Догляд за декоративними кроликами. Поради

- 02.01.2011 17:30
Догляд за декоративними кроликами. Поради

2011 рік - рік Кролика або Котика. Багатьом подарували кролів, але що з ними робити - невідомо... Ми розповимо про основні моменти: догляд за кролями.

А тепер - про догляд за молодими кроликами.

Перед покупкою крольчонка слід уважно все обміркувати, де у вас в будинку буде жити кролик, хто за ним буде доглядати, чи зможете ви приділяти достатньо часу своєму вихованцеві. Малюка варто придбати у віці одного місяця і старше.

Одночасно з придбанням крольчонка або навіть заздалегідь йому варто придбати клітку. Як би ви не були впевнені, що кролик буде весь час гуляти по квартирі, клітка йому все-таки потрібна. Клітку краще відразу брати велику. Через півроку кролик підросте і перестане поміщатися в маленьку клітку, тому, щоб вам не витрачати гроші на клітку двічі, раджу купувати простору клітку відразу. У дорослого кролика повинна бути клітка з пластиковим піддоном, довжиною не менше 60 см. Клітки з гратчастим дном не прийнятні, тому що подушечки на лапах у кролика не призначені для такої підлоги. Оберіть місце так, щоб клітка не стояла поруч з батареєю чи на протязі.

В якості підстилки на дно клітки можна використовувати тирсу чи солому. При покупці клітки переконайтеся, що до неї додаються ясла для сіна, якщо їх немає купіть. Інакше сіно, яке буде лежати на підлозі у клітці, буде швидко приходити в непридатність. Також вам необхідно буде мати навісну автоматичну напувалку для гризунів (вона має металеву трубочку з кулькою на кінці) і миску-кормушку для зернового корму. Миску-кормушку варто брати керамічну з широким важким дном, щоб кролик не перевертав її коли виросте, також хороші навісні металеві миски-годівниці, підставка яких кріпиться до решітки клітки, а сама мисочка легко дістається, щоб в неї можна було додати корм.

Основний корм для молодого кролика - це сіно і комбікорм, також можна додавати геркулес. Можна також використовувати кормові суміші для молодих кроликів, що продаються в зоомагазині. Давати кролику новий корму слід поступово, потихеньку перемішуючи його зі старим (особисто я привчаю кроленят спочатку до комбікорму і геркулесу, а потім вже вводжу додаткові добавки, такі як суха гречка, овес). Але врахуйте, сіно у кролика має бути завжди!

Воду рекомендую давати звичайну з крана, фільтровану або відстояну. Кип'ячена вода бідна киснем, кальцієм і мінералами, а вода мінеральна з пляшок навпаки дуже багата солями і може викликати сечокам'яну хворобу.

Фрукти, овочі, зелену траву давати кроленята рекомендую не раніше, ніж двомісячного віку. Привчати до них крольчонка слід поступово по одній тонкої часточці на день, щоб організм звикав. Починати слід з моркви та яблук, капусту ж я рекомендую давати кроликам не молодше 3-4 місяців.

У кролика в клітці має бути мінеральний камінь (колесо червоно-коричневого кольору, не плутайте з білим соляним каменем). Нехай він на початку не буде звертати на нього ніякої уваги, але в разі нестачі мінералів крольчонок зможе заповнити частину з них, лізнувши непомітно пару раз камінчик.

Не рекомендую вам давати кроликам регулярно дропси (певний тип ласощів, що продаються у зоомагазинах). Виняток можуть становити рідкісні випадки, наприклад, в якості заохочення. Взагалі в якості заохочення я б рекомендувала давати вашому улюбленцю сухарик з білого хліба (я зазвичай спеціально нарізаю хліб кубиками 1.5 см і сушу). Також будьте дуже акуратні з вітамінами, пам'ятайте, що передозування вітамінів це набагато гірше для здоров'я кроленя, ніж їх нестача.

Кролика бажано випускати на прогулянку раз на день мінімум на півгодини. Постарайтеся прибрати з підлоги зайві дроти, кролик може поставитися до них як до гілок або коріння дерев і почати їх гризти. Для того, щоб у вас не було зайвих проблем з псуванням шпалер або меблів обов'язково купіть крейду в магазині і додайте терту крейду в їжу кролику, можна також покласти шматок крейди в миску з кормом, а також зламайте гілку плодового дерева і покладіть її в клітку кролика , щоб він міг об неї точити зуби. Кролики дуже охайні і коли підростають, то починають ходити в туалет тільки в одне місце. З часом кролика можна буде привчити ходити в туалет в котячий лоток. Кролик також навчиться відгукуватися на своє ім'я.

Не можна кролику давати запліснявілі продукти. Перед тим як дати кролику сіно понюхайте його, воно повинно мати аромат аптечних трав або сухої трави. Якщо ви відчуєте прілий запах, або злегка аміачний запах, ні в якому разі не давайте це сіно кролика. Також сухі корми не повинні бути заражені довгоносиками або іншими шкідниками. Інакше це може призвести до проносу у кролів. У кролика повинна бути завжди суха підстилка. Чистити клітку і міняти підстилку потрібно мінімум два рази на тиждень. Якщо кролик буде жити на мокрій або брудною підстилці (тирса, сіно, пресовані дерев'яні гранули) у кролика можуть виникнути шлункові захворювання. Міняти лоток кожен день, кролики не люблять ходити в туалет в брудний лоток інакше вони просто влаштують туалет поруч з ним.

Уважно спостерігайте за вашим кроленята, якщо вона знітився, перестав з задоволенням є сіно і комбікорм, у нього почався пронос - значить ваш крольчонок захворів. Понос дуже небезпечний для кроликів, тому що тривалий розлад шлунка може призвести до смерті вашого вихованця. Пронос може бути у кролика з різних причин: неправильне харчування, невідповідний корм, зіпсований корм, різка зміна кормів в раціоні кролика, передчасне або рясне введення в раціон фруктів і овочів, вірусні інфекції, шлункові захворювання, особливо часто зустрічається у молодих кроликів (до 3 -4 місяців) кокцидіоз. У випадку, якщо у вашого кролика почався пронос, давайте йому слабкий відвар аптечної ромашки, якщо відмовляється пити з поїлки, то можна влити в рот за допомогою шприца, попередньо знявши голку. Приберіть весь корм з клітки крім сіна і води, змініть підстилку. Якщо пронос на наступний день не припиниться, терміново несіть крольчонка до лікаря, можливо у вас серйозне захворювання. В якості профілактики проносу можна давати кролику один-два рази на тиждень відвар ромашки або слабкий розчин марганцівки (злегка рожевий), або йоду (1-2 краплі на 1 л. Води).


Ключові слова: як доглядати за кроліками маленькими?

Коментарі (4)
Оксана | 20.06.2013
Мая дівчинка народила. Чи потрібен особливий догляд, яке правильне харчування?

Оксана | 20.06.2013
Моя дівчинка два дні тому нородила двох маленьких. Я не знаю чи потрібен їй якийсь особливий догляд. Вона чомусь не скубла шерсть для гнізда, а зробила його після із сіна і збитої стружки.

Аня | 05.05.2011
в мене теж є кролик..і ми з ним гуляємо в суху погоду..

Вікторія | 18.04.2011
Ось, вмовила батьків завести кролика.Дуже боюсь,що у мене не вийде за ним доглядати.А чи дозволяється гуляти з кроликом на вулиці?

Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19
Владелец Крокус Сити Холл взял кредиты с сыном Эмином для спасения своего безнеса Миллиардер Араз Агаларов и его сын, известный певец Эмин
- 23.03.2024 22:44
Кто хозяин Крокус Сити Холла? Данные 2024 Крокус Сити - это крупный деловой и торговый комплекс в Москве, принадлежащий российскому бизнесмену и
- 23.03.2024 22:30
Сколько погибших в Крокус Сити Холл? В подмосковном концертном зале «Крокус Сити Холл»
- 23.03.2024 21:42
Что известно о террористах в Крокус Сити, кто они, кого задержали Что стало с теми террористами, атаковавшими Крокус: кого когда задержали, кто они?
- 23.03.2024 18:24
Що пишуть європейські ЗМІ та США про теракт в Крокус Сіті Хол Що західні ЗМІ пишуть про теракт у «Крокусі», кого і чому засуджують
- 23.03.2024 18:12
Теракт у Крокус Сіті Холлі: як це було всередині, розповіді очевидців Теракт у «Крокус Сіті Холлі»: як це було всередині, розповіді очевидців
- 23.03.2024 17:30
Біля берегів Індонезії стався сильний землетрус Біля берегів Індонезії стався землетрус магнітудою 5,3
- 23.03.2024 12:49
Почему террористы напали на Крокус Сити Холл в Москве, что это за место По сообщениям, нападавшие открыли огонь, за которым последовали взрывы и возгорание
- 22.03.2024 22:00

Всі новини