Результати візита Путіна до Києва

- 13.04.2011 10:29
Результати візита Путіна до Києва

Прем'єр-міністри України і Росії Володимир Путін і Микола Азаров у вівторок в Києві обговорили питання економічного співробітництва. Незважаючи на великий список питань, про конкретні домовленості заявлено так і не було.

Головною темою переговорів були перспективи приєднання України до Митного союзу і Єдиного економічного простору. За словами Путіна, від вступу до Митного союз України "виграє" у всіх сенсах: ВВП країни виросте додатково на 1,5-2%, економічну вигоду відчують і багато галузей економіки такі, як машинобудування, сільське господарство, металургія, хімічна промисловість.

"Якщо подивитися на розрахунки експертів, то при просуванні на цьому шляху прямий виграш Україні буде складати десь, за нашими даними, від 6,5 до 9 мільярдів доларів на рік ", - відзначив російський прем'єр під час зустрічі зі своїм українським колегою.

На думку Москви, Україна простіше було б вести переговори про ЗВТ з Євросоюзом після вступу до Митного союзу. Разом з тим українське керівництво не планує відмовлятися і від планів по створенню зони вільної торгівлі з Євросоюзом, що викликає стурбованість Москви.

За словами Путіна, відкриття України своїх ринків для європейської продукції може призвести до неконтрольованого надходження товарів з Європи на російський ринок. Глава російського уряду наголосив, що Росії доведеться ввести захисні заходи в торгівлі з Україною в разі створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС на умовах СОТ.

"Рівень митного захисту країн Митного союзу приблизно 10,5%, а рівень митного захисту Україна в СОТ - 4,5%. У нас виникають побоювання, що якщо на таких же умовах буде створена зона вільної торгівлі з Євросоюзом, то значна частина товарів не буде затребувана на зовнішніх ринках, ці товари будуть надходити з Україною на нашу митну територію ", - заявив Путін.

У свою чергу, Азаров висловив надію на те, що введення в дію Митного кодексу Митного союзу не зробить негативного впливу на торговельно-економічне співробітництво між Києвом і Москвою. Раніше український прем'єр заявляв, що Київ має намір знайти таку форму співпраці з ЄС та Митним союзом, яка дозволила б співпрацювати з кожною із сторін без втрат для економіки країни.

Азаров також заявив про необхідність прискорити переговори з підготовки нової газової угоди між Києвом і Москвою. "З огляду на масштаб і значимість нашої взаємодії в паливно-енергетичній сфері і наші неодноразові розмови і переговори про необхідність підготовки нової газової угоди, вважав би за необхідне значно прискорити роботу з узгодження такої угоди ", - сказав Азаров на зустрічі з Путіним.

За словами Азарова, Україна неухильно і в повному обсязі виконує свої зобов'язання з транзиту російського газу в європейські країни.

Крім того, за словами Азарова, Україна хоче отримати від Росії тверді гарантії щодо обсягів прокачування газу в країни Європи. Український прем'єр також висловив надію на участь компаній РФ у реконструкції ГТС України.

Україна зацікавлена у якнайшвидшому створенні спільного підприємства на базі "Нафтогазу" і "Газпрому", заявив Азаров.

"Ми зацікавлені, щоб найближчим часом провести оцінку відповідних активів і знайти оптимальний формат і найбільш прийнятні умови такого спільного підприємства ", - сказав він.

За словами Азарова, Україна готова до створення таких спільних підприємств з Росією.

"На мій погляд, важливу роль у поглибленні нашого співробітництва в енергетичній сфері має відіграти створення спільних підприємств за участю українських і російських компаній з видобутку вуглеводнів в Україні. Ми готові запропонувати чорноморський шельф, а також видобуток з нетрадиційних джерел ", - сказав Азаров.

Під час зустрічі Азаров запропонував Путіну найближчим часом підписати російсько-українську міжурядову угоду по паралельній роботі об'єднаної енергетичної системи України та єдиної енергосистеми Росії.

У свою чергу російський прем'єр запросив свого українського колегу взяти участь у засіданні комітету з енергетичного співробітництва, яке пройде в Москві в червні цього року за участю Казахстану та Білорусії.

На думку українського прем'єра, Росії і Україні необхідно в короткі терміни завершити роботу з підготовки техзавдання на розробку ТЕО будівництва транспортного переходу через Керченську протоку.

Азаров також заявив, що Україна готова найближчим часом завершити узгодження всього комплексу питань щодо забезпечення високошвидкісного залізничного руху за маршрутом Київ-Москва-Київ і пропонує Росії в короткі терміни вирішити питання спрощеного прикордонного огляду.

Крім того, прем'єр-міністр України заявив про необхідність завершити вже найближчим часом створення російсько-українського спільного підприємства між українським державним авіабудівним концерном "Антонов" і ВАТ "Об'єднана авіабудівна корпорація".

За словами Азарова, необхідно активізувати роботу щодо збільшення обсягів серійного виробництва літаків Ан-140, Ан-148, Ан-158 і транспортних літаків Ан-70 і Ан-124. Іншим напрямком взаємодії, за словами Азарова, може стати спільна робота у сфері виробництва авіаційних двигунів. 

 

Також було порушено питання співпраці України та Росії в космічній сфері.

Зокрема, під час зустрічі з президентом України Віктором Януковичем глава російського уряду запропонував Києву підключитися до проекту будівництва космодрому "Східний", який забезпечить Росії незалежний доступ в космос. В даний час всі пілотовані старти проходять з майданчика номер один космодрому "Байконур", який Росія орендує в Казахстані.

Нагадаємо, висловлювалися припущення, що наслідком візиту до Києва прем'єр-міністра Росії Володимира Путіна може стати зміна геополітичного курсу України.

 


Ключові слова: Путін в Києві, зустріч Путіна з Януковичем, Путін та Азаров

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

ецепт ніжного домашнього зефіру без випікання Швидко та просто: рецепт ніжного домашнього зефіру без випікання
- 16.04.2024 10:32
Минулої доби шахраї ошукали двох чоловіків на суму понад 31 тисячу гривень: дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження Цього разу аферистам вдалося незаконно збагатитися чужими коштами під приводом
- 16.04.2024 10:09
ДНК тест для родового дерева, ДНК-экспертиза на этническое происхождение ДНК-тестирование – это мощный инструмент, который позволяет
- 15.04.2024 13:56
Образа: мозок шукає швидкі способи впоратися зі стресом Ми отримуємо сигнал ззовні, але не знаємо, що з ним робити
- 05.04.2024 11:23
Британський суд відклав екстрадицію Джуліана Ассанжа до США Засновник WikiLeaks у Великій Британії
- 01.04.2024 13:10
Чому наш організм вимагає солодкої та жирної їжі і що з цим робити Солодощі для нашого тіла це простий і, головне, швидкий спосіб о
- 01.04.2024 12:58
На Буковині слідчі поліції повідомили чоловіку про підозру у вчиненні домашнього насильства Житель обласного центру впродовж тривалого часу вчиняв протиправні дії відносно
- 01.04.2024 12:48
Влада України відкинула причетність до теракту в Крокус Сіті Холл МЗС України назвало звинувачення у причетності Києва до теракту
- 27.03.2024 13:03
Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19

Всі новини