Чи звільнять підприємців від сплати єдиного соцвнеску?

- 14.04.2011 14:53
Чи звільнять підприємців від сплати єдиного соцвнеску?

Дозвіл "єдинщикам" не платити єдиний соціальний внесок скоротить прибутковість Пенсійного фонду. Таку думку  висловив старший консультант Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Молдован.

"Закон про збір і облік єдиного внеску діє вже півроку, проте весь цей час йдуть спори навкруги "єдинщиков": чи повинні вони платити тільки єдиний податок або зобов'язані доплачувати до мінімального соціального внеску", - повідомив Молдован.

Він підкреслив що дозвіл "единщикам" не платити єдиний внесок скорочує прибутковість Пенсійного фонду.

"ПФУ намагається не допустити збільшення переліку громадян, які матимуть право не платити єдиний внесок. Підприємців-платників єдиного податку у нас 1,1 млн. чоловік якщо вони не платитимуть цей внесок, це серйозно зменшить відрахування до Пенсійного фонду", - вважає Молдован.

Експерт наполягає на тому, що уряд не повинен розкручувати так звану "пільгову спіраль".

"Якщо пільги надаються одній категорії підприємців, то незабаром пільги вимагатимуть і другу категорії. Одні пільги тягнуть за собою інші і розкручується "пільгова спіраль". І ми можемо знову повернутися в ситуацію 2003 роки, коли втрати від пільгового оподаткування в три рази перевищувало прибутки бюджету", - сказав експерт.

Він відмітив, що зараз оподаткування більш-менш стандартизоване і не потрібно знову починати практику видачі податковий преференцій.

"Підтримка державою малого бізнесу повинна проявлятися в зменшенні їх витрат на бюрократію, спрощенні бухгалтерського і податкового обліку, а не в зниженні фіскального навантаження", - вважає Молдован.

Нагадаємо, Пенсійний фонд негативно оцінює можливість надання окремим громадянам права не платити єдиний внесок. Про це говориться в листі фонду, розміщеному на сайті Ради підприємців при Кабінеті міністрів.

"Звільнення від сплати єдиного вкладу окремих категорій громадян може привести до зловживань з боку цих осіб. Також це положення ставить їх в привілейоване положення в порівнянні з іншими категоріями працюючих пенсіонерів або особами працюючими за сумісництвом, наприклад, працюючими лікарями або учителями, що приведе до практики подальшого розширення пільг іншим категоріям громадян ", - сказано в листі.

Також у фонді відмічають що у разі звільнення від сплати єдиного вкладу окремих категорій платників, необхідно законодавчо визначити ресурси покриття витрат бюджету ПФ.

Як відомо з 1 січня 2011 в Україні діє закон "Про збір і облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування". Документ передбачає введення в Україні єдиної системи збору страхових внесків фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування. Ним передбачено, що єдиний внесок не входить в систему оподаткування.

Податкове законодавство не регулює порядок нарахування, числення і сплати єдиного внеску. Для бюджетних установ сума єдиного внеску розподіляється: на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття - 4,1322%; на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності і витратами, пов'язаними з похоронами, - 3, 8567%; на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві і професійного захворювання - 0,551%; на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування (у солідарну систему) - 91,4601%. 


Ключові слова: Олексій Молдован, единий соціальний внесок, єдинщики, підприємці

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Практичні поради: як розкрутити Ютуб канал і залучити аудиторію Якщо у вас є аудиторія не лише на Ютуб, але й інших платформах, обов’язково використовуйте цей
- 23.04.2024 09:14
Рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48
Влада України відкинула причетність до теракту в Крокус Сіті Холл МЗС України назвало звинувачення у причетності Києва до теракту
- 27.03.2024 13:03

Всі новини