Анатолій Ковальський про роботу лісової галузі Буковини

- 18.09.2014 12:42
Анатолій Ковальський про роботу лісової галузі Буковини

Анатолій Ковальський:  «Прагнемо, щоб лісова галузь працювала стабільно та була прозорою для громадян»

Працівники лісового господарства Буковини у 2014 році продовжують старанно працювати, показуючи на рівні країни свій професіоналізм. Вони вчасно здійснили лісовідтворення, стабільно забезпечують охорону і захист лісів, належно реалізовують завдання, поставлені перед ними галуззю. У рамках лісокультурної кампанії лісгоспи Чернівецької області провели відтворення лісів на площі 2836 га, перевиконавши майже на 10% плановий показник. Здійснили введення недостаючих порід у молодняках, провели догляди за лісовими культурами, заклали посіви у лісових розсадниках, створили плантації новорічних ялинок. Більше про те, як зараз працює лісове господарство краю, - у розмові з начальником Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства Анатолієм Ковальським.

Анатолію Йосиповичу, чим зараз живе лісове господарство Чернівецької області? Які зміни торкнулися галузі цього року?

За вісім місяців поточного року лісівники підприємств Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства повністю виконали обов’язки, які ставляться перед ними державою. Лісгоспи працюють стабільно та ефективно, сплачують кошти до бюджету та цільових фондів, підвищують заробітну плату. У той час, коли у країні спостерігається спад виробництва, лісова галузь продовжує функціонувати на належному рівні.
Нами певною мірою стабілізовано ситуацію з реалізацією деревини на внутрішньому ринку. Розуміємо, що місцеві деревообробники потребують більшого обсягу лісопродукції, проте розрахункова лісосіка чітко регламентована.
Цього року ми почали розвивати новий для наших лісогосподарських підприємств напрямок – туризм та рекреацію в гірській лісовій місцевості. Покладаємо надію на те, що він принесе у перспективі чималі прибутки.
Також лісове господарство Буковини стало прозорішим для громади. Ми відкрили «гарячу» телефонну лінію, на яку буковинці можуть звертатися зі скаргами щодо порушень лісового та природоохоронного законодавства. Провели люстрацію керівників лісгоспів. Вона показала, що на Буковині справді працюють професіонали лісової справи. Ці директори цілком відповідають займаним посадам.

Після того, як ви обійняли посаду начальника облуправління, від вас чекали не тільки тесту на чесність та професіоналізм для керівників лісгоспів, а й кроків щодо подолання імовірної корупції в галузі. Про які результати у цьому напрямі можете розказати?

У лісовій галузі корупція була організована у вищих ешелонах державної влади. І над цим питанням зараз працює прокуратура. Використовуючи свої службові повноваження, колишній голова Державного агентства лісових ресурсів України втілював у життя корупційні схеми. Деревину реалізовували за заниженими цінами як на внутрішній ринок, так і на зовнішній, а кошти за її продаж осідали на рахунках невідомих фірм та в офшорних зонах. На нижчих щаблях лісового господарства фіксують хіба що лісопорушення, але не корупцію.
Працівники державної лісової охорони постійно виконують свою роботу з охорони державного лісового фонду, складають протоколи, направляють справи на розгляд до прокуратури. На жаль, облуправління через відсутність власних автомобілів повинно орендувати транспорт для оперативного реагування на повідомлення про лісопорушення. Це певним чином ускладнює лісівникам виконання обов’язків, проте результати роботи є. Від початку цього року виявлено 10 фактів самовільних рубок, а матеріали по правопорушеннях передано до відповідних органів.

На Буковині не раз піднімали питання про обмеження експорту продукції лісозаготівлі. Чи був би доцільним такий крок?

На стабільну роботу лісогосподарських підприємств заборона експорту мала б негативний вплив, адже за його рахунок балансується ціна на деревину на внутрішній ринок. Так, ціна для імпортерів деревини на 60-70% вища за ту, яка встановлена для місцевих підприємців. Заборона експорту автоматично призведе до зростання ціни на лісопродукцію в області. Про велику різницю у цінах свідчить і те, що чимало недобросовісних буковинських покупців деревини перепродують її в необробленому вигляді за кордон. Щоб уникнути спекуляцій, створено спеціальний біржовий комітет. Він буде виявляти перекупників та не допускатиме їх до участі в аукціонних торгах.
Особливо сьогодні, коли Україна перебуває у стані війни з Росією, будь-які перешкоди діяльності лісогосподарських підприємств, у тому числі і обмеження експорту деревини, негативно позначаться на наповненні державного бюджету. Блокувати експорт – це не вихід. Необхідно розвивати поглиблену переробку деревини на Буковині. Та для цього потрібна як підтримка вищої влади, так і влади краю. Наразі ми запропонували деревообробникам створити асоціацію з метою залучень інвестицій, що дало б впевненість підприємцям у завтрашньому дні та можливість удосконалювати виробництво.

Крім вчасної сплати коштів до бюджету та цільових фондів, як ще долучаються до підтримки української армії місцеві лісівники? Чи беруть безпосередньо участь в АТО?

Працівники лісового господарства Чернівецької області уже перерахували на потреби солдат в зоні Антитерористичної операції більше 700 тисяч гривень. Чернівецький, Берегометський, Сторожинецький та Путильський лісгоспи надали армії автомобілі високої прохідності. Чимало лісівників воюють, проте, на щастя, втрат не маємо. На жаль, в зоні АТО загинув 21-річний син працівника Путильського лісгоспу.
Допомагаємо нашим воякам і безкоштовними реабілітацією, відпочинком та оздоровленням на базі ДП «Берегометське ЛМГ» Для цього використовуємо мисливську базу в популярному туристичному центрі Мигово. Відпочинок на природі, меддопомога та психологічна підтримка, думаємо, необхідні нашим військовослужбовцям.

Ведення лісового господарства на Буковині постійно перебуває в полі зору окремих громадських організацій. Чи відчули уже лісівники реальну допомогу від активістів у охороні лісів краю?

Для нас є важливою допомога громадських організацій. Але досі всі лісопорушення, які зафіксовано, виявлені працівниками державної лісової охорони та правоохоронцями, але аж ніяк не представниками громадськості. Навіть таємна робота групи з 5 активістів не дала результату. Зате маємо гіркий досвід, коли громадські організації, до сфери діяльності яких входить моніторинг роботи лісового господарства, турбувалися не про ліс, а про особисті інтереси окремих її членів. Вони просували на посади тих людей, які були неодноразово помічені у порушенні лісового законодавства (зокрема, здійснювали незаконні рубки) та у браконьєрстві. Хотілося б, щоб представники громадських організації були чистими перед законом.

Як наразі просувається робота із ліквідації наслідків всихання похідних ялинників?

Ми замінюємо похідні всихаючі насадження ялини на корінні деревостани. У склад насадження вводимо таку цінну деревну породу як модрина. Для лісовідтворення на місцях ліквідованих всихаючих ялинників використовуємо насіння з власної постійної лісонасіннєвої бази, оскільки воно має кращі спадкові якості. Для таких потреб маємо клонові лісонасіннєві плантації ялиці білої, модрини європейської та дуба звичайного. Є генетичні резервати та постійній лісонасіннєві ділянки бука лісового.

Які перспективи розвитку лісової галузі на Буковині ви бачите?

Сьогодні на Буковині добре вирощують ліс, а заготівля деревини не проводиться на знищення лісових масивів. Обсяг природного приросту деревини переважає обсяги лісозаготівлі. Та у наших лісах, крім деревини, є ще й цінна недеревна продукція, зокрема ягоди, гриби, лікарські рослини. За часів Радянського Союзу інтенсивно використовували недеревний потенціал лісів, налагодили переробку заготовленої продукції, та потім це все було закинуто. Завдяки побічному лісокористуванню лісгоспи зможуть заробляти додаткові кошти. Потрібно розвивати такі напрями роботи як туризм, мисливство, бджільництво. У мене був досвід, коли лісівники у Криму виготовляли натуральні напої із лісових трав. Сьогодні такий продукт міг би замінити солодку газовану воду, яка не зовсім корисна для нашого здоров’я. Та для повного використання недеревного потенціалу наших лісів одного ентузіазму мало, потрібна державна підтримка.

Прес-служба Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства


Ключові слова: лісове господарство Буковини, лісники Чернівці, Анатолій Ковальский лісництво Буковини

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19
Владелец Крокус Сити Холл взял кредиты с сыном Эмином для спасения своего безнеса Миллиардер Араз Агаларов и его сын, известный певец Эмин
- 23.03.2024 22:44
Кто хозяин Крокус Сити Холла? Данные 2024 Крокус Сити - это крупный деловой и торговый комплекс в Москве, принадлежащий российскому бизнесмену и
- 23.03.2024 22:30
Сколько погибших в Крокус Сити Холл? В подмосковном концертном зале «Крокус Сити Холл»
- 23.03.2024 21:42
Что известно о террористах в Крокус Сити, кто они, кого задержали Что стало с теми террористами, атаковавшими Крокус: кого когда задержали, кто они?
- 23.03.2024 18:24
Що пишуть європейські ЗМІ та США про теракт в Крокус Сіті Хол Що західні ЗМІ пишуть про теракт у «Крокусі», кого і чому засуджують
- 23.03.2024 18:12
Теракт у Крокус Сіті Холлі: як це було всередині, розповіді очевидців Теракт у «Крокус Сіті Холлі»: як це було всередині, розповіді очевидців
- 23.03.2024 17:30
Біля берегів Індонезії стався сильний землетрус Біля берегів Індонезії стався землетрус магнітудою 5,3
- 23.03.2024 12:49
Почему террористы напали на Крокус Сити Холл в Москве, что это за место По сообщениям, нападавшие открыли огонь, за которым последовали взрывы и возгорание
- 22.03.2024 22:00

Всі новини