Сорос знає, як врятувати євро

- 12.07.2011 13:53
Сорос знає, як врятувати євро

"Коренем кризи євро" є те, що в ЄС відсутній єдиний міністерство фінансів і кожна країна союзу змушена самостійно підтримувати стабільність своїх фінансових інститутів. Про це в своїй статті написав американський фінансист Джордж Сорос.

"Євро виявився неповноцінною валютою: у нього був єдиний центробанк, але не було єдиного міністерства фінансів. Його творці чудово знали про цей недолік, але вірили, що в разі необхідності їм вдасться мобілізувати політичну волю для наступного кроку. Але цього не відбулося, тому що в євро виявилися інші недоліки, про які його творці не підозрювали", - пише Сорос.

На його думку, "батьки" євро занадто покладалися на здатності окремих держав до самоконтролю.

Також Сорос вважає, що возз'єднання Німеччини ліквідував основну рушійну силу об'єднання, а фінансова криза запустив процес розпаду.

"Після краху Lehman Brothers владі потрібно було гарантувати, що жоден системообразующий фінансовий інститут більше не впаде. В той же час канцлер Німеччини Ангела Меркель наполягала, що загальних гарантій ЄС бути не повинно, кожна країна повинна сама піклуватися про власних інститутах. Це корінь нинішньої кризи євро", - упевнений Сорос.

Фінансист підкреслив, що Європа стала двошаровою -- країни-боржники втопились, а профіцитні продовжували рватися вперед. Як найбільший кредитор Німеччина диктувала умови допомоги, які виявилися каральними, так як все більше підштовхували боржників до неплатоспроможності.

"Німеччина виграла від кризи євро, оскільки обмінний курс валюти знизився, зробивши економіку країни ще більш конкурентоспроможною", - пише Сорос.

Фінансист також відзначає поглиблення прірви між двома шарами" Європи і стверджує, що Греція рухається до некерованої дефолту і (або) девальвації з наслідками, які не можна прорахувати.

"Щоб звернути назад цей уявний незворотнім процес, Греції і єврозоні необхідний план"Б". Дефолт Греції, може бути, і неминучий, але він не повинен бути безконтрольним. І хоча якась ланцюгова реакція неминуча(що б не сталося з Грецією, то ж, швидше за все, спіткає та Португалію і, можливо, Ірландії), захистити решту єврозони необхідно. Це означає її посилення, яке, можливо, потребують більш широкого використання євробондів і введення якоїсь загальноєвропейської схеми гарантування вкладів",- стверджує фінансист.

"Європейської еліти необхідно повернутися до принципів, на яких створювався союз, визнавши, що наше розуміння реальності недосконало, наші уявлення упереджені, а інститути дефектны", - резюмував Сорос.


Ключові слова: Джордж Сорос, як врятувати євро від падіння, криза євро, європейська валюта

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Практичні поради: як розкрутити Ютуб канал і залучити аудиторію Якщо у вас є аудиторія не лише на Ютуб, але й інших платформах, обов’язково використовуйте цей
- 23.04.2024 09:14
Рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48
Влада України відкинула причетність до теракту в Крокус Сіті Холл МЗС України назвало звинувачення у причетності Києва до теракту
- 27.03.2024 13:03

Всі новини