Люди, які живуть на верхніх поверхах будинків, старіють швидше

- 29.01.2011 15:36
Люди, які живуть на верхніх поверхах будинків, старіють швидше

Надточні атомний годинник нового покоління допомогли з'ясувати, що принципи відносності простору і часу, розроблені Ейнштейном, виконуються і на звичних для людини масштабах фізичних величин.

Автори статті, дослідники з Національного інституту стандартів і технологій (США), зуміли показати, що для людини, яка живе на другому поверсі багатоповерхового будинку, через ефект зниженої гравітації час життя тече трохи швидше, ніж для того, який живе на першому поверсі. Аналогічно, людина, що поспішає вранці на роботу на транспорті, через різницю у швидкості старіє повільніше, ніж його колега, що віддає перевагу піші прогулянки.

Незважаючи на те, що виявлена різниця у швидкості течії виражається лише кількома фемтосекунд (частками секунди, складовими мільйонні частки від мільярдних часток), її достовірно встановлена наявність служить ще одним підтвердженням Загальної теорії відносності Ейнштейна.

Відповідно до цієї теорії, швидкість течії часу для об'єктів, що рухаються відносно один одного або знаходяться в різних за силою гравітаційних полях, повинна відрізнятися. Справедливість цих положень була згодом експериментально підтверджена.

Одним з таких експериментів було порівняння ходу атомних годин, одні з яких були встановлені на Землі, тоді як другі за допомогою ракети були відправлені в навколоземний космічний простір, а потім повернулися на Землю. Різниця в ході для такого годинника, що знаходилися в різних за силою гравітаційних полях, склала 400 трильйонних доль секунди при максимальній відстані від Землі в 10 тисяч кілометрів.

У ході іншого експерименту пара атомних годин на вантажних літаках відправлялася в тривалий політ навколо Землі, а треті, контрольні, годинник залишалися нерухомими на поверхні. Вченими було показано, що годинник, що летіли на захід і купували за рахунок обертання Землі додаткову швидкість щодо контрольних, йшли повільніше тих, що летіли на схід.

Групі Чину Вень Чоу (Chin-wen Chou) і його колегам, авторам нового експерименту, вдалося показати відносність часу в суттєво менших масштабах шляхом використання нового покоління атомних годин. Атомний годинник представляють собою іон металу, утримуваний за допомогою електромагнітних полів і одягаються лазерним випромінюванням мікрохвильового діапазону.

Поглинання металевим іоном лазерного випромінювання змушує її переходити в збуджений стан, повернення з якого в початковий стан супроводжується випусканням цього випромінювання. За що виникають в результаті цього процесу коливань випромінювання можна відраховувати час.

Прийняті в даний час стандарти атомних годин використовують іони цезію, що коливаються між двома станами 9,2 мільярда раз на секунду.

Команда Чоу використовувала годинник на основі іона алюмінію і істотно більш короткохвильове, ніж зазвичай, випромінювання. Завдяки цьому, їх атомний годинник "цокають" зі швидкістю 1120 тисяч мільярдів разів на секунду.

Ця неймовірна точність ходу дозволила вченим показати, що зниження сили гравітаційного поля землі при підйомі на висоту всього 33 сантиметри щодо контрольних годинників досить для прискорення швидкості течії часу на 4 фемтосекунд в секунду.

Розгойдавши один з іонів у годинах з допомогою електромагнітного впливу і надавши йому, таким чином, швидкість 36 кілометрів на годину (4 метри в секунду), вчені показали, що швидкість "цокання" цього годинника сповільнилася на 2 фемтосекунд.
 


Ключові слова: як плине час, дослідження часу

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19
Владелец Крокус Сити Холл взял кредиты с сыном Эмином для спасения своего безнеса Миллиардер Араз Агаларов и его сын, известный певец Эмин
- 23.03.2024 22:44
Кто хозяин Крокус Сити Холла? Данные 2024 Крокус Сити - это крупный деловой и торговый комплекс в Москве, принадлежащий российскому бизнесмену и
- 23.03.2024 22:30
Сколько погибших в Крокус Сити Холл? В подмосковном концертном зале «Крокус Сити Холл»
- 23.03.2024 21:42
Что известно о террористах в Крокус Сити, кто они, кого задержали Что стало с теми террористами, атаковавшими Крокус: кого когда задержали, кто они?
- 23.03.2024 18:24
Що пишуть європейські ЗМІ та США про теракт в Крокус Сіті Хол Що західні ЗМІ пишуть про теракт у «Крокусі», кого і чому засуджують
- 23.03.2024 18:12
Теракт у Крокус Сіті Холлі: як це було всередині, розповіді очевидців Теракт у «Крокус Сіті Холлі»: як це було всередині, розповіді очевидців
- 23.03.2024 17:30
Біля берегів Індонезії стався сильний землетрус Біля берегів Індонезії стався землетрус магнітудою 5,3
- 23.03.2024 12:49
Почему террористы напали на Крокус Сити Холл в Москве, что это за место По сообщениям, нападавшие открыли огонь, за которым последовали взрывы и возгорание
- 22.03.2024 22:00

Всі новини