Як часто можна їсти рибу?

- 10.08.2021 14:37
Як часто можна їсти рибу?

Американська асоціація серця (AHA) рекомендує їсти рибу принаймні два рази на тиждень, особливо таку як лосось, озерна форель та сардини.

Риба і багато морепродукти - це важлива складова повноцінного раціону людського харчування. Її досить легко готувати і зручно включати в своє щоденне харчування. Але що буде з нашим організмом, якщо регулярно споживати рибу? Які можна отримати переваги і які будуть ризики? Сьогодні розбираємося, яку користь і шкоду приносить щоденне харчування рибою.

Містить велику кількість поживних речовин

У рибі у великій кількості присутні поживні речовини, яких бракує більшості людей:

- високоякісний білок,
- йод,
- вітамін D,
- різні мінерали.
Близько 100 г філе лосося містить майже всю рекомендовану добову норму вітаміну D. В одній столовій ложці жиру печінки тріски (близько 15 мілілітрів) міститься близько 200% від денної норми вітаміну D.

Такі види риби, як:

- лосось,
- форель,
- сардини,
- тунець,
- скумбрія.

Вони одні з найбільш доброчинних, тому що в їх складі багато поживних речовин як раз на основі жиру. Ці види містять велику кількість жирних кислот омега-3, які мають вирішальне значення для оптимального функціонування організму, мозку і тісно пов'язані зі зменшенням ризику багатьох захворювань.

Для задоволення людського організму в омега-3 вчені рекомендують їсти лосось, форель або сардини не меншої одного-двох разів на тиждень. Якщо людина дотримується веганскої дієти, то можна вибирати спеціальні добавки омега-3, зроблені з водоростей.

Багато видів риб містять багато білка. У 100 грамах минтая його міститься близько 16 грам, а це близько 30% рекомендованої добової норми. Крім цього, в минтай мало жиру (близько 0,9 грама на 100 грамів продукту) і багато омега-3 (приблизно 0,6 грама на 100 грам). Сама риба містить багатий набір амінокислот, необхідних в харчовому раціоні кожної людини.

Може знизити ризик серцевого нападу та інсульту.

Риба - це один з найважливіших продуктів для серцево-судинної системи, які є в людському раціоні. Наукова робота в журналі Clinical Nutrition говорить про те, що люди, які регулярно харчуються рибою, менше схильні до:

- серцевих захворювань,
- інсульту і серцевого нападу.

У науковій статті американського журналу клінічного харчування, в якому взяли участь більше 40 000 чоловіків в США, було помічено, що у тих, хто регулярно харчувався рибою (1-2 рази на тиждень), ризик розвитку хвороб серця знизився на 15%.
Покращує здоров'я мозку
За результатами дослідження 2005 року вчені зробили висновок, що люди, які споживають рибу постійно, мають більш повільні темпи зниження розумових здібностей. З віком деякі функції людського мозку можуть знижувати свою працездатність. Незважаючи на те що помірне зниження з віком певних функцій - це нормальний процес, все одно існує ризик більш серйозних захворювань, наприклад таких, як хвороба Альцгеймера. Також відмічено, що у спостережуваних в дослідженні добровольців було більше сірої речовини - тканини людського мозку, яка регулює роботу пам'яті і емоцій.

Допомагає при депресії

Депресія - поширене психічний розлад. За даними ВООЗ, понад чверть мільярда людей у ​​всьому світі страждає від цієї недуги.

Дослідження 2014 року показали, що люди, які регулярно їдять рибу, набагато рідше впадають в депресію. Інші численні контрольовані випробування говорять про те, що жирні кислоти омега-3 допомагають людям боротися з депресією і значно підвищують ефективність вживаних антидепресантів. І ще можуть допомогти при таких психічних захворюваннях, як біполярні розлади.

Захищає зір в старості

Вікова дегенерація жовтої плями (ВДЖП) - це одна з основних причин погіршення зору і сліпоти у літніх людей. Деякі наукові дослідження встановили, що регулярне вживання риби знижує ризик розвитку ВДЖП у жінок на 42%. А в американському журналі клінічного харчування повідомляється про те, що вживання жирної риби один раз в тиждень може знижувати ризик неоваскулярную ой ВДЖП на 53%.

Вживання риби для спортивних тренувань

Для організму, що зазнає інтенсивні спортивні навантаження, потрібно багато мікро- і макроелементів. Різні види риб містять ці компоненти. Наприклад, в рибі присутній цинк, необхідний для вироблення тестостерону - важливого елемента в процесах росту м'язів.

Крім цього в ній є йод - це речовина потрібно для повноцінної роботи щитовидної залози, а недолік його приводить до різних захворювань. У такій рибі, як тунець, міститься багато вітаміну В3 (нікотинова кислота). Він служить в організмі для створення енергії в клітинах і грає важливу роль в нервовій і м'язовій діяльності.

Що важливо для спортсменів - рибний білок легше засвоюється нашим організмом, ніж м'ясний або з молочних продуктів. Це можливо завдяки відсутності в ній насичених жирів і менш щільною структурою тканин м'язів. У рибі менше 3% такого важко перетравного білка, як колаген. У звичайному м'ясі його близько 20%.

Шкода риби

Незважаючи на те що харчуватися рибою корисно, потрібно знати про деякі ризики, які можуть виникати при вживанні її в їжу. Деякі види риб можуть містити такі речовини, як:

- ртуть,

- поліхлоровані дифеніли (ПХБ),

- діоксини та інші забруднювачі.

Спочатку вони виявляються в грунтових, озерних, річкових і океанських водах з побутових і промислових відходів, а потім потрапляють в риб. Найчастіше підвищений рівень цих речовин у старих хижих риб і інших морських ссавців. Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) випустило спеціальні рекомендації по споживанню риби для дітей та вагітних жінок:

- уникати вживання в їжу риб з високим рівнем забруднення ртуттю (таких як акула, риба-меч, великоокий тунець, королівська макрель або кахельна риба);

- вживати різноманітну рибу і молюсків з низьким вмістом ртуті (наприклад, лосось і минтай);

- ознайомитися з регіональними рекомендаціями про безпеку риби, яка виловлюється в місцевих озерах, річках і прибережних районах.

Також не зовсім корисною вважається малосольная риба. Вона зберігає всі корисні речовини, але при цьому може бути шкідлива через вміст солі. Зловживання такими продуктами дає додаткове навантаження на серце, нирки, печінку і кровоносну систему людини. Крім цього, слабосолона риба може викликати гельмінтози - хвороби, які викликають паразити гельмінти.

Вчені з Гарварда рекомендують людям їсти рибу два рази на тиждень. При цьому вони відзначають, що для більшості людей нормально їсти рибу кожен день і це безумовно краще, ніж щодня є, наприклад, яловичину. Але потрібно не забувати про індивідуальні особливості кожного організму, у багатьох людей може бути алергія або певні хвороби шлунково-кишкового тракту, тому при появі будь-яких хворобливих відчуттів в організмі після вживання риби обов'язково зверніться до лікаря


Ключові слова: користь риби, як часто треба їсти рибу, яка дієта з риби

Коментарі (4)
Стася | 24.09.2022
Копчений лосось взагалі то є шкода бо не коптчять зара а вимочують в розчині хімія така. не раджу!

Алла | 10.12.2021
Я думаю що раз на 1-2 місяці не частіше! А я його взагалі е їм і вам не раджу. Сама засолюю червону рибу так корисніше

Артем | 06.11.2021
Звичайно шкідливо!

Даша | 01.11.2021
Доброго вечора. Підкажіть, будь ласка, на скільки часто можна вживати копченого лосося? Нещодавно прочитала, що така риба може шкідливо впливати на організм.

Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

У Європарламенті закликали до термінового ембарго на агропродукцію з РФ Дебати з цього питання відбулися вчора, 12 березня, повідомляє DW.
- 14.03.2024 11:56
Розпочалася реєстрація на НМТ-2024 Цей процес триватиме до 11 квітня включно
- 14.03.2024 11:49
У Чернівецькому районі слідчі поліції задокументували дорожньо-транспортну пригоду, в якій травмувалася буковинка Учора, 13 березня, до поліції надійшло повідомлення про аварію з потерпілою в селі
- 14.03.2024 11:39
Нардеп Мазурашу вийшов з партії “Слуга народу” Народний депутат України Георгій Мазурашу, який представляє Буковину в
- 13.03.2024 18:54
Переобладнання бусів Чернівці Ми - компанія з переобладннаня авто у Чернівцях, яка професійно займається переобладнанням мікроавтобусів, фургонів
- 13.03.2024 15:01
Маск приїде на фабрику Tesla під Берліном після підпалу ЛЕП "Гігафабрика" Tesla під Берліном відновлює виробництво після відновлення електропостачання, перерваного тиждень тому через підпал ЛЕП.
- 13.03.2024 15:00
Шахед попав у п'ятиповерховий будинок у Сумах - є загиблі Попередньо, пошкоджено 30 квартир, з них 15
- 13.03.2024 14:36
В Київі приберуть стихійне кладовище домашніх тварин На Оболоні, у районі Оболонського в Києві, заплановано
- 13.03.2024 11:48
На соратника Навального Леоніда Волкова напали у Литві. У Вільнюсі напали з молотком на Леоніда
- 12.03.2024 20:58

Всі новини