Через чотири дні Азаров спробує переінакшити газові угоди з Росією

- 03.06.2011 13:38
Через чотири дні Азаров спробує переінакшити газові угоди з Росією

До чергової спроби України переінакшити в свою користь газові угоди з Росією залишилося чотири дні. Прем'єр Азаров запевняє, що Україна не потребує жодних пільг, але бажає отримати можливості формування формули розрахунку ціни за газ, справедливої в умовах ринкових реалій.

У наступний вівторок Україна і Росія вкотре обговорять можливість перегляду газових угод. У рамках підготовки засідання Міжурядової українсько-російської комісії прем'єр Микола Азаров направив своєму колезі Володимиру Путіну основні аргументи і пропозиції української сторони.

Тиждень тому голова "Газпрому" Олексій Міллер зустрічався з президентом України Віктором Януковичем і міністром енергетики і вугільної промисловості Юрієм Бойко. Головний підсумковий теза цієї зустрічі - за словами Міллера, - російсько-українське співпрацю в газовій сфері може вийти на новий рівень.

Подібні перспективи вже обговорювалися на вищому рівні. За словами президента РФ Дмитра Медведєва, він і Віктор Янукович домовилися подумати про "якихось" просунутих формах кооперації, включаючи і "кооперацію в газовій сфері". При цьому, беручи звіт глави "Газпрому" Міллера про візит в Україну, Медведєв категорично зауважив, що чинні угоди повинні чітко виконуватися обома сторонами.

Враховуючи це, Микола Азаров підійшов до переговорів конструктивно. Від Росії Україна пільг не просить. Мова йде лише про розгляд можливості формування справедливої в умовах ринкових реалій ціни.

Ключові тези української сторони такі. Україна приєдналася до Європейської хартії, будує свій ринок газу за європейськими стандартами, а значить, і формула повинна бути європейською. Україна - надійний транзитер газу, а її підземні газові сховища - системно важливі для підтримки безперебійного руху російського газу по трубопроводу в будь-який час року.

Судячи з усього, прем'єр України розраховує, що цей комплекс аргументів дозволить йому переконати російського колегу замислитися над необхідністю нового алгоритму розрахунку ціни на газ для України, відзначає видання.

Варто відзначити, що окрім взаємних реверансів напередодні засідання Міжурядової українсько-російської комісії, сторони обмінялися демаршами.

Наприкінці травня Митного союзу (МС) прийняв рішення ввести антидемпінгові розслідування щодо низки українських товарів, що поставляються в країни-члени ТЗ. У свою чергу, в Україні прем'єр Азаров, а за ним глава НАК "Нафтогаз України" Євген Бакулін заявили про те, що в другому кварталі цього року Україна знизить обсяг закупівлі газу в Росії.

"Санкції Торгового союзу - це реакція на продемонстрований Президентом і схвалений парламентом вибір України до євроінтеграції. Час публікації рішень Торгового союзу невипадково - впритул до початку переговорів у Москві між прем'єрами Росії і України 7 червня, за якими будуть і переговори президентів цих країн. Політичне забарвлення рішень ТЗ - очевидна: виглядає як попередження перед цими переговорами", - заявив член-кореспондент НАНУ, член робочої групи з підготовки рекомендацій на переговорах про зону вільної торгівлі з ЄС Володимир Сіденко.

На думку експерта, пом'якшити позицію Росії могли б привабливі для російського бізнесу пропозиції у певних галузях, де є "значні спільні інтереси". "Проте в Росії скоро вибори і там політичні сили будуть всіма силами демонструвати економічний патріотизм. Чекати лібералізації економічних відносин від Росії не доводиться", - сказав Сіденко.

При цьому він вважає, що намічений на 2014 рік урядом РФ вирівнювання ціни на газ для внутрішнього ринку з експортними цінами "Газпрома" позбавить Україну "газових преференцій". "У перспективі планувати розвиток економіки України з урахуванням пільгової ціни на російський газ не можна", - сказав він.

З тим, що економічні відносини між країнами загострилися, а для України "справи йдуть" погано, проте це загострення" буде короткочасним, згоден і виконавчий директор міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко. "Те, що в 2014 році Росія підніме ціни на газ, а це позбавить Україну пільг - дуже ймовірно", - сказав він. Експерт упевнений, що "тривати довго не буде", але не зміг визначити конкретні терміни. "Україна деякий час була третім зовнішньоторговельним партерному Росії. За підсумками минулого року вона виявилася п'ятої з об'ємом експорту в Росію в 31,7%. Це дуже значні фінансові обсяги. Врешті-решт російський бізнес змусить політиків знайти взаємоприйнятні рішення", - сказав фахівець.


Ключові слова: газові домовленності, Микола Азаров, Нафтогаз і Газпром

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Практичні поради: як розкрутити Ютуб канал і залучити аудиторію Якщо у вас є аудиторія не лише на Ютуб, але й інших платформах, обов’язково використовуйте цей
- 23.04.2024 09:14
Рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48
Влада України відкинула причетність до теракту в Крокус Сіті Холл МЗС України назвало звинувачення у причетності Києва до теракту
- 27.03.2024 13:03

Всі новини