Прогноз цін на нерухомість осінь 2021

- 14.08.2021 14:46
Прогноз цін на нерухомість осінь 2021

Зростання або стагнація: що буде з цінами на новобудови в Україні. Фахівці по нерухомості агенстава нерухомості Lex-Group розповіли, чому житло на первинному ринку продовжує дорожчати і як зміниться вартість осені 2021 року та взимку 2022 року

Нестабільний курс гривні багато років, зниження ставок по іпотеці і падіння прибутковості банківських вкладів створили ажіотаж на ринку нерухомості в Україні загалом та у місті Киїі . В результаті небувалого попиту ціни на житло виросли до рекордного рівня. 

Аналітики і девелопери розповіли, чому зниження цін на столичні квартири в новобудовах найближчим часом чекати не варто.

Пільгова іпотека

До кінця першого кварталу 2021 року середня вартість квартир на первинному ринку в Києві зросла (у порівнянні з аналогічним періодом минулого року) на 20%. За квартал, за словами фахівців, ціна збільшилася на 11%.

Динаміка цін на новобудови за підсумками першого кварталу 2021 року

Головним стимулом зростання цін на житло стали низькі іпотечні ставки та відсутність у населення інших вариантів для вкладання коштів. Адже, банківські вклади стали зовсім не цікаві простим громадянам.

Пільгова іпотека під 5-7% річних була запущена у 2021 році в розпал пандемії як антикризовий захід.

За рахунок більш низької ставки повинна була вирости доступність житла, але, на думку багатьох експертів, цього не сталося, так як попит зріс і забудовники і девелопери стали інтенсивно підвищувати вартість на квартири в своїх об'єктах.

До кінця 2021 року пільгова іпотека залишиться ключовим фактором, який буде впливати на попит і ціни, вважає головаріелтор  Ірина Моховичко. За її словами, після 1 вересня існуючий сьогодні ажіотажний попит на новобудови тимчасово спаде, так як ті, хто прагне купити квартиру за програмою пільгової іпотеки або для дітей, які посткпають на навчання, поспішають це зробити зараз, до передбачуваної дати її завершення.

Ціни на новобудови, в свою чергу, будуть залежати від попиту. При їснуючиї умовах на ринку, вартість квадратного метра буде зростати до кінця року. А ось при помітному падінні попиту не виключена корекція цін. Однак зміни торкнуться нових проектів, які можуть виходити за нижчою ціною на старті. Ті квартири, які вже є в пропозиціях, швидше за все, дешевшати не будуть  - прогнозує Ірина.

За підсумками травня-червня аналітики прогнозують нові рекорди за кількістю укладених договорів пайової участі, а в другому півріччі 2021 року очікують зниження попиту. Аналітики вважають, що різке зниження цін малоймовірним, коли попит знижуватиметься поступово,  очікується стагнація середніх цін на поточному рівні, окремі найбільш вдалі проекти будуть показувати зростання за рахунок стадії будівельної готовності.

Будматеріали

Як і раніше підвищується собівартість будівництва через подорожчання будівельних матеріалів, стверджують аналітики. Тільки арматура з квітня по травень подорожчала на 22-28%. Дорожчають метал, утеплювачі, деревина. В цілому триває підвищення цін на всі види послуг, паливо і матеріали. Все це створює передумови до збереження вартості квадратного метра на високому рівні.

Ще однією передумовою до зростання вартості новобудов стало збільшення вартості землі в Києві - за рік вона зросла приблизно на 15-20%. Це, за її словами, обумовлено високим попитом і гарною маржинальністю проектів. «Зростання цін на землю, локдауни, подорожчання будматеріалів від 15% до 30% змусило девелоперів вносити коригування в проектні бюджети. Всі ці витрати довелося покривати за рахунок зростання вартості квадратного метра - плюс 5-7%.

В 2021 головним фактором залишається розмір облікової ставки, як і в допандеміческій період. Зараз вона залишається все ще мінімальної. За її словами, при прогнозованому зростанні в другій половині року знову зростуть видатки з проектного фінансування, що буде компенсуватися, знову ж таки, за рахунок зростання вартості.

Ще одна причина подорожчання квартир в житлових комплексах. «Однак Мінбуд планує наростити обсяги будівництва за рахунок організованого завезення трудових мігрантів на будмайданчики. Законопроект, який спрощує в'їзд в Росію іноземних робітників, вже внесений в уряд », - уточнив Марчинський. Він підкреслив, що нестача робочої сили буде стимулювати зростання цін на новобудови, поки не впаде попит.

Ціни на новобудови стабілізуються

В останній рік на ціни впливає кілька факторів - подорожчання будматеріалів і земельних ділянок, високий попит при обмеженій пропозиції. 

Можливо, для когось із забудовників це стане додатковим приводом скорегувати цінник. Зараз квартири у більшості столичних гравців виводяться в продаж невеликими порціями для максимально гнучкої цінової політики. Починаючи з другого півріччя, за нашими прогнозами, попит дещо скоректується, а ціни на новобудови стабілізуються.

Ми спостерігаємо ідеальний шторм

Зараз на ринку ми спостерігаємо «ідеальний шторм». Перша передумова для зростання цін - критичне зниження ставки по банківських депозитах. Клієнти банків масово зняли гроші з звичних депозитів, які раніше приносили дохід в 6-8% річних. На руках утворився рекордно великий обсяг готівки. Перше, про що в такому випадку замислюється українська людина, - це нерухомість.

Грошей на руках багато, вони знецінюються, але їх ще можна збільшити кредитом. Попит кинувся в нерухомість, ціни почали рости. Люди бачать це і починають вкладати кошти в нерухомість ще активніше. Так система розігнала сама себе. Наведу як приклад тюльпанову лихоманку в Голландії. Рано чи пізно все неминуче усвідомлюють, що ринок перегрітий. Жодне ралі не триває вічно. І все ралі закінчуються однаково.

Зростання цін буде помірним.

На зростання цін на новобудови будуть впливати ті ж фактори, що і в минулому році: зменшується обсяг виведення нових проектів на ринок, зниження прибутковості вкладів. і висока волатильність на фондових ринках, яка призведе до подорожчання будівельних матеріалів. Також не останнім чинником є ​​все ще високий попит на покупку житла з боку населення, незважаючи на відчутне падіння доходів.

Справа вся в тому, що люди в Україні вважають нерухомість найнадійнішим вкладенням, і тому вони продовжать купувати квадратні метри, що , безсумнівно, буде впливати на зростання їх вартості. Щодо прогнозів ми вважаємо, що зростання цін буде помірним, якихось сплесків, як, наприклад, в минулому році, очікувати не варто.

Є передумови для зростання цін на новобудови

На даний момент ще є передумови для зростання цін на новобудови, пов'язані з майбутньою скасуванням державної підтримки іпотеки. Однак, цей ресурс обмежений в часі до 1 липня і, фактично, вже відіграний. Тому в найближчі кілька місяців ринок столичного регіону, швидше за все, буде стабільний. При цьому не виключений невелике зростання цін по окремих проектах, пов'язаний з дефіцитом ліквідного пропозиції.

Така «перепочинок» може тривати 2-3 місяці, і вже до осені ми побачимо повернення попиту, обумовленого сезонністю і відсутністю інших інвестиційних інструментів, порівнянних з нерухомістю за поєднанням надійності та прибутковості. Таким чином, в цьому році ринок нерухомості повинен бути вдалим для інвестицій і може забезпечити дохід інвесторам 15-20% річних.

Подальший розвиток ситуації на ринку може відбутися за трьома сценаріями: помірного, позитивному і негативному. За помірним сценарієм ключова ставка до кінця 2021 року скоректується до 6%, доходи населення будуть плавно рости, політика жорсткості умов видачі іпотеки буде помірною, курс національної валюти залишиться стабільним. В цьому випадку ми очікуємо збереження попиту на рівні вище середнього, але нижче поточного рівня, при цьому зростання цін на горизонті 12 місяців сповільниться до рівня інфляції.

За позитивним сценарієм ключова ставка до кінця 2021 року зросте до 5,5% або ринку будуть запропоновані альтернативні механізми пільгової іпотеки для масового споживача. При такому розвитку попит збережеться на високому рівні і ціни на житло будуть рости темпами, що випереджають інфляцію протягом року, після зростання цін сповільниться за рахунок насичення ринку новим обсягом пропозиції і підвищення девелоперської активності.

Негативний сценарій базується на зростанні ключової ставки до 8-9% в перспективі 12 місяців, а саме повернення до іпотечних ставках на рівні 11-12%, а також зниження доходів населення при слабкому зростанні економіки. При такому сценарії можливий тривалий період слабкого попиту і стримування цін на житло з боку забудовників, що в свою чергу призведе до скорочення обсягу ринку. Відновлення балансу на ринку нерухомості буде залежати від запасу «міцності» девелоперів, сформованого в період ажіотажного попиту, розміру ключової ставки і динаміки доходів населення.

 


Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19
Владелец Крокус Сити Холл взял кредиты с сыном Эмином для спасения своего безнеса Миллиардер Араз Агаларов и его сын, известный певец Эмин
- 23.03.2024 22:44
Кто хозяин Крокус Сити Холла? Данные 2024 Крокус Сити - это крупный деловой и торговый комплекс в Москве, принадлежащий российскому бизнесмену и
- 23.03.2024 22:30
Сколько погибших в Крокус Сити Холл? В подмосковном концертном зале «Крокус Сити Холл»
- 23.03.2024 21:42
Что известно о террористах в Крокус Сити, кто они, кого задержали Что стало с теми террористами, атаковавшими Крокус: кого когда задержали, кто они?
- 23.03.2024 18:24
Що пишуть європейські ЗМІ та США про теракт в Крокус Сіті Хол Що західні ЗМІ пишуть про теракт у «Крокусі», кого і чому засуджують
- 23.03.2024 18:12
Теракт у Крокус Сіті Холлі: як це було всередині, розповіді очевидців Теракт у «Крокус Сіті Холлі»: як це було всередині, розповіді очевидців
- 23.03.2024 17:30
Біля берегів Індонезії стався сильний землетрус Біля берегів Індонезії стався землетрус магнітудою 5,3
- 23.03.2024 12:49
Почему террористы напали на Крокус Сити Холл в Москве, что это за место По сообщениям, нападавшие открыли огонь, за которым последовали взрывы и возгорание
- 22.03.2024 22:00

Всі новини