Жителі Чернівців мають також берегти культуру міста

- 26.03.2015 15:57
Жителі Чернівців мають також берегти культуру міста

Начальник відділу охорони культурної спадщини Чернівецької міської ради Олена Пушкова провела нараду з працівниками районних рад, ЖРЕПів, приватних підприємств, які залучені до утримання комунального майна та житлового фонду, де поінформувала про необхідність дотримання вимог чинного законодавства з охорони культурної спадщини мешканцями міста.

Зокрема йшлося про порушення, які здійснюють чернівчани в своїх будинках в історичній частині Чернівців. Серед найчисельніших порушень – заміна дерев’яних вікон на металопластикові, влаштування та огорожа балконів, встановлення технічних елементів і пристроїв (кондиціонери, антени, витяжки та патрубки газових установок тощо). Також чернівчани часто самовільно замінюють двері і брами, які мають історичну цінність, без погодження утеплюють фасади. Ці порушення обов’язково мають виявляти і фіксувати працівники відповідних відділів районних рад, працівники ЖРЕПів ще на початку проведення незаконних робіт і повідомляти у відділ охорони культурної спадщини. До того ж, як повідомила Олена Пушкова, законодавством передбачено штраф за подібні порушення: для фізичних осіб – від 850 грн до 1700 грн., для юридичних – від 17тисяч гривень до 170 тисяч гривень. Особливу увагу вона звернула на необхідність пристосування історичного середовища міста для людей з особливими потребами, зокрема забезпечення вільного проїзду вже існуючими пандусами та продовження роботи щодо їх облаштування згідно державних будівельних норм у визначених місцях.

«Сьогодні у мешканців міста є чудова можливість взяти участь у ремонтних та реставраційних роботах житлового фонду на умовах співфінансування, – повідомила Олена Пушкова. – Зокрема, на реставрацію фасадів на 2015 рік закладено в міському бюджеті 10 мільйонів гривень, на реставрацію історичних брам – 1 мільйон гривень. Зараз визначається кошторис і перелік об’єктів для облаштування внутрішніх двориків в історичній частині міста. Спільними зусиллями влади і мешканців можна і потрібно зберегти унікальність наших будинків, відремонтувати та відновити старі двері та брами, фасади будинків, під’їзди та дворики. В міській раді чекають пропозицій від ОСББ, ЖБК, будинкових та вуличних комітетів».

Довідково:
Рішенням Чернівецької міської ради від 28.02.2007р. № 252 та наказом Міністерства культури і туризму України від 16.06.2007р. №661/0/1607 затверджена науково-проектна містобудівна документація – «Коригування історико-архітектурного опорного плану і проекту зон охорони пам’яток та визначення меж і режимів використання історичних ареалів м.Чернівців».

Відповідно до нормативно-правових актів, що регулюють питання визначення і використання територій історичних ареалів, цією документацією визначено три історичні ареали в межах міста Чернівців:

1. Центральний історичний ареал площею 550,05 га;
2. Історичний ареал «Гореча» площею 17,39 га;
3. Історичний ареал «Садгора» площею 14,66 га.

В межах центрального історичного ареалу визначена комплексна охоронна зона пам’яток архітектури та містобудування площею 292,33 га.

Крім того, визначено 16 охоронних зон окремо розташованих пам’яток, 13 зон регулювання забудови, 6 зон охоронюваного ландшафту та 15 зон охорони археологічного культурного шару.

На державному обліку в межах території міста сьогодні знаходиться 733 пам’ятки культурної спадщини. Зокрема 537 пам’яток архітектури, у тому числі 20 пам’яток архітектури національного значення, 168 пам’яток історії, у т.ч. 3 – національного значення; 8 пам’яток археології, у т.ч. 1 – національного значення, 10 пам’яток монументального мистецтва, 9 пам’яток садово-паркового мистецтва і ландшафтних, 1 комплекс історико-культурного заповідника “Кладовища по вул.Зеленій”.

Відповідно до Конвенції про охорону всесвітньої спадщини навколо об’єкта ЮНЕСКО – Резиденції митрополитів Буковини і Далмації у Чернівцях визначено охоронну буферну зону загальною площею 244,85 га.


Ключові слова: Чернівці культура та історія, культурна спадщина Чернівці

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19
Владелец Крокус Сити Холл взял кредиты с сыном Эмином для спасения своего безнеса Миллиардер Араз Агаларов и его сын, известный певец Эмин
- 23.03.2024 22:44
Кто хозяин Крокус Сити Холла? Данные 2024 Крокус Сити - это крупный деловой и торговый комплекс в Москве, принадлежащий российскому бизнесмену и
- 23.03.2024 22:30
Сколько погибших в Крокус Сити Холл? В подмосковном концертном зале «Крокус Сити Холл»
- 23.03.2024 21:42
Что известно о террористах в Крокус Сити, кто они, кого задержали Что стало с теми террористами, атаковавшими Крокус: кого когда задержали, кто они?
- 23.03.2024 18:24
Що пишуть європейські ЗМІ та США про теракт в Крокус Сіті Хол Що західні ЗМІ пишуть про теракт у «Крокусі», кого і чому засуджують
- 23.03.2024 18:12
Теракт у Крокус Сіті Холлі: як це було всередині, розповіді очевидців Теракт у «Крокус Сіті Холлі»: як це було всередині, розповіді очевидців
- 23.03.2024 17:30
Біля берегів Індонезії стався сильний землетрус Біля берегів Індонезії стався землетрус магнітудою 5,3
- 23.03.2024 12:49
Почему террористы напали на Крокус Сити Холл в Москве, что это за место По сообщениям, нападавшие открыли огонь, за которым последовали взрывы и возгорание
- 22.03.2024 22:00

Всі новини