Гарбуз - користь, смак, ліки для людини. Поради та рецепти з гарбуза

- 20.10.2010 20:02
Гарбуз - користь, смак, ліки для людини. Поради та рецепти з гарбуза

Гарбуз придасть сил, вилікує людину, підвищить настрій, вилкує від депресії.

Раніше римляни і стародавні греки робили з гарбуза пляшки для води та вина. А в наші дні гарбуз вважається корисним делікатесом!

Гарбуз - корисний продукт, який цінують у всьому світі. Наприкінці жовтня в Голландії по вулицях міст тролі везуть на візках величезні плоди різних відтінків: від блідо-зелених до яскраво-помаранчевих. В Америці в цей же час проходить святкування Хеллоуїна. Австрія славиться тим, що з гарбуза кулінари можуть зробити все - від бісквітів до косметики.
Користь гарбуза

Гарбуз - переможець серед овочів за вмістом заліза. У гарбузі містяться вітаміни групи В, C, E, D, РР, а також такий рідкісний вітамін T, який впливає на обмінні процеси в організмі. Лікарі радять споживати якомога більше страв з гарбуза, щоб захистити себе від такої хвороби, як пієлонефрит. Корисна гарбуз і гіпертонікам.

Завдяки вітаміну А, гарбуз корисний при загоєнні ран, виразок та опіків. Для цього прикладайте розтертий м'якуш цієї ягоди у вигляді компресу на на 2-3 години вранці і на ніч - до ранку.

Гарбуз виводить токсини, надлишки холестерину і шлаки завдяки вмісту пектинових волокон. Користь (корисні властивості) - гарбузове насіння. У насінні гарбуза є білок, клітковина, залізо, мідь, магній, марганець і фосфор, а також амінокислоти: аргінін і глутамінова кислота.У них також міститься цинк, кальцій, калій, фолієва кислота, селен, і ніацин. Гарбузове насіння також містять ліноленову кислоту, яка зміцнює артерії. Застосування гарбузового насіння після їжі дозволить поліпшити роботу шлунково-кишкового тракту.

Гарбузове насіння будуть також дуже корисні при нестачі заліза, магнію, цинку. У Китаї гарбузове насіння вважають засобом від депресії.
Гарбузове насіння проти вугрів. Завдяки цинку поліпшується стан шкіри при вугрової висипки, оскільки при вуграх рівень цього мікроелемента в організмі знижується. Необхідно в день з'їдати по 50-60 зерен.
Гарбузове насіння проти простатиту
.

Гарбузове насіння дуже корисні чоловікам - перевірений засіб від простатиту.

Для профілактики простатиту досить з'їдати по 60-70 зерен на день. Насіннячка допомагають скоротити ризик захворювання на рак передміхурової залози.
Гарбузове насіння проти глистів

Відомо противоглистное властивість гарбузового насіння. У гарбузовому насінні є амінокислота - кукурбітин - глистова отрута, який нешкідливий для людини. Враховуючи те, що близько 50% людей ходить з паразитами в жовчному міхурі, то з'їсти насіння буде дуже корисним. Щоб позбутися від глистів, три дні з'їдайте на сніданок 100г гарбузового насіння, запиваючи їх рідиною.
Користь гарбузового соку

1. Завдяки вмісту калію, гарбузовий сік допомагає вивести зайву воду з організму. Бажаєте усунути набряки або нормалізувати роботу кишечника? Приготуйте собі склянку свіжого гарбузового соку. Це відмінний сечогінний і проносний засіб, причому без жодних побічних ефектів.

2. У гарбузовому соку міститься вітамін - Т, який допомагає зупинити кровотечу. Т.ч. сік необхідний тим, хто страждає кровоточивістю, наприклад, ясен.

3. Гарбуз корисна для всіх, хто хоче «підживити» очі і поліпшити зір. А все завдяки вітаміну А.
Гарбузовий сік добре поєднується з морквяним і яблучним. Розводите його в пропорції 1:1:1. Пийте гарбузовий сік по склянці: краще вранці і вдень за 30-40 хв перед їжею.
Протипоказання до гарбузі

Гарбуз - дуже м'який овоч, тому протипоказань, крім індивідуальної нестерпності, немає.

До цього часу немає єдиної думки про походження гарбуза. Одні вчені вважають, що батьківщиною гарбуза була Америка, інші, що завезена ця культура з Китаю, де її культивували при імператорському дворі.

Гарбуз дуже смачний і корисний овоч, який містить велику кількість каротину і вітамінів. У м'якоті гарбуза міститься дуже багато цінного для дитячого організму вітаміну D, який підсилює життєдіяльність і прискорює ріст дітей. Клітковину цього овоча легко засвоює навіть ослаблений організм, ось тому страви з гарбуза рекомендують для лікувального та профілактичного харчування. Оскільки в гарбузі багато солей міді, заліза і фосфору, які позитивно впливають на процес кровотворення в організмі, вживання її рекомендовано як профілактика недокрів'я і атеросклерозу.

Корисна гарбуз також при захворюванні печінки і нирок. Гарбуз відмінний регулятор травлення і за рахунок великого вмісту пектину сприяє виведенню холестерину з організму.

З органічних кислот в гарбузі міститься переважно яблучна кислота. У ній достатню кількість цукристих речовин: глюкоза, фруктоза, сахароза, причому 2 / 3 сумарного вмісту цукристих сполук становить глюкоза.

Гарбуз справжній скриньку мінеральних сполук. Вона містить у достатній кількості кальцій, калій, фосфор, залізо, мідь, фтор і цинк. У гарбузовому м'якушці дуже багато каротину, вітамінів С, групи В та інших корисних для організму речовин, які позитивно впливають на функцію кишечника з послабляющим ефектом, в той же час це дуже хороший сечогінний засіб.

Страви з гарбуза рекомендують включати в раціон хворим на гепатит і холецистит, а так само людям з жовчнокам'яною хворобою хронічним колітом і ентероколітами в стадії загострення, із захворюваннями серцево-судинної системи (гіпертонія, атеросклероз із недостатністю кровообігу), з гострими і хронічними нефритами та пієлонефритами . Гарбуз рекомендується для вживання вагітним жінкам як природне протиблювотний засіб. Її вживають при «морської хвороби».

Для лікування нирок вживають не сам м'якуш, а свіже вичавлений сік з сирого гарбуза - по півсклянки на добу. Сік гарбуза має заспокійливий ефект, покращує сон.

У вигляді компресів розтертий м'якуш цього овоча прикладають на уражені ділянки шкіри при екземах, опіках та висипки.

Страви з гарбуза бажано вживати тим, хто переніс захворювання на вірусний гепатит А, у зв'язку з тим, що біологічно-активні речовини, які містяться в м'якушці сприяють відновленню активної антиоксидантного функції печінки.

Використовуючи страви з гарбуза протягом тривалого часу можна домогтися виведення зайвої рідини з організму. З цією метою гарбузову дієту від серцевих і ниркових набряків протягом 3-4 місяців у сирому вигляді по 0,5 кг на добу і у вареному або печеному вигляді по 1,5 кг на добу призначав такий знаменитий російський терапевт як С.С. Зимницкий.

Гарбузове насіння з давніх часів використовували в народній медицині як противоглистное засіб, а так само як спосіб що допомагає при захворюваннях сечостатевих органів, особливо при спазмах, які утрудняє сечовипускання.

В Індії гарбуз використовується для лікування туберкульозу. Доведено що водний екстракт плоду цього овоча в розведенні 1:10000 перешкоджає розмноження туберкульозної палички.

Страви з гарбуза

Гарбуз печений

Стиглий гарбуз розрізають і видаляють з неї волокна і насіння не знімаючи при цьому шкірку і запікають у духовці до готовності. Подають охолоджену з молоком або вершками з цукром або медом. Гарбуз при приготуванні в духовці можна 2-3 рази полити розтопленим маслом і подавати гарячою.

Гарбуз, запечений в горщику

Гарбуз очищають і ріжуть невеликими шматочками, пересипають цукром, ваніліном і залишають на кілька хвилин. Горщик змащують маслом і кладуть в нього гарбуз, заливають вершками і ставлять у духовку. Час приготування одну годину, після чого горщик з гарбузом виймають і охолоджують. Краще вживати в охолодженому вигляді.

Кисіль із гарбуза

Гарбуз очищають і труть на дрібній тертці. Картопляний крохмаль розводять холодним молоком і виливають у гаряче молоко, перемішуючи, доводять до кипіння. Додають за смаком ваніль, цукор, трохи солі, потерту гарбуз. Все перемішують і доводять до кипіння. Розливають і охолоджують.

Для приготування необхідно: 500 г гарбуза, 0,5 л молока, 3 ст. ложки цукру, 1,5 ст. ложки картопляного крохмалю, сіль і ванільний цукор за смаком.

Джерело: Фото - motonews.ru


Ключові слова: властивосты гарбуза соку

Коментарі (0)
Додати свій коментарій:
*Ім'я:
E-mail:
*Коментарій:
Символів залишилося: із
Підтвердіть, що Ви людина 
Відповідь - одне слово на тій же мові, що й питання.
Відповідь на питання «скільки» - число
Нову загадку, будь-ласка

Другие новости:

Теракт в Крокусе Сити Холл: новая информация, количество пострадавших и судьба нападавших Глава Федеральной службы безопасности (ФСБ) России
- 25.03.2024 11:19
Владелец Крокус Сити Холл взял кредиты с сыном Эмином для спасения своего безнеса Миллиардер Араз Агаларов и его сын, известный певец Эмин
- 23.03.2024 22:44
Кто хозяин Крокус Сити Холла? Данные 2024 Крокус Сити - это крупный деловой и торговый комплекс в Москве, принадлежащий российскому бизнесмену и
- 23.03.2024 22:30
Сколько погибших в Крокус Сити Холл? В подмосковном концертном зале «Крокус Сити Холл»
- 23.03.2024 21:42
Что известно о террористах в Крокус Сити, кто они, кого задержали Что стало с теми террористами, атаковавшими Крокус: кого когда задержали, кто они?
- 23.03.2024 18:24
Що пишуть європейські ЗМІ та США про теракт в Крокус Сіті Хол Що західні ЗМІ пишуть про теракт у «Крокусі», кого і чому засуджують
- 23.03.2024 18:12
Теракт у Крокус Сіті Холлі: як це було всередині, розповіді очевидців Теракт у «Крокус Сіті Холлі»: як це було всередині, розповіді очевидців
- 23.03.2024 17:30
Біля берегів Індонезії стався сильний землетрус Біля берегів Індонезії стався землетрус магнітудою 5,3
- 23.03.2024 12:49
Почему террористы напали на Крокус Сити Холл в Москве, что это за место По сообщениям, нападавшие открыли огонь, за которым последовали взрывы и возгорание
- 22.03.2024 22:00

Всі новини