Єлизаветі ІІ виповняється 85 років

- 21.04.2011 14:43
Єлизаветі ІІ виповняється 85 років

У Великобританії прийнято відзначати день народження королеви в другу суботу червня. Але фактичний день народження Єлизавети II - 21 квітня. Їй виповнюється 85 років. З цих 85-ти вона вже 59 років є королевою Великобританії і Північної Ірландії, а також 15-ти держав Британської Співдружності націй.

Принцеса Єлизавета Олександра Марія Йоркська народилася в резиденції графа Статмор на Брютон-стріт. Той будинок не зберігся, так як район Мейфейр перебудували, проте на місці народження нинішньої королеви встановлена меморіальна дошка.

Батьки подумували назвати принцесу Вікторією, але потім, зі схвалення короля Георга V, назвали її Єлизаветою Олександрою Марією. Принцеса була третьою в черзі спадщини у своєму сімействі після дядька і батька. Але король Едуард VIII відрікся від престолу заради того, щоб одружитися на своїй коханій, літній розведеною американці Уоллі Сімпсон.

Після цього родина Єлизавети переїхала в Букінгемський палац, її батько зійшов на престол, а вона стала спадкоємицею. Історію сходження на престол її батька ми трохи знаємо з оскароносного фільму "Король говорить!".

Освіта принцеса отримала при дворі, але також вона відвідувала заняття в Eaton, готуючись до політичного життя.

У роки Другої світової війни Єлизавета вперше познайомилася зі своїми монаршими обов'язками - в 1944-м вона заміняла батька Георга VI, коли той відправився в поїздку по фронтах. У роки війни Єлизавета прагнула допомагати нації, але батько не дозволив їй стати медсестрою в Лондоні, який зазнавав бомбардувань. Тоді принцеса отримала кваліфікацію водія вантажівки і завершила війну молодшим командиром.

В 1947 році принцеса вийшла заміж за Філіпа Маунбаттена, принца Грецької і Данської (після весілля він, зрозуміло, відмовився від всіх іноземних титулів, ставши герцогом Единбурзьким). Через рік у подружжя народився син - принц Чарльз, а в 1950-м на світ з'явилася принцеса Анна. Всього у Єлизавети і Філіпа четверо дітей. Принц Ендрю народився в 1960-м, коли його мама вже була королевою. Молодший син монаршої родини з'явився на світ в 1964 році.

Взагалі, Єлизавета і Філіп вважаються ідеальною парою. Вони познайомилися за багато років до весілля - ще коли принцесі було 13 років. І їх союз міцний досі.

Єлизавета стала королевою в 1952 році, після смерті свого батька. Коли Георг VI помер, його дочка з чоловіком перебувала на відпочинку в Кенії в готелі Tree Tops Hotel, що розташувався на гілках величезного фікуса. Знаменитий письменник і натураліст Джим Корбетт сказав тоді, що вперше у світовій історії жінка зійшла на дерево принцесою, а спустилася - королевою.

Коронували Єлизавету в 1953-м. Було вирішено вести пряму трансляцію церемонії, незважаючи на те, що кабінет міністрів був проти.

Початок правління Єлизавети II було повно оптимістичних сподівань для народу Великобританії і країн Співдружності. Правда, до 1960-м цінність інституту монархії все частіше ставилася під сумнів, Єлизавета дійсно ніяк не впливала на політику і виконувала винятково представницькі функції.

Треба сказати, що з усіма прем'єр-міністрами королева підтримувала спокійні, рівні стосунки. Хіба що, був невеликий розлад з Маргарет Тетчер. У них були розбіжності з приводу політики в ПАР.

Єлизавета прагнула зробити британську монархію по-сьогоденню "народної" (при цьому, зберігши традиції королівського дому). Тому, скажімо, вона наполягла на тому, щоб її діти виховувалися не при дворі, а в загальноосвітніх навчальних закладах.

Життя монархів завжди широко висвітлювалася публікаціями в ЗМІ, тим більше що Єлизавета II і її сімейство вели відкритий спосіб життя. Схвалення преси і народу отримав шлюб сина королеви Чарльза і молодий аристократки Діани Спенсер. У 1982 році у них народився перший син принц Вільям, а у 1984 м - другий, Гаррі.

Однак якщо спочатку союз Чарльза і Діани вважався ідеальним незабаром стало зрозуміло, що це, м'яко кажучи, не зовсім так. ЗМІ безупинно повідомляли про розлад між подружжям. Взагалі, молодше покоління Віндзорів виявилося "під ударом", адже принца Ендрю свій шлюб з Сарою Фергюсон зберегти теж не вдалося. Принцеса Анна також довела справу до розлучення. Загалом діти стали причиною постійного занепокоєння королеви.

Максимальної напруги ситуація досягла в 1992-м - саме тоді (у березні) Ендрю оголосив про своє розлучення, а через місяць і Ганна повідомила про розлучення з чоловіком. Наприкінці 1992-го офіційно розійшлися Чарльз і Діана. Розлучення, нагадаємо, був оформлений через кілька років. Причому сталося це за наполяганням королеви - з-за безперервного потоку скандальних публікацій в пресі. Престиж королівського будинку був серйозно підірваний - британці обожнювали Діану, а монархів вважали її гонителями. Зокрема, існувала точка зору, що Єлизавета ізолювала Діану від власних синів.

Ще більший удар по королеві припав зі смертю Діани в 1997-м. Вона утримувалася від публічних висловів скорботи, що викликало засудження з боку народу. Про події того періоду розповідає фільм "Королева" Стівена Фрірза, в якому Єлизавету II зіграла Хелен Міррен.

У 2002-м Єлизавета пережила дві важких втрати - померли тоді її молодша сестра Маргарет і королева-мати, теж Єлизавета. В той же час, в ті роки Єлизавету II турбували постійні пересуди навколо відносин її сина Чарльза з його давньою любов'ю Каміллою Паркер-Боулз. У 2005 Чарльз і Камілла все-таки одружилися.

Незважаючи на скандали і засудження королівського дому, королева залишається улюблена своїм народом. Вона намагається бути ближче до простим людям, але, в той же час, про неї ходять легенди. Так, кажуть, вона не любить, коли хтось порушує її конфіденційність під час прогулянок. Причому, не любить настільки, що навіть принц Чарльз, приїжджаючи в Сендрінгхем, перед виходом у сад неодмінно справляється, не гуляє чи маман.

Зараз в життя королеви щасливий період. Вона може приділяти час своїх захоплень - розведення собак (вона любить породу вельш-коргі, як і інші британські королі) і коней. Крім того, напевно її порадувало звістка про весілля онука, принца Вільяма. Дай бог, цей союз, на відміну від шлюбів дітей, порадує Єлизавету II. 


Ключові слова: дена народження Королеви, Королеві виповнилося 85, КОролева Єлизавета ІІ

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19
Владелец Крокус Сити Холл взял кредиты с сыном Эмином для спасения своего безнеса Миллиардер Араз Агаларов и его сын, известный певец Эмин
- 23.03.2024 22:44
Кто хозяин Крокус Сити Холла? Данные 2024 Крокус Сити - это крупный деловой и торговый комплекс в Москве, принадлежащий российскому бизнесмену и
- 23.03.2024 22:30
Сколько погибших в Крокус Сити Холл? В подмосковном концертном зале «Крокус Сити Холл»
- 23.03.2024 21:42
Что известно о террористах в Крокус Сити, кто они, кого задержали Что стало с теми террористами, атаковавшими Крокус: кого когда задержали, кто они?
- 23.03.2024 18:24
Що пишуть європейські ЗМІ та США про теракт в Крокус Сіті Хол Що західні ЗМІ пишуть про теракт у «Крокусі», кого і чому засуджують
- 23.03.2024 18:12
Теракт у Крокус Сіті Холлі: як це було всередині, розповіді очевидців Теракт у «Крокус Сіті Холлі»: як це було всередині, розповіді очевидців
- 23.03.2024 17:30
Біля берегів Індонезії стався сильний землетрус Біля берегів Індонезії стався землетрус магнітудою 5,3
- 23.03.2024 12:49
Почему террористы напали на Крокус Сити Холл в Москве, что это за место По сообщениям, нападавшие открыли огонь, за которым последовали взрывы и возгорание
- 22.03.2024 22:00

Всі новини