Відносини Росії і США на межі кризи

- 22.07.2011 14:20
Відносини Росії і США на межі кризи

Відносини Росії і США перебувають на межі нової серйозної кризи через Грузію. До такого висновку приходить видання The Washington Times, аналізуючи вирок, винесений грузинським судом російському майору Євгену Борисову, обвинуваченого в організації серії терактів, у тому числі інциденту біля посольства США в Тбілісі 22 вересня минулого року, повідомляє NEWSru.com.

28 червня Тбіліський міський суд засудив Борисова і ще кількох людей до 30 років в'язниці. Вирок був винесений заочно, оскільки фігуранти справи ховаються від грузинського правосуддя на території Абхазії.

"Якщо висунуті Грузією звинувачення правда, це означає, що підрозділ російських збройних сил брали участь у підготовці смертельного удару по території США за три місяці до того, як американський Сенат ратифікував новий договір про скорочення стратегічних озброєнь, розрекламований як головний пункт політики Обами "перезавантаження" відносин з Москвою", - пише у зв'язку з цим The Washington Times.

Сенатор-республіканець Марк Кірк у зв'язку з цим заявив, що мова йде про "виключно конкретних і докладних звинувачення". "Грунтуючись на цій інформації, Конгресу слід розглянути версію про організованою Росією атаці проти посольства США і його персоналу", - вважає Кірк.

Якщо ж звинувачення Грузії відносно російського військового отримають підтвердження, це буде "найбільш серйозну кризу в російсько-американських відносинах з часів холодної війни", цитує висновки американського видання InoPressa.

The Washington Times також наводить подробиці розслідування, які розповів журналістам керівник інформаційно-аналітичного департаменту МВС Грузії Шота Утіашвілі. За його словами, вийти на Борисова вдалося за телефонним номером, що надходили дзвінки після кожного вибуху. Це виявився "абхазька номер, що належить етнічною грузину по імені Мухран Цхадая, який працює на ГРУ". Щоразу після дзвінка диверсанта Цхадая зв'язувався з помічником Борисова.

Крім того представник МВС Грузії повідомив, що в червні їм вдалося знайти кілька бомб - всі вони мають спільне походження. "Це гексогеновая вибухівка, часто закладена в пакет з-під соку або цукеркову коробку. Бомба, знайдена нами на залізничному мосту (в Поті), була тією ж конструкції, що і перед посольством США у вересні", - сказав представник Грузії.

За словами Утіашвілі: "бомба на залізничному мосту так і не вибухнула", хоча заклав її диверсант повідомив своїм "кураторам в ГРУ" зворотне. "Росіяни хотіли перевірити інформацію... тому помічник Борисова подзвонив у наглядову місію Європейського союзу в Грузії і запропонував допомогти з постраждалими після вибуху на залізниці, якого так і не відбулося. Про це розповіли в місії Європейського союзу", - стверджує грузинський чиновник.

За словами Утіашвілі, співробітники Держдепу США і Пентагону вже повідомлено про проміжні результати розслідування. Однак у Держдепі коментувати заяви грузинського чиновника відмовилися. У свою чергу представник російського посольства у Вашингтоні Євген Хорішко назвав їх "абсолютно помилковими і необґрунтованими".

Нагадаємо, у 2010 році в Грузії сталася серія вибухів, зокрема, 22 вересня поряд з посольством США в Тбілісі, 2 жовтня на залізничному мосту Чаладиди в Хобском районі, 21 жовтня на Тбіліському залізничному вокзалі та 28 листопада на околиці грузинської столиці в районі Мухиани. Крім того, 28 листопада був здійснений теракт перед центральним офісом опозиційної Лейбористської партії, жертвою якого стала випадкова перехожа.

За підозрою в тероризмі в республіці були затримані дев'ять людей. МВС Грузії заявило, що за організацією серії терактів стоїть російський військовослужбовець Євген Борисов. У березні Борисов був оголошений у міжнародний розшук. Незадовго до цього грузинська опозиція звинуватила в організації вибухів місцеву владу.


Ключові слова: відносини США та Росії, Грузія, висунуті Грузією звинувачення

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

ецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48
Влада України відкинула причетність до теракту в Крокус Сіті Холл МЗС України назвало звинувачення у причетності Києва до теракту
- 27.03.2024 13:03
Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19

Всі новини