) овочів. У такому наборі є все мінеральні речовини та вітаміни, необхідні людині: З, В, РР, Е, К, бета-каротин, калій, залізо. 

Овочі для салату нарізаємо кубиками, а заправляємо вінегрет як звичайно - рослинним маслом. Воно допомагає краще засвоюватиметься бета-каротину, якими багата морква, і є основним джерелом вітаміну Е.

Вареники з картоплею

Тісто для вареників готуємо з пшеничного борошна грубого помолу. Вона багата на вітаміни В і Е і краще засвоюється організмом, ніж борошно вищого ґатунку. Крім того, в борошні грубого помолу міститься пектин і клітковина. Образно кажучи, таке борошно - мітла для кишечника.

Начинка для вареників - зварену картоплю в мундирі. Саме в неочищеному картоплі під шкіркою зберігаються корисності, зокрема, шар калію, який ми зазвичай при чищенні сирої картоплі зрізуємо. У картопля додаємо смажені гриби і цибулю.

Овочеве рагу

Для овочевого рагу беремо пастернак, моркву, селеру, цибулю.

Пастернак - ліки для кишечника. Завдяки вмісту в цьому овочі вітамінами і мінералами пастернак в давнину вважався одним з кращих коренеплодів для людини. Селера - добра для судин і живлення крові, допомагає позбавитися від газів і покращує колір обличчя. За бажанням в рагу можна додати сушені гриби. 

Капусняк

Оскільки вечір напередодні Різдва ще пісний, то капусняк готуємо не на м'ясній юшці, а на воді.

Для капустняка беремо квашену або сиру капусту. Вона допомагає очистити кишечник і є профілактикою від закрепів.

Готуємо капусняк із пшоном. Пшоно, до речі, необхідно для гладкої шкіри і красивих волосся; воно містить вітаміни А, В, С. Замість картоплі в капусняк кладемо пастернак - щоб зменшити споживання крохмалю, якими багата картопля. Моркву натерти на терці і разом з нарізаним кубиками цибулею обсмажуємо в олії.

Голубці

Зважаючи на те, що ще пост, голубці готуємо не з м'ясом, а з грибами та пшоном. У них додаємо тушковані моркву і цибулю. Далі готуємо як звичайно.

Про корисні властивості інгредієнтів, з яких готуємо голубці, можна говорити багато.

Смажена риба

Рибу беремо чисто слов'янську - короп. Смажимо на соняшниковій олії - без борошна і без кляру. Велику рибу ріжемо на шматки.

Риба особливо корисна тому, що в ній міститься багато фосфору, який бере активну участь в обміні речовин.

Асорті з солінь

Для асорті беремо квашені овочі (капуста і помідори) і заморожену журавлину. Завдяки ягодам журавлини, квашена капуста залишається хрусткою. Журавлина і капуста доповнюють один одного - в поєднанні виходить хороший набір вітамінів і мікроелементів (вітамін С, залізо, кальцій, білок і інші корисні речовини).

Салат із червонокачанної капусти і ячменю

Червонокачанна капуста містить велику кількість (набагато більше, ніж білокачанна) вітаміну К, цинку, а вітаміну С в ній в 10 разів більше, ніж у лимоні. Проращенный ячмінь багатий на вітаміни В, Е і білком. Прикрасити салат можна замороженої вишнею - вона важлива для кровотворення, особливо взимку.

Болгарське лечо

Болгарське лечо було приготовано влітку. Для цього перець та помідори пекли в духовці. Потім з них знімалася шкірка, овочі бризкали рослинним маслом, додавався оцет (можна лимонний сік) і пропущений через землянку часник. Овочі розкладалися по банкам і закривалися.

Оскільки запечені овочі взимку - свого роду розкіш, так і вітамінів в "пластмасових" помідорах і перці дуже мало, то цей консервований салат - оптимальне рішення.

Оселедець маринований

На 250г води додати 2 лаврові листки, 1,5 ст.л. оцту, 4 горошини чорного і духмяного перцю. Це все закип'ятити.

Нарізати шматками очищену і помиту рибу. Цибулю нарізати кільцями. Засипати в літрову банку: один шар риби, один - цибулі і т.д. Потім залити охолодженим маринадом. Через день рибу можна подавати на стіл, заправивши соняшниковою олією з нарізаною цибулею.

Ну що ж, за такий стіл і гостей посадити не соромно. Смачного Різдва! 


Ключові слова: різдвяна вечеря, стіл у Свят-вечір, 12 страв на Різдво, різдвяний піст

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19
Владелец Крокус Сити Холл взял кредиты с сыном Эмином для спасения своего безнеса Миллиардер Араз Агаларов и его сын, известный певец Эмин
- 23.03.2024 22:44
Кто хозяин Крокус Сити Холла? Данные 2024 Крокус Сити - это крупный деловой и торговый комплекс в Москве, принадлежащий российскому бизнесмену и
- 23.03.2024 22:30
Сколько погибших в Крокус Сити Холл? В подмосковном концертном зале «Крокус Сити Холл»
- 23.03.2024 21:42
Что известно о террористах в Крокус Сити, кто они, кого задержали Что стало с теми террористами, атаковавшими Крокус: кого когда задержали, кто они?
- 23.03.2024 18:24
Що пишуть європейські ЗМІ та США про теракт в Крокус Сіті Хол Що західні ЗМІ пишуть про теракт у «Крокусі», кого і чому засуджують
- 23.03.2024 18:12
Теракт у Крокус Сіті Холлі: як це було всередині, розповіді очевидців Теракт у «Крокус Сіті Холлі»: як це було всередині, розповіді очевидців
- 23.03.2024 17:30
Біля берегів Індонезії стався сильний землетрус Біля берегів Індонезії стався землетрус магнітудою 5,3
- 23.03.2024 12:49
Почему террористы напали на Крокус Сити Холл в Москве, что это за место По сообщениям, нападавшие открыли огонь, за которым последовали взрывы и возгорание
- 22.03.2024 22:00

Всі новини