Що зміниться в оподаткуванні з 1 липня

- 24.05.2011 09:34
Що зміниться в оподаткуванні з 1 липня

З 1 липня набуде чинності глава Податкового кодексу, присвячена спрощеній системі оподаткування. Перше враження від законопроекту: середньому класу дають шанс на виживання.

На сайті Верховної Ради 16 квітня з'явився поготовленный Кабміном законопроект про спрощену систему оподаткування. Він провисів у відкритому доступі близько двох діб -- незабаром на його місці з'явилася запис, що він перебуває на доопрацюванні в парламентських комітетах. Нагадаємо, спочатку передбачалося, що законопроект щодо внесення змін до Податкового кодексу в розділ про "спрощенці" уряд обіцяв підготувати ще до 15 січня 2011 року. До речі, підготовлений опозицією аналогічний документ припадає пилом у Раді з березня.

Зміни до Податкового кодексу уряд пропонує внести досить серйозні. Зокрема, залишено чотири категорії "спрощенців": три для фізосіб і одна для юросіб.

Перша категорія -- фізособи з доходом, який не перевищує 150 мінімальних заробітних плат (141 600 гривень) в рік і які не використовують працю найманих працівників. Щоб працювати на єдиному податку, вони повинні займатися роздрібною торгівлею на ринках, наданням побутових послуг (ремонтом взуття, одягу, послугами фотомайстрів і пр.), а також, як сказано в проекті, -- ремесленнической діяльністю. Правда, що розуміється під ремісництвом, не уточнюється. Ставка податку для таких осіб встановлена в розмірі від 1% до 10% мінімальної заробітної плати на місяць (максимум-94 гривні в місяць).

Друга категорія -- фізособи, які здійснюють виробництво і продаж товарів, надають послуги іншим "спрощенцям", ведуть ресторанну діяльність і у яких працює до 10 осіб, а обсяг доходів не перевищує 1000 "мінімалок" (944 тис. гривень) у рік. Їм доведеться платити податок у розмірі 2--20% мінімальної зарплати (максимум 188 гривень в місяць).

Третя категорія -- фізособи, у яких обсяг доходів не перевищує 2000 "мінімалок" (1888 тис. гривень) в рік, а кількість найманих працівників -- 10 осіб. Податок для них буде складати 3% (і окремо ПДВ) або 5% (ПДВ врахований всередині ЄП) доходу. Тобто, "фізикам"-спрощенцям дозволили ставати платниками ПДВ, чого раніше не було.

Четверта категорія -- юрособи з річним доходом не більше 5000 мінімальних зарплат (4,7 млн. гривень) і кількістю співробітників до 50 осіб. Їх оподаткування ідентичний тому, що заплановано ввести для третьої категорії спрощенців.

Уряд, розуміючи, що перехідний період -- річ непроста, пообіцяв не стягувати штрафи за несплату соціальних внесків в 2010 році, а підприємці -- інваліди і пенсіонери зможуть взагалі не платити єдиний соціальний внесок.

Підприємцям-фізособам, які здійснюють самостійну несистематичную продаж товарів, буде дозволено купувати короткострокові свідоцтва на строк до 15 днів. Вони зможуть платити знижений податок з розрахунку 1% мінімальної зарплати (9,44 гривень за день), головне, щоб сумарна вартість проданих ними в цей період товарів не перевищувала 25 "минималов" (23 600 гривень).

Проект змін до Податкової кодекс від опозиції передбачає скасування низки обмежень для дрібних підприємців, і може бути розглянутий на тій же сесії парламенту, що і урядовий. Проте шансів на його ухвалення практично немає.

Резюме: З 1 липня будуть введені нові правила для "спрощенців". Швидше за все, закон буде мало відрізняється від урядового законопроекту.


Ключові слова: оподаткування, Податковий кодекс, підприємницька діяльність, спрощена система оподаткування

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19
Владелец Крокус Сити Холл взял кредиты с сыном Эмином для спасения своего безнеса Миллиардер Араз Агаларов и его сын, известный певец Эмин
- 23.03.2024 22:44
Кто хозяин Крокус Сити Холла? Данные 2024 Крокус Сити - это крупный деловой и торговый комплекс в Москве, принадлежащий российскому бизнесмену и
- 23.03.2024 22:30
Сколько погибших в Крокус Сити Холл? В подмосковном концертном зале «Крокус Сити Холл»
- 23.03.2024 21:42
Что известно о террористах в Крокус Сити, кто они, кого задержали Что стало с теми террористами, атаковавшими Крокус: кого когда задержали, кто они?
- 23.03.2024 18:24
Що пишуть європейські ЗМІ та США про теракт в Крокус Сіті Хол Що західні ЗМІ пишуть про теракт у «Крокусі», кого і чому засуджують
- 23.03.2024 18:12
Теракт у Крокус Сіті Холлі: як це було всередині, розповіді очевидців Теракт у «Крокус Сіті Холлі»: як це було всередині, розповіді очевидців
- 23.03.2024 17:30
Біля берегів Індонезії стався сильний землетрус Біля берегів Індонезії стався землетрус магнітудою 5,3
- 23.03.2024 12:49
Почему террористы напали на Крокус Сити Холл в Москве, что это за место По сообщениям, нападавшие открыли огонь, за которым последовали взрывы и возгорание
- 22.03.2024 22:00

Всі новини